Тревожни разстройства

На всеки се случва да се уплаши, да изпита безпокойство от личен, финансов или социален характер или да се разтревожи за здравето си. Всеки човек преминава през такива етапи в ежедневието си. Те може да продължат от няколко дни до няколко седмици, след което човек се успокоява и продължава нормално живота си.

Когато, обаче, нещата излязат извън контрол и страхът, тревожността, телесните симптоми, безсънието и препускащите негативни мисли в главата вземат връх, вече става дума за тревожно разстройство. По-долу се разглеждат и описват подробно всички видове тревожни разстройства, а в следващите глави се разглеждат подробно методите за справяне с тях.

Общото за всички видове тревожни разстройства

Това са усещанията за паника, страх, притеснение, проблеми със съня, сърцебиене или прескачания на сърцето (екстрасистоли), невъзможност на човека да стои на едно място спокойно, суха уста, стомашни проблеми, замайване и усещане за нестабилност, все едно ще припадне, страх от полудяване, страх от смъртта, страх от загуба на контрол, топли или студени вълни. Понякога има и усещания дисоциация – усещане, че като че ли „нещо не е наред“, че реалността „е като на филм“, „че аз не съм аз“.