Ажитирана депресия

Agitated Depression

Усещането е, че страдащият буквално не може да си намери място. Иска да прави нещо, непрестанно да е активен по някакъв начин. Обикновено няма летаргия, а напротив – прекалена активност, която обаче предизвиква невероятно страдание, защото е непрестанна и разрушителна. Усеща се голямо напрежение и неясна, плаваща тревожност. Понякога има гняв. Човекът в никакъв случай не иска да остане сам със себе си, търси постоянно да е сред хора и да общува. Иначе буквално има усещането, че ще се пръсне.

Аз лично имах ажитирана депресия и мога да споделя, че всеки ден планирах какво да правя от сутрин до вечер и исках непрестанно умът ми да е зает с нещо, защото иначе имах усещането, че ще полудея. Също така предизвикваше в крайна фаза суицидни мисли, защото буквално не можех да издържа още минута на напрежението.

Друго характерно е 24 часа препускащи мисли в главата, които не дават и миг спокойствие на човека. За разлика от бавните когнитивни процеси, характерни за другите видове депресия, тук мислите са много бързи, препускат, непрекъснато има връщане в миналото, самообвинения (които присъстват и при другите видове депресия).

От март 2021 година преустановявам възможността за нови коментари и връзка с мен за неопределено време. За повече информация, посетете страница "контакти".
Ако желаете да разбирате за нови статии и страници, въведете своя email и натиснете бутона. Вашите данни никога няма да бъдат споделени с трети лица.