Причини за възникване

Съществуват два главни аспекта, в които се разглеждат причините за възникване на дадено разстройство, описанието му, методите за справяне и предпазването от повторно развиване. Единият е на психологическа основа – мисли, чувства, интерпретации на ума, светоглед. Другият е биохимичен – мозъчна дейност, невротрансмитери, хормони, нервни импулси. Съществува двупосочна връзка между ум и тяло и често причина и следствие се преплитат.

Теориите, които разглеждат само единия от двата аспекта, без да взимат предвид другия, са непълни. Терапевти или психиатри, които са на мнение, че причината е чисто биологична или психологическа, подценяват сложността на проблема и пропускат по-голямата картина.

Най-общо казано хората, които развиват тревожно или афективно разстройство (което включва депресия), имат биологична/генетична слабост. Не са устойчиви на стрес. Когато това се комбинира с отключващ фактор в живота на човек, който той изживява като много силен стрес (за всеки това е нещо различно), следва първият т.нар. епизод на дадено разстройство. Той може да е депресивен, може да е тревожен, може да е маниен, може да е комбинация от тези или друг. От тук нататък психиката и биохимията на този човек са показали слабост, която с напредване на времето е възможно да се проявява отново и отново.

Когато един от тези два негативни аспекта (психика/биохимия) липсва, човекът не развива дадено разстройство.

Повече може да прочетете в следните два раздела: