Физиологични изследвания

Има множество физиологични състояния, които може да предизвикат тревожност или депресия. Важно е те да се отхвърлят преди да се продължи нататък. Личното ми наблюдение е, че и психолози и психиатри масово не назначават като първа стъпка кръвни изследвания на щитовидна жлеза, недостиг и витамини и минерали, биохимия, кръвна захар и евентуална инсулинова резистентност или хипогликемия. При наличие на подобен проблем, всякаква по-нататъшна работа е напълно излишна до отстраняването му.

Изследванията могат да бъдат направени във всяка кръвна лаборатория.

Не съм нито лекар, нито психолог. Част от информацията отразява моята лична гледна точка и не бива да се използва като препоръка за лечение. Консултацията със специалист е абсолютно задължителна. Не поемам отговорност за вашите действия и написаното не може да бъде използвано срещу мен под никаква форма. Текстът е предоставен “така, както е”, без да претендира за точност или истинност. Читателят се съгласява ако продължи да чете нататък.

Пълна кръвна картина и биохимия

Пълната кръвна картина дава една обща представа за състоянието на организма. На база на нея може да се открият потенциални проблеми, които да наложат и допълнителни изследвания. Препоръчително е в нея да се сключат и чернодробни ензими АсАТ, АлАТ, Гама ГТ, особено ако на по-късен етап се наложи медикаментозна терапия.

Щитовидна жлеза

Щитовидната жлеза е отговорна за производството на хормони F3 и F4, които имат пряко отношение към това колко енергичен и активен или отпаднал и пасивен е човек.

Когато нивото им е твърде ниско, човек се чувства депресиран, подтиснат, метаболизмът му се забавя и пълнее. Това състояние е известно като хипофункция (или понижена функция).

Когато нивото им е твърде високо, човек се чувства прекалено активен, тревожен, напрегнат, раздразнителен, нарушава се сънят. Това състояние е известно като хиперфункция (или повишена функция).

Мозъкът следи нивата на двата хормона и когато те се повишат, той намалява нивото на хормона TSH, който инструктира жлезата колко F3 и F4 да произвежда. Когато нивото им се понижи, мозъкът повишава TSH и сигнализира на жлезата да повиши производството. Така се реализира затвореният цикъл (closed loop) на регулация между мозъка и жлезата.

Възможно е, обаче, жлезата да спре да функционира правилно и затова изследването само на хормона TSH не е достатъчно за надеждна диагноза.

Препоръчителни хормони, влизащи в изследването: TSH, FT3, FT4

Витамини и минерали

Намалените нива на магнезий, витамини Д и всички витамини от Б групата и особено витамин Б12 са свързани с разстройства на настроението. Много хора страдат от хронично ниски нива на витамин Д и Б12, без да подозират това, а последствията от тази недостатъчност се диагностицират изключително трудно, тъй като са косвени и липсва директна връзка с ниските им нива.

Магнезият е изключително важен за доброто функциониране на нервната система и по-високите му нива увеличават устойчивостта на стрес и подобряват съня.

Личните ми проучвания показват следните адекватни нива на витамини Д и Б12. Моля да се отбележи, че те са значително по-високи от референтните в повечето лаборатории на територията на страната. Внимавайте за мерните единици, може да са различни:

Витамин Д (25-OH): над 80 nmol/l
Витамин Б12: над 300 pmol/l

Тестостерон

Оказва се, че неправилни нива на тестостерон може да доведат до сериозни психиатрични проблеми. Като пример може да видите следната история и youtube канал.

Кръвна захар и инсулинова резистентност

Нестабилните нива на кръвна захар и наличието на инсулинова резистентност (преддиабетно състояние) е добре да бъдат отхвърлени. При падане на кръвната захар организмът изпада в режим на хипоглекимия, която може да се прояви под формата на треперене, нервност, непреодолим глад, виене на свят и отпадналост. Препоръчителни изследвания:

HOMA (IR) Инсулинова резистентност
Серумен инсулин
Гликиран хемоглобин (HbA1c)

При по-сериозни съмнения се прави орално натоварване с глюкоза и се следят нивата на кръвна захар и инсулин 3 пъти – преди поглъщането на глюкоза, на 60-тата и на 120-тата минута.

Повече по темата може да прочетете на тази страница.

Нарушения на вестибуларния апарат

Често хората, страдащи от тревожни разстройства, се оплакват от замайване или световъртеж. Особено силно е усещането при бързо завъртане на главата настрани или при ходене е типично за състоянието усещане за нестабилност. Усещането при ходене е, че все едно човекът не ходи наистина и стъпва “странно” по земята. Добре е да бъде отхвърлен проблем при отоневролог. Изследването се извършва с апарат тип каска върху главата, а пациентът следи с очи лазерна точка пред себе си. Докторът завърта рязко главата му в различни посоки и апаратът отчита дали очите компенсират с очакваната скорост това движение.

Ядрено магнитен резонанс на глава

Макар и излишен в общия случай, тук е споменат само за пълнота. Често хората с екстремна тревожност имат всякакви ирационални страхове и този, който аз съм срещал често, е страхът от биологичен проблем, който може да се види на ЯМР. Според мен правенето на ЯМР би имал само един единствен смисъл и той е да успокои страдащия. Тъй като изследването е скъпо, не препоръчвам да се прави. Лично аз имах сериозни ирационални страхове в тази посока и го направих. Резултатите, разбира се, бяха безпроблемни.

Психиатричен генетичен тест

Не препоръчвам на всеки да го прави. Нужен е само ако човекът се лута от много време и медикаментозната терапия не е ефективна. Потенциално може да покаже полезна информация за това кои медикаменти ще са подходящи и кои не. Подробна статия по темата.