Спиране на порното

Позитивите от спирането на комбинацията гледане на порно, мастурбиране и стигане до оргазъм са изключително големи. Много хора се въртят в порочен кръг, който не осъзнават колко им вреди. Това е класическа зависимост, както и тази към алкохол, наркотици, хазарт. С не по-малки поражения над човека и доста тежки симптоми на отнемане (withdrawal symptoms) при спиране, както с всяка зависимост. Тук ще разгледам какво се случва на психологическо и биохимично ниво при т.нар. PMO (Porn, Masturbation, Orgasm) и ще ви насоча към nofap движението и ползите от него. Горещо препоръчвам да се изгледа следното клипче от 5 минути, което сбито разказва това, което ще представя и аз тук. Има и субтитри на български – натиснете бутона CC, след което настройки -> субтитри -> български. Другото важно клипче е TED презентацята на Гари Уилсън – откривателят на всичко, за което пиша тук. То също има субтитри, макар и автоматичен превод (най-долу в списъка с езици), който вече работи отлично.

Заблудата

С две думи тя гласи следното: да се гледа порно, да се мастурбира на порно и да се стига до оргазъм на порно е нормално. Обществото е приело това за нещо напълно приемливо и всеки го прави, следователно това не е проблем. Ето някои от общоприетите истини:

 • С порно просто се разтоварваш, без странични ефекти
 • От порното може да се научиш на разни неща
 • Когато човек е сам/самотен (две различни неща), порното е отдушник на сексуалното напрежение и не пречи
 • Гледането на онлайн порно е подобно на гледането на порно списание, просто е по-удобно
 • Мастурбирането и стигането до оргазъм от онлайн порно е нормално, а и всички го правят
 • Порното не вреди и е безобидно

За съжаление нито едно от изброените неща не е вярно и ще докажа това с доводи на тази страница.

Нереалистични очаквания

Порното не е реалния живот. В класическото порно имаме продуцент и специално подбрани актьори. Да, те са актьори. Вероятността мъжът или жената в реалния живот да изглеждат точно по този начин и да имат същата сексуалност, издържливост и външен вид е много малка. В порното всичко е до голяма степен перфектно, което в реалния сявт не е така. Ако не сте фен на класическо порно, а обичате по-извратени неща (докъдето много често се стига, по-нататък ще обясня защо), връзката с реалността намалява още повече.

От порното не можеш да се научиш на нищо, защото самото то е изкривена картина на действителността. Единственото, което можеш да направиш, е да продибоеиш твърде високи изисквания или очаквания, които след това никой реален партньор не може да покрие, съответно да предизвика същата възбуда. Масово разпространен случай е мастурбиране с часове на порно, но слаба или невъзможна ерекция с истинска жена. Тогава не рядко мъжът може да си помисли, че тя не е секси, че нищо не умее, а пред очите му да са сцени от порното снощи, които той тайно се надява тя да се съгласи да изпълни.

Винаги на разположение

Жените (или мъжете) в порното винаги са готови за вас, никога не ги боли глава и не искат нищо в замяна. Те са красиви, сексуални, сексапилни и изпълняват всяко (дори най-извратеното) желание. Те не ви викат, че не сте изчистили апартамента, не ви се сърдят и не ви държат сметка. Те са винаги там, за вас.

Няма нужда да сте в добра физическа форма, да сте облечени добре, да сте сексапилни, да се харесвате на другия пол. Няма нужда да излезнете, да сте сред истински жени, няма нужда да полагате усилия, да ги сваляте, да поемате риска да ви отрежат. Не.

Отваряте компютъра, таблета или телефона и след няколко секунди имате всичко. Всяко едно живо същество ще предпочете пътят на по-малкото усилие, за да получи награда. В случая наградата не само че не иска полагането на усилия, тя е (за примитивната част на мозъка ви) и по-силна: много различни жени, прилив на нови и нови в поредния таб на браузъра, правещи това, което искате (че и повече) и без умора.

Това е суперстимул. В природата няма такова нещо. Трябва да го осъзнаете. Това не е реално и ефекта чисто биохимично върху мозъка ви е толкова силен и толкова потресаващи ефекти, колкото си нямате на идея.

Онлайн порното

Може да кажете – ами че то цял живот е имало порно. Списания, после видео касети с порно.

За съжаление онлайн порното, което съществува от много, много скоро, е коренно различно. Гледането на онлайн порно няма нищо общо с порно списание. В порно списанието има краен брой жени. Те не се движат, не правят нищо в реално време. За мозъка ви те не са толкова истински. Във видео касетата от секс шопа преди 15 години има няколко жени (пак напомням – актьори), които правят до голяма степен нещо подобно в рамките на час-два.

Списанието и порно касетата омръзват. Първият път са много възбуждащи, но като ги видите 3-4-5 пъти, започват да губят ефекта си. Няма нещо ново. Както и в реалния живот. Вероятно не сте от щастливците, които имат нова и нова жена всяка вечер или по няколко различни всяка вечер. В продължение на години.

За сметка на това при онлайн порното може да цъкате на нови и нови клипчета през няколко секунди докато не намерите перфектното, на което да свършите. Понякога обаче това може да отнеме часове и десетки, ако не и стотици клипчета, които вашият мозък не може да различи от истински жени или мъже в истински ситуации. За мозъка това е истина, независимо че става въпрос за святкащи пиксели. Разбира се, през цялото време сте в ерекция, текат ви лигите, мастурбирате, отваряте нови табове, омръзват ви, отваряте нови, които също ви омръзват, а напоследък даже гледате все по-извратени и извратени неща, защото вече не можете да се възбудите от нормални.

В природата не е възможно в рамките на това време да видите толкова много жени, камо ли да правят това, което виждате, че правят. Още по-малко да насочвате ставащото в посока, която искате, търсейки по все по-специфични ключови думи.

Преди онлайн порното много мъже не са виждали толкова жени през целия си живот, още по-малко изглеждащи така или правещи нещата, които правят. В миналото мъжете са се възбуждали само като видят по-леко облечена жена на улицата, което сега няма никакъв ефект, защото всеки мъж знае какво го чака като се прибере и пусне порното.

Тъй като в природата не присъстват такъв тип стимули, онлайн порното се явява т.нар. суперстимул. Това има драматични последствия върху мозъка.

Всичко опира до допамин

Силно опростено определени части от мозъка отделят невротрансмитера допамин, който стига до други части, където има допаминови рецептори, които реагират на него и се случват разни неща. Повече за това как работи предаването на сигнали в мозъка може да научите тук.

Допамин се отделя при някои конкретни дейности. Това са дейности, които карат индивида да се чувства добре. Дейности, които му казват „да, точно така, това е хубаво, направи го отново“. Наличието на допамин ви кара да се храните (без него ще умрете от липса на апетит), да излизате и да се виждате с хора, да ходите на училище, да си взимате изпитите, да ходите на работа и да работите, да търсите жени, да им се харесвате, да ги сваляте и да искате да правите секс с тях. Допаминът е импулс. С него имате импулс за действие, за живот. Без него нямате.

Някои дейности сами по себе си водят до отделяне на допамин и от там човекът се чувства добре. Ето някои здравословни:

 • спорт
 • социална компания като излизане и разговори с хора
 • храна
 • влечение към другия пол, възпроизвеждане
 • смях
 • хубави изживявания
 • секс с партньор

Тънката граница обаче може бързо да прерастне в нещо проблемно. Ето ситуации, в които за съжалени се отделя още повече допамин, отколкото в изброените по-горе:

 • нездравословната храна като сладкото
 • компютърните игри
 • социалните мрежи
 • алкохолът и наркотиците
 • порното

Мозъкът ви обаче по дизайн не е бил предвиден за подобни дейности, защото до скоро в нашава еволюция те не са съществували. Затова той лесно може да бъде излъган да предпочита нездравословните от здравословните, тъй като те водят до отделяне на мноооого повече допамин!

Висок допамин = висока мотивация, будност, желание за действие. Нисък допамин = ниска мотивация, замъглено съзнание (brain fog), нежелание за движение, мързел.

Абсолютно всички наркотици, които карат човек да се чувства добре, водят до отделяне на допамин. Най-често в по-високи количества, отколкото може тялото да си достави самостоятелно по натурален начин. Всяко вещество, което води до отделянето на много допамин, може да доведе до пристрастяване. Защо? Защото индивидът се чувства добре и иска още и още и още.

Зад абсолютно всяка една зависимост стои биохимичното отделяне на допамин. Някои хора са предразположени да стават зависими от сладко (допамин), алкохол (допамин), цигари (допамин), хазарт (допамин при поемане на риск), хероин (допамин), кокаин (допамин), компютърни игри (допамин), Facebook (допамин) и списъкът продължава.

Какво се случва обаче? Когато върху рецепторите на допамин се изливат големи количества от него, те са адаптират като стават по-нечувствителни. Вече не реагират толкова силно на същото количество допамин. Съответно индивидът не изпитва толкова голямо удоволствие.

Решението?

Повече допамин! Повече сладко, алкохол, повече цигари, повече хазарт, повече хероин, повече кокаин, повече компютърни игри! Какво правят рецепторите? Намаляват чувствителността си. Какво прави индивидът? Усилва веществото.

И така зависимостта става факт. Дозите растат, страничните ефекти и вредата расте, а удоволствието само намалява. Тъпчете се със сладко, дебелеете, увеличавате верояността от диабет. Играете игри по цяла нощ и си съсипвате очите и здравето. Цъкате социалните мрежи с часове. Пиете повече и повече, товарите черния си дроб и всички системи по тялото си. Пушите повече и повече, пропилявате нощите си в казиното или в други високорискови дейности или се друсате.

Тъй като това не може да се поддържа във времето (с изключение на цигарите може би), неминуемо идва момент, в който индивидът се налага да се лиши за известно време от своята дрога. Да спре сладкото или алкохола или твърдите наркотици.

И тогава става страшно.

Започва да се отделя по-малко допамин (всъщност той спада до нормалните си нива), но рецепторите към него са станали нечувствителни. За тях все едно допамин изобщо няма. Резултатите?

Липса на мотивация, отвратително настроение, депресия, нежелание за правене на нищо, отпадналост, умора, сънливост, зверски мързел, скука, раздразнителност, избухливост. Яде ви се сладко, пуши ви се, пие ви се, поемат ви се рискове (хазарт), гледат ви се социални мрежи, взимат ви се наркотици. Нещо като махмурлук, но още по-лошо. Познавате ли това състояние?

Това е нисък допамин поради рецептори, настроени за с пъти повече. Хората, които спират рязко да взимат тежки наркотици, изпитват още по-силни симптоми на отнемане. Симптомите на отнемане са страничния ефект от въвзвръщането на чувствителността на допаминовите рецептори. Докато тяхната чувствителност не се върне до нормалната, за тях все едно допамин няма. От там няма и желание за живот, желание за секс, желание за храна, желание за каквото и да е.

Къде се намесва порното

Нарочно досега не споменавах секса. Сексът и в частност оргазмът е най-големият източник на допамин. Единственият по-голям прилив на допамин може да стане с наркотик като хероин или… с порно. Как? Обясявам.

Най-силният натурален прилив на допамин се случва по време на оргазъм. Всички добре знаем колко хубаво е това. Нормално е, тъй като природата се е погрижила да искаме да продължим нашия вид. Това става като правим секс и предаваме генетичния си материал нататък. Затова и храненето и сексът са най-силните натурални източници на допамин.

Какво става обаче когато вкусите един хубав, вкусен, сочен сладкиш? Или шоколад? Или бонбон? Или поничка? Или гледате порно и видите неща, които никога няма да видите от истински партньор, както и видите толкова много жени във всякакви ползи наведнъж?

Отделя се допамин! Много допамин! Мноооого повече допамин, отколкото като ядете салата с пиле или правите секс с една и съща жена от няколко години. С пъти повече.

Вземете като пример следния експеримент (реално проведен): слагате в една клетка плъх. Давате му вещество, което блокира допаминовите му рецептори. Знаете ли какво става с този плъх? Става безинициативен. Убивате желанието му. Слагате при него храна, на 30 сантиметра от него. Обаче знаете ли какво? Той няма мотивация дори да отиде до нея и да я изяде. В крана сметка плъхът умира от глад, защото няма достатъчно мотивация от липсата на допамин, за да се придвижи 30 сантиметра и да си изяде храната.

Продължаваме експеримента, с нов плъх. Този път не му давате никакво вещество в клетката обаче.

Давате му женска! Той е невероятно възбуден, прави секс с нея постоянно. Допамин! След няколко часа и дни желанието му намалява и това е нормално, това е природата. Вече не иска да прави секс с нея непрекъснато. Предал е гените си. Допаминът намалява. Плъхът се отпуска.

Слагате в клетката обаче нова женска. Плъхът отново е невероятно възбуден! И пак прави секс с нея непрекъснато. Защо? Защото това е нова възможност за кръстоска на неговия генетичен материал с нова женска. От там по-голяма възможност за продължаване на неговите гени. Допамин!

Ако продължите да давате на този плъх нови и нови женски през половин час, той ще прави секс с тях нон-стоп. До откат. Ще има невъзможно дълга и постоянна ерекция. В мозъка му ще се излива още и още допамин, повече от нормалното. Защо? Защото природата току-що го е дарила с чудо! Няколко женски една след друга! Такова нещо едва ли ще се случи отново в целия му живот! Сега е моментът!

Той ще ги опложда докато вече няма сили да се движи физически. Защо? Защото във всяка една от тях той вижда възможност гените му да продължат да съществуват. Продължението на гените има предимство пред почти всичко останало. И ако желанието към една женска постепенно намалява, към нови то винаги е на максимум.

Какво правите когато гледате порно? Давате непрекъснато нови и нови женски в клетката. Лъжете примитивната част от мозъка си, лимбичната си нервна система. Мозъкът не прави разлика, не знае, че това са мигащи пиксели. Ново! Ново! Ново! Ново = повече допамин. Ново и ново и ново = допамин, допамин, допамин! Ерекция, ерекция, ерекция! Еякулация, еякулация, еякулация!

Ето това е свръхстимул. В природата няма как за 1 час пред очите ви да минат 30 или 100 жени и то всеки ден по 30 или 100 нови жени и да правят все нови нови и нови неща. Вие лъжете мозъка си, че сте получили възможността на живота си!

А когато само нови жени не са достатъчни, време е да станат извратени. Помните ли когато ви възбуждаше само нормално порно? Омръзна ви, нали? Вече гледате садо-мазо или гей порно или всякакви фетиши или насилие, нали? Защо?

Защото бомбардирайки мозъка си с допамин, рецепторите стават по-слабо чувствителни. Отдавна вече не реагирате на нормална жена, но вече не реагирате и на нормално порно. Затова навлизате в тъмните кътчета на интернет порното и става все по-страшно и по-страшно. Какво прави това? Дава ви новост! Новост = допамин. Дори ви кара да чувствате срам от себе си. Срам = шок = допамин!

Еректилна дисфунцкия причинена от порно

PIED: Porn Induced Erectile Disfunction

С две думи ако сте задълбали доста в порното, е възможно да сте стигнали до последната фаза, в която допаминовите рецептори толкова много са намалили своята чувствителност, че вече не може да имате нормална ерекция. Това е различно състояние от физиологичната еректилна дисфунцкия при която помага Виагра/Циалис и подобните. Те разширяват кръвоносните съдове и позволяват повече кръв да нахлува в пениса, но в случая с еректилна дисфунцкия, причинена от порно, причината е другаде. Тя е в самия мозък, който не изпраща достатъчно силни импулси към мускулите на пениса, които трябва да стиснат кръвоносните съдове и кръвта да го изпълни. Пенисът работи правилно, но системата, която го командва (мозъкът) има проблем. Повече по темата може да разберете от самия Гари Уилсън.

Когато порното се спре и този суперстимул бъде елиминиран, мозъкът постепенно възстановява нормалната си фунцкия и еректилната дисфунцкия остава в миналото. Четете по-нататък.

Ефектът

Когато често гледате порно, мастурбирате на порно и свършвате на порно, вие несъзнателно сте станали зависими от нереално високи нива на допамин в определени части на мозъка си. Дори да подценявате тази зависимост, мога да ви уверя, че тя е не по-малко лоша от тази към алкохол, цигари, хазарт, твърди (да, твърди) наркотици. Дори донякъде е по-опасна от тях. Докато с тях може да се прекали и негативните ефекти са ясни видими, с порното не е точно така. Негативните ефекти от него макар и да не са явно видими, е много по-вероятно да оказват сериозен ефект върху живота ви, който не осъзнавате.

Не може да получите инфаркт от порно. Не може да изпаднете в безсъзнание от порно. Освен това може да се друсате с порно всяка вечер след работа! Безплатно е, хубаво е, май няма странични ефекти както от хероин, защо не?

В начална фаза всичко е наред. Гледате онлайн порно от скоро, допаминовите рецептори все още не са намалили чувствителността си достатъчно. Е, интересът ви към жени може и да е намалял, но като цяло всичко е наред. Малко повече ви мързи от нормалното и май от време не време сте уморени, но като цяло сте добре.

В средна фаза нещата започват да стават неприятни, но все още не може да направите връзка с порното. Вече нямате никакъв интерес към жени. Не ви вълнуват. Освен това изпитвате лек дискомфорт дори да говорите с тях. Все още имате ерекция докато гледате порно, но оргазмите не са така силни и ако преди ви трябваха 10-20 минути, за да свършите, вече често откривате, че ви е нужен час и повече. Понякога дори не успявате. Ерекцията дори не е силна.

Нямате си приятелка от дълго време или ако си имате, не правите секс. Ако правите, не ви става, нямате ерекция или не е стабилна. Дори да е, не изпитвате удоволствие.

Освен това нищо не ви се прави. Непрекъснато се чувствате уморени, а и често прибягвате до други подривни дейности като видео игри, сладко, алкохол, хазарт или леки или по-тежки наркотици. Не се чувствате добре сред хора, нямате желание много-много да спортувате и предпочитате да си стоите пред телевизора.

В напреднала фаза нещата загрубяват. Вече нямате никаква ерекция. Дори на порно. Или ако имате, е доста слаба и по-често не можете да стигнете до оргазъм дори след часове извратени клипчета. За секс с жена и дума не може да става – едно че нямате желание и изобщо не ви се занимава, друго че имате силни съмнения дали ще можете да имате ерекция изобщо, а още по-малко да ви хареса. Самочувствието ви е ниско. Депресирани сте. Сексуалността ви е отишла на кино. Никакво либидо, никаква ерекция. Нищо не ви се прави, мързи ви зверски, нямате желание за работа, за учене, за срещи с хора, за нищо. Мързи ви и не ви се гледа даже. В пълна емоционална дупка сте. Ако може да не се събуждате или да спите по цял ден, най-добре. Не искате никой да ви занимава с нищо. А и изобщо не можете да се съсредоточите! Фокусът за по-дълго време върху едно нещо е невъзможен. Паметта ви е много по-зле от нормалното. Непрекъснато имате замъглено съзнание (brain fog), спи ви се, настроенията ви са променливи. А, да – яде ви се сладко, ядете и само пълнеете, от което става още по-лошо.

Звучи ли ви познато? Ако е така, то вие имате сериозен проблем и той се нарича прострастяване към порно и като ефект липса на сексуален живот, ниско самочувстие, тревожност сред жени, липса на самоувереност, ниска мотивация, мързел, нежелание за живот, депресия или (социална) тревожност.

Последствията

Гледането на порно буквално поврежда много важна част от мозъка ви – тази, свързана с желанието, импулса, мотивацията, самочувствието, мъжествеността, сексуалността. Защо? Защото мозъкът е изложен на суперстимул (порно), който не присъства в натурален вид в природата и нивата на допамин са толкова високи, че рецепторите за него стават прекалено нечувствителни. Всичко това може да доведе до много сериозни последствия.

Хората, които гледат непрекъснато порно, мастурбират (понякога с часове) и стигат до оргазъм с порно, спират да търсят контакт с истински жени. Стават асексуални. В по-напреднала фаза вече не могат да имат сексуален контакт с жена. Изпитват незъснателен страх от жени и избягват общуването с тях. Стават несигурни. Губят своята мъжественост.

Тези хора започват да живеят в имагинарен свят, да развиват избягващо поведение към една от най-важните дейности в живота на един мъж – връзката с жената. И умствена и физическа. Стават страхливи. Стават депресирани. Отдават се на своя вътрешен свят от мигащи пиксели и пропускат истинския, който преминава през пръстите им като пясък.

Спада общата им мотивация в живота. Чувстват непрестанна и необяснима умора. Не завършват нещата, които започват. Нямат мотивация и желание за почти нищо. Предпочитат да гледат телевизия и да не излизат никъде. Социалният им живот страда, а вечерите отварят лаптопа или телефона и мастурбират на сцени, от които самите тях ги е срам и понякога се питат как са стигнали до там. От това дори вече не се чувстват добре, а „нормални“. За кратко.

Как се преодолява всичко това?

Като се спре гледането на порно, мастурбирането на порно и свършването на порно и се премине през периода на абстиненция и симптоми на отнемането (withdrawal symptoms). Не ми вярвате, че има такива? Четете.

Сега ще разкажа как се спира порното, какво да очаквате и какви са позитивите.

Преодоляване

Първо нека кажа защо е добра идея да се спре порното и какви са позитивите.

Когато спрете да гледате порно и да мастурбирате и стигате до оргазъм от порно, спирате изливането на абсурдно високи количества допамин в определени части от мозъка си. Съответно допаминовите рецептори започват бавно да връщат своята чувствителност към него. Идеята е, че когато този процес завърши, връщате равновесното си природно състояние и мозъкът реагира положително дори на много по-малки количества допамин. Това означава, че се връща импулсът ви, връща се удовлетворението дори от малки неща, връща се мотивацията и желанието в много сфери извън сексуалната.

Всъщност именно това е изключително интересно – връщането не само на сексуалността, а широкото действие над съвсем други сфери в живота. Изчел съм и лично съм наблюдавал доста хора, при които буквално животът им се променя коренно и не могат да повярват какво са си причинявали несъзнателно повече от 10+ години. Най-често цитираните позитиви са покачване на самочувствието, новодошло желание да се общува с жени, да се свалят жени и намален страх от отхвърляне от жена.

Хората усещат и по-висок самоконтрол. Започвате да умеете да упражнявате контрол над сфери в живота си, над които досега сте се чувствали безсилни и сте се пускали по течението.

Ако преди това е имало замъглено съзнание (brain fog) по неясна причина и обща отпадналост и необясим мързел, те също остават в миналото. Нараства възможността за съсредоточаване в работата и практически подем във всички сфери в живота. Знам, че звучи невероятно, но ви уверявам, че това не са измислици.

Чисто сексуално човек започва да се възбужда от нормални стимули, които преди не са имали ефект над него. Дори леко привлекателни жени започват да имат силен въздействащ сексуален ефект, какъвто преди не са имали дори много сексапилни според критериите на мъжа.

Връща се сексуалното желание. Връща се възможността за секс с жена ако тя е била невъзможна (PIED). Връща се ерекцията, ако тя е била подтисната и/или възможна само по време на порно.

Процесът по рестартиране на допаминовата система в мозъка е доста неприятен. Предупреждавам! При различните хора и в зависимост от това от колко отдавна и колко често са мастурбирали и стигали до оргазъм на порно, нужното време и симптомите на отнема са различни. Най-трудно е при мъже, които сравнително млади са започнали да гледат порно (по-маладото поколение), отколкото мъже, които са били в по-зряла възраст когато то става достъпно.

Разгледайте nofap движението. Има достатъчно материали и по форуми и в YouTube как се прави и какво да очаквате. Мога да ви предупредя следното за няколко неща. Вероятно е да отнеме няколко месеца. Вероятно е да изпитате т.нар. flatline или преведено на български – сексуална и емоционална дупка. Права линия. Като на мъртвец, това е аналогията. През това време няма да имате абсолютно никаква ерекция по никакъв начин и е абсолютно забранено да се опитвате да маструбирате или някак да предизвиквате ерекция, в никакъв случай оргазъм.

Препоръчвам да проучите взимането на студени душове и положителния им ефект по време на възстановяването, както и общо като механизъм за покачване на самоконтрола.

Силно вероятно е да имате проблеми със съня. Трудно заспиване и по-често разпространеното ранно събуждане. Тревожността може силно да нарастне. Принципно в себе си (и не само) съм забелязал, че тя има пряка връзка с сексуалността. Висока тревожност => много висока сексуалност. И обратното. Не мисля, че при всеки е така обаче.

Внимание! Изключително важно е да не мастурбирате и стигате до оргазъм в следствие от тревожност като механизъм за успокоение! Сериозно го казвам – напълно забранено е. Лично при мен оргазмът по време на силна тревожност имаше унищожителен ефект. Тя се засилваше още повече, а в мозъка се създава пряка връзка между тревожност и освобождаване на допамин (нещо хубаво). В никакъв случай не искате подсъзнателно да свързвате тревожността с нещо хубаво (оргазъм => допамин)!

Трябва да сте подготвени, че намалявянето на абсурдните количества допамин ще краткосрочно ще има много негативен ефект върху това как се чувствате. Възможно е да се чувствате празни отвътре, като изстискани. Знайте само едно – отминава. Продължава понякога седмици, но отминава. Стискайте за по-голямата цел!

Когато нещата започнат да се оправят, ще го усетите. И резултатите ще са невероятни. Обещавам.

П.П. Спирането на всички изкуствени суперстимули като социални мрежи, сладка храна и още много подобни има подобен ефект на спирането на порното, макар и по-малък. Ако успеете да премахнете от живота си всяко нещо, към което сте пристрастени и нямате усещането, че имате контрол над него (защото е превзело допаминовата система за награждаване в мозъка ви), позитивите ще са много подобни на отказването от порното. Комбинацията от всичко накрая буквално променя животи.