Физиологични изследвания

Има множество физиологични състояния, които може да предизвикат тревожност или депресия. Важно е те да се отхвърлят преди да се продължи нататък. Личното ми наблюдение е, че и психолози и психиатри масово не назначават като първа стъпка кръвни изследвания на щитовидна жлеза, недостиг и витамини и минерали, биохимия, кръвна захар и евентуална инсулинова резистентност или хипогликемия. При наличие на подобен проблем, всякаква по-нататъшна работа е напълно излишна до отстраняването му.

Изследванията могат да бъдат направени във всяка кръвна лаборатория.

Не съм нито лекар, нито психолог. Част от информацията отразява моята лична гледна точка и не бива да се използва като препоръка за лечение. Консултацията със специалист е абсолютно задължителна. Не поемам отговорност за вашите действия и написаното не може да бъде използвано срещу мен под никаква форма. Текстът е предоставен “така, както е”, без да претендира за точност или истинност. Читателят се съгласява ако продължи да чете нататък.

Пълна кръвна картина и биохимия

Пълната кръвна картина дава една обща представа за състоянието на организма. На база на нея може да се открият потенциални проблеми, които да наложат и допълнителни изследвания. Препоръчително е в нея да се сключат и чернодробни ензими АсАТ, АлАТ, Гама ГТ, особено ако на по-късен етап се наложи медикаментозна терапия.

Щитовидна жлеза

Щитовидната жлеза е отговорна за производството на хормони F3 и F4, които имат пряко отношение към това колко енергичен и активен или отпаднал и пасивен е човек.

Когато нивото им е твърде ниско, човек се чувства депресиран, подтиснат, метаболизмът му се забавя и пълнее. Това състояние е известно като хипофункция (или понижена функция).

Когато нивото им е твърде високо, човек се чувства прекалено активен, тревожен, напрегнат, раздразнителен, нарушава се сънят. Това състояние е известно като хиперфункция (или повишена функция).

Мозъкът следи нивата на двата хормона и когато те се повишат, той намалява нивото на хормона TSH, който инструктира жлезата колко F3 и F4 да произвежда. Когато нивото им се понижи, мозъкът повишава TSH и сигнализира на жлезата да повиши производството. Така се реализира затвореният цикъл (closed loop) на регулация между мозъка и жлезата.

Възможно е, обаче, жлезата да спре да функционира правилно и затова изследването само на хормона TSH не е достатъчно за надеждна диагноза.

Препоръчителни хормони, влизащи в изследването: TSH, FT3, FT4

Витамини и минерали

Намалените нива на магнезий, витамини Д и всички витамини от Б групата и особено витамин Б12 са свързани с разстройства на настроението. Много хора страдат от хронично ниски нива на витамин Д и Б12, без да подозират това, а последствията от тази недостатъчност се диагностицират изключително трудно, тъй като са косвени и липсва директна връзка с ниските им нива.

Магнезият е изключително важен за доброто функциониране на нервната система и по-високите му нива увеличават устойчивостта на стрес и подобряват съня.

Личните ми проучвания показват следните адекватни нива на витамини Д и Б12. Моля да се отбележи, че те са значително по-високи от референтните в повечето лаборатории на територията на страната. Внимавайте за мерните единици, може да са различни:

Витамин Д (25-OH): над 80 nmol/l
Витамин Б12: над 300 pmol/l

Тестостерон

Оказва се, че неправилни нива на тестостерон може да доведат до сериозни психиатрични проблеми. Като пример може да видите следната история и youtube канал.

Кръвна захар и инсулинова резистентност

Нестабилните нива на кръвна захар и наличието на инсулинова резистентност (преддиабетно състояние) е добре да бъдат отхвърлени. При падане на кръвната захар организмът изпада в режим на хипоглекимия, която може да се прояви под формата на треперене, нервност, непреодолим глад, виене на свят и отпадналост. Препоръчителни изследвания:

HOMA (IR) Инсулинова резистентност
Серумен инсулин
Гликиран хемоглобин (HbA1c)

При по-сериозни съмнения се прави орално натоварване с глюкоза и се следят нивата на кръвна захар и инсулин 3 пъти – преди поглъщането на глюкоза, на 60-тата и на 120-тата минута.

Повече по темата може да прочетете на тази страница.

Нарушения на вестибуларния апарат

Често хората, страдащи от тревожни разстройства, се оплакват от замайване или световъртеж. Особено силно е усещането при бързо завъртане на главата настрани или при ходене е типично за състоянието усещане за нестабилност. Усещането при ходене е, че все едно човекът не ходи наистина и стъпва “странно” по земята. Добре е да бъде отхвърлен проблем при отоневролог. Изследването се извършва с апарат тип каска върху главата, а пациентът следи с очи лазерна точка пред себе си. Докторът завърта рязко главата му в различни посоки и апаратът отчита дали очите компенсират с очакваната скорост това движение.

Ядрено магнитен резонанс на глава

Макар и излишен в общия случай, тук е споменат само за пълнота. Често хората с екстремна тревожност имат всякакви ирационални страхове и този, който аз съм срещал често, е страхът от биологичен проблем, който може да се види на ЯМР. Според мен правенето на ЯМР би имал само един единствен смисъл и той е да успокои страдащия. Тъй като изследването е скъпо, не препоръчвам да се прави. Лично аз имах сериозни ирационални страхове в тази посока и го направих. Резултатите, разбира се, бяха безпроблемни.

Психиатричен генетичен тест

Потенциално може да покаже много полезна информация за това кои медикаменти ще са подходящи при медикаментозна терапия. Подробна статия по темата.

Ако желаете да разбирате за нови статии и страници, въведете своя email и натиснете бутона. Вашите данни никога няма да бъдат споделени с трети лица.