Медитация с Muse Headband

Muse Headband представлява устройство за електроенцефалограма (ЕЕГ) в домашни условия с главна цел да дава обратна връзка по време на медитация. То чете мозъчните вълни от 4 точки на главата ви. Данните се изпращат към вашия телефон, където приложението на Muse ви дава обратна връзка колко дълбоко ниво на спокойствие и отпуснатост постигате по време на медитация. Работи като измерва нивото на алфа мозъчни вълни. Ако все още се чудите защо ви е да медитирате, ето страницата по темата, а ето и какво да видите в Youtube.

Обратната връзка става чрез звук. Има няколко теми като плаж, пустиния или градска среда, но да речем, че сте в гората. Колкото по-напрегнат е умът ви, толкова по-силно вали и се чуват гръмотевици. Колкото повече се успокоява умът, толкова повече дъждът намалява и всичко утихва, а ако стигнете до най-дълбоко спокойствие, чувате чуруликащи птички.

Релано целият процес е истински биофийдбек в конкретна форма неврофийдбек. Главната идея е мозъкът да направи връзката при кое свое действие получава положителна звукова обратна връзка и кога отрицателна. С достатъчно тренинг той се научава какво се иска от него и все повече започва така да регулира работата си по време на медитация така, че да постига желания резултат. Това е в основата на всеки биофийбек метод.

Преди около година опитах 5-6 пъти и бях разочарован. Звуковата обратна връзка много ме разсейваше и изобщо не можех да влезна в дълбока медитация. След това се отказах. Съответно направих 2 грешки.

Първата беше, че се опитвах всеки ден да медитирам с Muse Headband. Бях свикнал да имам чудесни 20-40 минутни дълбоки медитации на пълна тишина и затвовени очи или в тъмна стая на свещ. Добавянето на устройството внесе “много шум” в тази практика и я направи невъзможна. Правилната стратегия е да разбера, че медитацията без и с Muse е коренно различна и едното не замества другото. Правилната стратегия е да медитирам предимно без Muse и от време на време да го включвам и да тренриам мозъка си да е спокоен, но да не очаквам същия резултат като без устройството.

Втората грешка беше, че не му дадох достатъчно време. Едва след като тръгнах на биофийдбек със специалист и обсъдих подробно как се случва процесът, разбрах че липсата на видим прогрес дори десетина сесии, не значи все още нищо. Какво разбирам под видим прогрес? Да успявам да успокоявам ума за повече време по време на всяка медитация. На края на всяка сесия приложението показва колко процента от нея съм бил в състояние на дълбоко спокойствие. Тогава започнах с около 30% и стигнах до около 50%.

Съответно сега, близо година по-късно, поднових практиката. За десетина пъти успях да стигна до 80%, а веднъж имах около 90%, през което време умът ми е напълно спокоен. Аз лично правя сесиите дълги по 12 или по 20 минути. В последствие, обаче, за съжаление установих, че тези проценти са лъжливи. По-долу описвам защо.

Спокойният ум от гледна точка на Muse не значи винаги ум тук и сега. Може да получавам положителен звуков биофийдбек и умът ми да е спокоен, но да съм отнесен в бъдещето или миналото и да мисля за разни неща. Двата аспекта спокойстиве и тук/сега са ортогонални. Едното не оказва влияние над другото. Т.е. може и да имам ум тук и сега, който да е неспокоен и обратното. Това е ценно, защото усещам кое от работата му значи спокойствие и кое значи тук и сега.

Също така изобщо не е лесно. Към момента не рядко изпитвам несвъртане на едно място (лека ажитираност) към края на 20-те минути и понякога не мога да ги завърша. Не знам дали това ще се промени с времето, но честно казано е малко неприятно. Това е защото от мен реално се иска да съм спокоен, но приложението активно “ми се кара”, когато не съм и това ме саботира да стана отново спокоен. Понякога съответно не успявам и това ме изнервя.

Имам цел, която не знам точно как да постигна.

При стандартните ми медитации нямам цел, ако не броим връщането тук и сега и съсредоточаването върху дъха или свещта, когато умът ми се отплесне нанякъде. При тях нищо не ме наказва, когато се отплесна и по този начин не ме разсейва по много пъти докато трае практиката.

Големият проблем и реално до голяма степен обезсмисляне от ползата, обаче, е процесът на калибрация. Преди всяка медитация от вас се иска да затворите очи и да успокоите ума си за минута. През това време Muse се калибрира спрямо мозъка ви към момента. Ако през тази калибрация, сте с отворени очи и мислите трескаво за какво ли не, след това обратната връзка е за много спокоен ум, каквото и да правите. Т.е. лесно се постигат 90% спокойствие дори да не сте спокойни. Ако след това веднага пак направите калибрация, но със спокоен ум и затворени очи, следващата медитация показва много по-активен ум и трудно може да постигнете същите проценти. А очевидно умът ви е бил еднакво активен и при двете.

Т.е. това означава, че реално не може да разчитате да следите прогрес във времето, защото резултатът е изцяло зависим от калибрацията преди това. Когато открих този факт, доверието ми в ползата от Muse Headband беше изцяло подкопано. Все още го използвам от време на време, но вече не му отдавам такова значение както преди.

Предпочитам медитациите без него, със следене на дъха, на свещ или без конкретна цел и просто връщане на ума тук и сега.

Моля, ако информацията е полезна за вас, да обмислите дарение в произволен размер. Това ме мотивира да развивам сайта и да продължавам да помагам на всички нуждаещи се.

Ако желаете да разбирате за нови статии и страници, въведете своя email и натиснете бутона. Вашите данни никога няма да бъдат споделени с трети лица.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *