Хипохондрия

Hypochondria

Макар да е различна като вид разстройство, хипохондрията трябва да се спомене за пълнота. Тя често присъства при човек с паническо или генерализирано тревожно разстройство. Хипохондрикът се притеснява неоправдано много за здравето си, непрекъснато ходи по лекари, които не откриват никакъв проблем. Човек в това състояние натоварва много близките си и медицинските служби с непрестанно оплакване, притеснения за здравето си, дава купища излишни пари за изследвания без резултат и непрестанно си въобразява проблеми, които не съществуват.

Важно е да се отбележи, че хипохондрията е заболяване. Тя води до значими проблеми в живота на човек и трябва да бъде третирана. Човек с паническо или генерализирано тревожно разстройство често не осъзнава същността на проблема си (своята психика/биохимия) и се съсредоточава върху телесните симптоми. Тъй като те са следствие от неосъзнат проблем, не могат да бъдат „излекувани“ с изследвания и престой през 1 седмица в нов кардиологичен или друг кабинет.

Хипохондрията по същността си е тревожно заболяване. Преди се е наричало здравна тревожност.

Преодоляването се състои в разбирането на причините за възникване, избор на подходящ вид терапия и прилагането на възможно повече помощни методи за справяне.

Изключително ефективен подход при подобен вид проблеми са поведенческите експерименти в контекста на правене точно на това, от което човекът го е страх. В по-напреднала фаза е силно препоръчително прилагането и на медикаментозна терапия с цел обезстрашаване.