Циклотимия

Препоръчвам преди да се прочете тази страница, първо да се прочете БАР.

Колебания в настроението

Страдащият от циклотимия има нестабилно настроение. То се променя циклично между умерена депресия и силна превъзбуденост, близка до хипомания при БАР тип 2. Може да има и стабилни състояния между тях, в които човекът се чувства нормално и не е в нито едната крайност.

Долу

Когато човек с циклотимия е „долу“, страдащият е хронично подтиснат, не му се прави нищо, няма мотивация, оплаква се, тъпо му е, скучно му е, като че ли нищо не може да му задържи вниманието или да го амбицира. Мислите са негативни, няма енергия, двигателната активност е понижена, няма желание за тренировки, излизане сред хора, социален живот. Трудно е фокусирането, мисленето е по-бавно, отнесено. Отвън другите може да интерпретират състоянието като „мързел“.

Горе

След период „долу“, неминуемо идва период „горе“. Типични са висока продуктивност, творчество, приповдигнато настроение, грандиозни идеи, смели планове за бъдещето, неконтролируемо харчене на пари, високо самочувствие, много говорене, висока двигателна активност. Човекът може да усеща, че е по-умен, велик или важен от другите, че е недосегаем.

Еуфория и дисфория

Дисфорията може да присъства както е период „горе“, така и „долу“. Тя се характеризира със злоба, мрачни мисли, раздразнителност, чувство на враждебност към другите, общ дискомфорт, негативизъм, нетърпеливост. Представете си да не сте спали цяла нощ и след това да е трябвало да работите цял ден с неприятни хора. Сега си го представете умножено по две и всеки ден, по цял ден.

В еуфория човек е „като леко надрусан“, еуфоричен, всичко му се струва приятно, хубаво, смее се лесно, настроението е нетипично добро. Тя е характерна само когато човек е „горе“.

Графично сравнение

Следната картинка показва доста точно различните видове. Хоризонталната линия е нормално настроение. Всичко над нея е нереално приповдигнато, а под нея нереално подтиснато. Циклотимията е лека форма на БАР – Биполярно афективно разстройство тип 2 с по-слаби амплитуди в настроенията.

Видове афективни разстройства

Причината

Много информация има тук. Накратко при БАР причината за възникване е повече биохимична от психологическа. Не вярвайте на никой, който ще ви каже, че това зависи изцяло от вас. Не е така. Да, можете донякъде да намалите отклоненията нагоре/надолу с психотерапия и промяна в убежденията, промени в хранителните навици, повече спорт и други спомагателни методи, но не и да излекувате състоянието. То идва от нарушена мозъчна биохимия и за съжаление остава такова. Медикаментозната терапия е опционална при дистимия, стига да няма друго коморбидно (съществуващо заедно с дистимията) разстройство. Много типични са разстройства от тревожния или депресивния спектър.

Много е важно да разберете дали сте свръхчувствителен човек. Ако е така, може да объркате силната си емоционалност с психиатрична диагноза, която нямате.

Терапия

Циклотимията е хронично разстройство. Тя съпътства човека през целия му живот. Нека това не ви плаши обаче. Фактите са факти, но това не значи, че не може да се направи нищо по въпроса. Може и още как. Тук не искам да плаша никого, но ако не се третира, циклотимията е възможно (не задължително) да премине в БАР. Възможно е състоянието да се влошава с напредване на възрастта.

Афективните разстройства като циклотимия се повлияват изключително положително от кетогенна хранителна диета, която обаче е трудна да се следва в ежедневието и има много последствия. Ако не искате да стигате до крайности, то поне стабилизирайте кръвната си захар, изключвайки храни с висок гликемичен индекс, ядейки по-често по-малки порции и отказвайки се изцяло от добавена захар в храната си. Всичко това е невъобразимо трудно и въпреки волята ми, при мен отне години и още се изкушавам през няколко седмици.

Ако храненето не помогне, поддържащата терапия е предимно медикаментозна. Човекът приема тимостабилизатори (антиконвулсанти), които не позволяват на настроението му да отива много нагоре или много надолу. Освен тях в периодите на депресия се приемат антидепресанти, а в периодите на хипомания и мания антипсихотици. Консултацията с много опитен психиатър е задължителна. Много психиатри нямат опит с подобни разстройства и ги диагностицират грешно като просто депресия, при което изписват само антидепресант, а това от своя страна води до засилване на периодите „горе“.

Аз лично много силно препоръчвам човекът да премине и през психотерапия, за да се научи да овладява доколкото е възможно състоянията си на когнитивно (мисловно) ниво и да осъзнае склонността си към отклоняване от равновесно положение. В този процес човекът се научава да разбира последователността случка -> мисъл -> емоция -> поведение. Казано по прост начин случва се нещо в ежедневието му (случка) -> това поражда автоматична мисъл (положителна/отрицателна) -> тази автоматична мисъл или вярване поражда много силна емоция (положителна/отрицателна) -> тази емоция поражда конкретно поведение. От там цикълът се повтаря.

В зависимост от посоката (положителна/отрицателна) човекът „залита“ в посока на настроението нагоре или надолу. Съответно ако цикълът се повтори няколко пъти, вече имаме крайно негативно или крайно приповдигнато настроение.

В такава ситуация човек без такъв проблем няма да се отклони много от равновесно положение и бързо ще си го върне, докато човек с афективно разстройство ще „прекали“ с отклонението нагоре или надолу.

Литература

Две изключително полезни книги в разбирането на състоянието и много, много полезни методи как то да се държи под контрол:

Overcoming Mood Swings by Jan Scott

The Cyclothymia Workbook: Learn How to Manage Your Mood Swings and Lead a Balanced Life by Prentiss Price