Генерализирано тревожно разстройство (ГТР)

Generalized Anxiety Disorder (GAD)

При паническото разстройство (ПР) паник атаките сполетяват човека без предупреждение и “от нищото”, като се повтарят през неопределено време и страхът идва и се оттегля на приливи и отливи. За разлика от него, при ГТР човек е денонощно в страх и тревожен. Страхът не достига пик под формата на паник атаки, след което да отминава за известно време, а стои непрестанно висок, на границата да се превърне в паник атака. Такива хора са непрекъснато нащрек, потрепват от най-малкия шум, притесняват се диспропорционално много спрямо фактическата ситуация, оценяват проблемите си като нереалистично сериозни или притеснителни, лесно избухват, имат “мускулни брони” по тялото и често са схванати от несъзнателно напрягане на мускулатурата си (класика са вдигнати нагоре рамене и болки във врата). Освен това не рядко имат главоболие с неясна причина, потят се прекомерно, стомахът им е свит на топка или имат разстройство/запек, трудно се концентрират, пресъхва им често устата, пият много течности, ходят често до тоалетната, хронично уморени са (тревожността много изтощава), имат неволни мускулни потрепвания или крайниците им треперят без причина.

Често сънят е нарушен – или много трудно заспиване или будене рано през нощта.

Човек с ГТР непрекъснато се терзае за какво ли не. Дали ще му стигнат парите, дали няма да му се случи нещо ужасно. Дали няма да се разболее неизлечимо. Дали няма да го уволнят. Дали, дали, дали…

Важно е да се направи сравнение с ажитирана депресия. Лично аз дълго време си мислех, че имам ГТР, докато по-точното определение на по-късен етап се оказа ажитирана депресия.

Преодоляването се състои в разбирането на причините за възникване, избор на подходящ вид терапия и прилагането на възможно повече помощни методи за справяне.

В по-напреднала фаза е силно препоръчително прилагането и на медикаментозна терапия.