Скъсяват ли лекарствата живота

Често хората ме питат дали дадено лекарство не скъсява живота. Този страх се използва като довод да не го пият, след като държат рецептата в ръцете си. Тук обяснявам защо това е грешна перспектива.

Дълъг живот или качествен живот

Кое е по-важно? Животът да е дълъг или да е качествен?

Вариант 1: Живеете 90 години, като от 60-тата до 90-тата сте болни, слаби, страдащи, ходите по лекари и нямате 1 бял ден.

Вариант 2: Живеете до 60 години, като буквално до самия край на живота си сте в сравнително добро състояние за годините си.

Кой вариант ще предпочетете? 1 или 2?

Вижте, целта е да удължите времето, през което живеете пълноценно. Не времето, в което пъшкате, охкате, по цял ден ви боли цялото тяло, ходите по лекар, близките ви се грижат за вас и страдате. В този ред на мисли всеки избор, който скъсява живота ви откъм края му, няма значение. И без това вероятно говорим за край, изпълнен с болести и страдание.

Пример за пушачите

Нека разгледаме друг аспект, обаче. Нека разгледаме как може да скъсите пълноценната част от живота си, удължавайки болезнената.

Класическият пример е „ще си пуша, защото не ми пука дали ще умра на 80 или на 85“.

Грешна перспектива.

Не говорим за 5-те години разлика. Не. Говорим за 30-те години преди тях. Говорим как вашите избори „ще се разпределят във времето“ точно в края на живота ви, когато лошите и добрите избори през него се усещат най-силно. Това са „златните ви години“, които може и да се окажат „сивите ви години“ ако сте правили грешни избори през предните десетилетия.

Обяснявам.

При други равни условия в единия случай да кажем от 60-тата до 85-тата си година ще имате сравнително малко проблеми с белите дробове, сърцето, артериите и още един куп органи в тялото си. Т.е. последните 25 години от живота ви ще бъдат със значително по-малко здравословни проблеми.

В другия случай от 60-тата до 80-тата ви година ще кашляте, ще ви свирят дробовете, ще имате храчки, няма да можете да си поемете добре дъх, ще изпитвате слабост, ще имате световъртеж, ще имате високо кръвно, ще пиете лекарства за него, ще имате нееластични артерии, ще имате поражения по почти всеки орган в тялото си. Ще ставате и ще се чувствате зле, без енергия, омаломощени и уморени. Ще влизате в болница през някоя и друга година с белодробна недостатъчност и ще ангажирате близките ви да се грижат за вас.

Да, ще живеете само 5 години по-малко, но не това е важното. Важното е как ще живеете десетилетията преди тях.

Сега за лекарствата

Да се върнем на лекарствата. Изписан ви е антидепресант. Или антипсихотик. Или литий. Или каквото там ви е изписано.

Държите бележката и се страхувате.

„Ще ме убие ли?“

„Ще скъси ли живота ми?“

Знаете ли какво? Няма да ви убие. За скъсяването на живота – никой не може да каже. Дори да са проведени някакви изследвания и някое лекарство уж да скъсява живота ви, това няма значение.

Защо? Много е просто. Ако се окаже, че работи, то ще подобри живота ви сега, на момента.

Животът на 20, на 30, на 40 или на 50 е по-ценен, отколкото на 60, на 70 или на 80.

Кога според вас живеете по-пълноценно? В 30-те си години или в 70-те си години? Кога имате повече енергия? Кога сте по-активни? Кога можете да се движите по-свободно? Кога имате повече приятели? Кога сте по-работоспособни? Кога си струва да живеете? На 30 или на 70? Коя част от живота си искате да изживеете по-щастливо? 30-те или 70-те?

Ако имате изписан медикамент, опитайте. За няколко седмици или месеца ще видите дали ползите са повече от вредите на момента – основният принцип в медицината. Не мислете чак толкова дългосрочно. След 10 години може да ви блъсне рейс. Важното е сега да живеете пълноценно. Не се „пазете“ за 90-те си – тогава почти гарантирано няма да живеете добре така или иначе.

За няколко седмици или месеца едва ли ще нанесете хипотетични поражения над себе си. Ако лекарството работи, работи. Ако не, просто го спирате и толкова. Голямо мислене, голямо чудо…

А ако нещо друго може да помогне

Валидна дилема. Ако лекарството може да ви „скъси живота“ за сметка на това да ви помогне сега, но има и друго решение, което пак да ви помогне сега, но без да ви „скъсява живота“?

Така поставен въпросът, отговорът е очевиден – няма да поемате риска да „скъсявате живота си“, а ще изберете нещо друго.

Е, целият сайт е посветен на методи за справяне. Само един от тях е медикаментозната терапия. Всички останали не само няма да ви скъсят живота, а вероятно ще го удължат. Със сигурност КПТ ще намали стреса. Както и медитацията. Както и спортът. Доброто хранене ще добави някоя година живот без болести. Но да не изброявам всички методи.

Разбира се, ако никой от тях няма пряк ефект върху състоянието ви, „поемете риска“ и си пийте медикаментите. Току виж проработят и всъщност ви върнат живота тук и сега. Когато всъщност е важно да се живее добре.

Пък паралелно си практикувайте методите, които да го удължават. Току виж едното компенсира другото. 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *