Психоза, шизофрения

Psychosis, schizophrenia

Този сайт е посветен на тревожност и депресия, а психозата е коренно различен проблем и тази страница присъства тук само за пълнота.

Психозата представлява загуба на връзка с реалността. За разлика от дереализацията и деперсонализацията, при които човек има самокритичност и няма заблужадаващи мисли, а само има усещането, че всичко е като във филм и странно, при психозата човекът губи връзка с реалността. Човекът губи самокритичност и започва да не различава обективната действителност от своите вътрешни фантазии.

Например хората чуват гласове или виждат образи, които не съществуват. Слуховите халюцинации са много по-чести. В по-леките форми гласовете и образите са безцелни и преходни, докато в по-тежките гласовете казват на човека конкретни неща, които той се чувства длъжен да извърши. При наличие на параноидна психоза, човекът най-често истински вярва, че го преследват (тайни служби, извънземни и други), че го наблюдават с невидими устройства, че има конспирация в световен мащаб против хората, че правителствата ги облъчват с невидими лъчи или че във всеки има имплантиран чип, с който хората биват контролирани. Всичко изредено са само примери за придобиване на представа.

Хора в състояние на психоза може да усещат как са стигнали до невероятно прозрение за “света”, за “бог”, за “световен мир” и други подобни изкривявания от обективната реалност. Често те вярват искрено и не могат да бъдат разубедени, че например земята не е кръгла, а плоска и всички предавания по телевизията, показващи земната повърхност са подменени с фалшиви. Те също така може да се съмняват, че самите те или техни близки са подменени с друга форма на живот, която се държи или изглежда по същия начин. Може да вярват, че са обладани от духове, призраци, зли сили, демони и други. Важно е тук да се разграничат натрапливите мисли от ОКР, които не са психоза. Самокритичността в по-напреднала фаза на заболяването е сведена до минимум.

Човекът може да страда от временно причинена психоза след употреба на определени наркотици например, която се лекува и може да не се повтори никога. Другата възможност е развиване на шизофрения, което е хронично заболяване и се третира и управлява с лекарства за неопределен период от време. Понякога при биполярно афективно разстройство в епизод на мания се наблюдава и психоза.

Психозите се третират с медикаменти, наречени антипсихотици или невролептици. Техният принцип на работа е различен от този на антидепресантите, които най-често работят като повишават нивата на невротрансмитера серотонин в мозъка. За разлика от тях антипсихотиците намаляват нивата на невротрансмитера допамин (много силно опростено).