Биполярно афективно разстройство (БАР)

Bipolar Affective Disorder

При депресия човекът е само и единствено „долу“. Затова тя се нарича понякога униполярна депресия, защото страдащият страда само от нарушение в една посока на настроението си.

Нещо много различно е биполярното афективно разстройство. При него се редуват епизоди (периоди от време) на депресия с епизоди на хипомания или мания.

Мания

Манията е състояние на нерелано приповдигнато настроение, неотговарящо на обстоятелствата и обективната действителност. Човекът е с много високо самочувствие, говори много, активен е, идват му непрекъснато нови идеи, нуждата от сън намалява, изпитва еуфория, може да е силно раздразнителен или агресивен. Самочувствието е много високо и човекът има усещането, че е най-добрият, най-умният, най-можещият, най-знаещият, че е недосегаем. Поемането на неоправдани рискове, неконтролируемо харчене на пари и хазарт също са характерни.

Манията може да е еуфорична, при която човекът е много весел, като надрусан, изпитва екстаз. Може и да бъде дисфорична, при което е раздразнителен, нетърпелив, ажитиран.

Човекът може да усеща, че е по-умен, велик или важен от другите, че е недосегаем, че ако скочи от 4-тия етаж, ще се изтупа и ще си тръгне, че ако го удари кола с 40 км/ч няма да му стане нищо и подобни идеи.

Ако манията е изключително силна, може да се стигне до психотични симптоми. Те представляват заблуди във възприемането на действителността като чуване на гласове (звукови халюцинации), визуални халюцинации, грешни убеждения (светът е плосък, имам имплантиран чип в главата, извънземните са сред нас), параноя за преследване, усещане как другите те гледат странно. За обяснение на разликата между депресия, невроза и психоза може да прочетете повече тук.

Манията се различава от хипоманията по това, че тя пречи на нормалното функциониране на човека в обществото. Манията е видимо с просто око ненормално поведение и пълна неадекватност.

Хипомания

Казано най-просто хипоманията е по-слабо изразена мания, без психотични елементи и която не пречи на нормалното функциониране на човека в обществото. Тя не отговаря изцяло на критериите за мания, а се намира някъде по средата между нея и нормално настроение. Типични са висока продуктивност, творчество, приповдигнато настроение, грандиозни идеи, смели планове за бъдещето, неконтролируемо харчене на пари, високо самочувствие, много говорене, висока двигателна активност.

Смесен епизод

Това е състояние, в което човекът изпитва едновременно или през много кратки периоди от време симптоми, характерни само за депресия или само за мания. Например едновременно отчаяние, умора липса на желание за живот заедно с приповдигнатост, препускащи мисли в главата, хиперактивност и лесна раздразнимост. С две думи това е състояние, което хем е мания, хем е депресия. Изключително неприятно е.

Видове БАР

Съществуват два вида БАР – тип 1 и тип 2.

БАР тип 1

Ако човек е имал поне един епизод на мания, диагнозата автоматично е БАР тип 1. Може да е имало депресивен епизод, може и да е нямало. Самият факт, че човекът веднъж е имал силно приповдигнато настроение, което му е пречило да е адекватен и нормален в обществото, е достатъчен. Въпреки това често след епизод на мания следва такъв на силна депресия.

БАР тип 2

Ако фазата „горе“ не стига чак до мания, а до хипомания, говорим за БАР тип 2. Казано по-просто това е „по-лека форма“ на БАР тип 1.

Циклотимия

Циклотимия на свой ред е „по-лека форма“ на БАР тип 2. При нея настроението варира в още по-слаби граници нагоре-надолу, но тези вариации са по-чести. С други думи ако периодично настроението е средно подтиснато, но без да се стига да истинска депресия, а на моменти е изключително приповдигнато и нереално позитивно, но без да се стига до мания, човекът страда от циклотимия.

Графично сравнение

Следната картинка показва доста точно различните видове. Хоризонталната линия е нормално настроение. Всичко над нея е нереално приповдигнато, а под нея нереално подтиснато.

Видове афективни разстройства

Причината за БАР

Много информация има тук. Накратко при БАР причината за възникване е повече биохимична от психологическа. Не вярвайте на никой, който ще ви каже, че това зависи изцяло от вас. Не е така. Да, можете донякъде да намалите отклоненията нагоре/надолу с психотерапия и промяна в убежденията, промени в хранителния режим, повече спорт и други спомагателни методи, но не и да излекувате състоянието. То идва от нарушена мозъчна биохимия и за съжаление остава такова. Затова и медикаментозната терапия е ключова.

Много е важно да разберете дали сте свръхчувствителен човек. Ако е така, може да объркате силната си емоционалност с психиатрична диагноза, която нямате.

Терапия

БАР и циклотимия са хронични разстройства. Те съпътстват човека през целия му живот. Нека това не ви плаши обаче. Фактите са факти, но това не значи, че не може да се направи нищо по въпроса. Може и още как. Тук не искам да плаша никого, но тези състояния е нужно да се третират и да се държат в контрол. В противен случай имат тенденция да се влошават с напредване на възрастта. Поддържащата терапия е предимно медикаментозна. Човекът приема тимостабилизатори (антиконвулсанти), които не позволяват на настроението му да отива много нагоре или много надолу. Освен тях в периодите на депресия се приемат антидепресанти, а в периодите на хипомания и мания антипсихотици. Консултацията с много опитен психиатър е задължителна. Много психиатри нямат опит с подобни разстройства и ги диагностицират грешно като просто депресия, при което изписват само антидепресант, а това от своя страна води до засилване на хипоманийните или манийните епизоди.

Аз лично много силно препоръчвам човекът да премине и през психотерапия, за да се научи да овладява доколкото е възможно състоянията си на когнитивно (мисловно) ниво и да осъзнае склонността си към отклоняване от равновесно положение. В този процес човекът се научава да разбира последователността случка -> мисъл -> емоция -> поведение. Казано по прост начин случва се нещо в ежедневието му (случка) -> това поражда автоматична мисъл (положителна/отрицателна) -> тази автоматична мисъл или вярване поражда много силна емоция (положителна/отрицателна) -> тази емоция поражда конкретно поведение. От там цикълът се повтаря.

В зависимост от посоката (положителна/отрицателна) човекът „залита“ в посока на настроението нагоре или надолу. Съответно ако цикълът се повтори няколко пъти, вече имаме крайно негативно или крайно приповдигнато настроение.

В такава ситуация човек без такъв проблем няма да се отклони много от равновесно положение и бързо ще си го върне, докато човек с афективно разстройство ще „прекали“ с отклонението нагоре или надолу.

Афективните разстройства се повлияват изключително положително от кетогенна хранителна диета.

Литература

Две изключително полезни книги в разбирането на състоянието и много, много полезни методи как то да се държи под контрол:

Overcoming Mood Swings by Jan Scott

The Cyclothymia Workbook: Learn How to Manage Your Mood Swings and Lead a Balanced Life by Prentiss Price