Агорафобия

Agoraphobia

Обикновено следствие от развиване на паническо разстройство, агорафобията кара човек да се свие в черупката си от страх. Той спира да излиза, да се вози в градския транспорт, автобуси, влакове или самолети, започва да избягва големи отворени пространства като гари, летища, паркинги, молове, мостове. Класика е също избягването на места, от които няма лесен изход като кино, магазин или опашки пред каси. Човек се чувства сигурно единствено в собствения си дом, а в по-крайни случаи не излиза от него без придружител и често спира да ходи на работа.

В същността си агорафобията е избягващо поведение. Тъй като вероятността от паник атака нараства, когато човек е изложен дори на изключително леки за здрав индивид стресори, страдащият бързо се научава да избягва всяка ситуация, която може да провокира паник атака. По този начин за съжаление проблемът става хроничен.

Паническото разстройство може да протече с или без агорафобия.

Преодоляването се състои в разбирането на причините за възникване, избор на подходящ вид терапия и прилагането на възможно повече помощни методи за справяне.

Изключително ефективен подход при подобен вид проблеми са поведенческите експерименти. В по-напреднала фаза е силно препоръчително прилагането и на медикаментозна терапия.