Психиатричен генетичен тест

Психиатричният генетичен тест показва в кои гени имате мутация и дава насочваща информация кои медикаменти са подходящи за вас и кои не, на теория. С него може да разберете дали имате нужда от някои хранителни добавки или по-комплексен подход заради проблеми с метаболизма на биохимично ниво. Той може да се окаже ключът към възстановяването, особено ако дълго време не се повлиявате от различни лекарства и се въртите в омагьосан кръг.

Въведение

Не е тайна, че различните хора се повлияват различно при започване на медикаментозна терапия. Някои имат бързо и рязко подобрение без странични ефекти. Други като че ли се оправят, но много бавно и мъчително, с доста странични ефекти. При трети прогрес като че ли липсва, а на пръв поглед негативите са повече от позитивите. Някои хора напълняват много след започването на терапия, докато други не. Някои хора имат сексуални проблеми, други не. При някои хора дозите са ниски и ефектът голям, други взимат с пъти по-високи дози и като че ли не се случва нищо положително. Има хора, при които от първия път се “уцелва” правилният медикамент, докато при други на метода проба-грешка месеци наред се сменят лекарствата, ефект няма и човекът бавно започва да губи вяра, че някога ще се възстанови.

Защо това е така? Защото не всички сме еднакви. Макар на пръв поглед всички да сме хора, телата и биохимията ни са различни. Къде се крие тази разлика?

В нашите гени.

Психиатричен генетичен тест

Най-новата вълна в третирането на психическите заболявания са генетичните изследвания, които дават информация за конкретно изследвания човек:

 • колко ефективни са различните групи и конкретни медикаменти
 • дали няма добре познати мутации в определени гени, които предразполагат човека към един или друг проблем
 • дали работата на определени ензими, разграждащи някои групи медикаменти, не е нарушена или прекалено бърза
 • дали определени медикаменти няма да доведат до напълняване
 • дали определени групи медикаменти няма да доведат до по-силно изразени странични ефекти
 • дали няма мутация в ген, който влияе върху синтеза на невротрансмитерите серотонин, допамин и норадреналин и проблемът може да се оправи само с хранителна добавка
 • дали човекът не е предразположен към липса на мотивация и това не може да се корегира

Казано накратко генетичният тест дава много ценна информация на лекуващия лекар и му показва каква стратегия да предприеме за успешно повлияване на пациента, вместо да се изпробват различни подходи “на сляпо”. Той може да покаже директно мутация и механизъм за справяне с проблема

Множество гени са отговори за това дали човек ще развие депресия, тревожно разстройство, ОКР, ПТСР/PTSD, шизофрения, дефицит на вниманието с или без хиперактивност или някое друго разстройство.

Genecept Assay Report

От скоро в България се предлага тестът Genecept Assay Report. Новото му име е Genomind Professional PGx. Ето линк към сайта на самата лаборатория.

Ето линк и към представителството в България с повече информация.

Официалното му представяне в България беше април месец 2018 година.

Линк към краткото видео, описващо теста. Има други интересни и ето тук.

“Тестът покрива близо 122 лекарства. Всички те са одобрени от Американската агенция по храните и лекарствата. Той включва още 18 клинично валидирани гени и почти всички лекарства, които се използват в психиатричната практика.”

Подробна информация за това кои са тестваните гени и 13-те вида състояния, за които е полезен. На таб Indication също има полезна информация.

Примерни резултати:

Това са само 2 примерни страници. Целият резултат е от общо 8.

Към момента познавам вече няколко човека, които са си направили теста. Резултатите са доста интересни. В следствие от тях изписаните им лекарства се промениха коренно и се добавиха хранителни добавки, които да помогнат заради генетични проблеми с метаболизма на тези хора.

Какво показва тестът (гени)

Serotonin Transporter (SLC6A4): Пресинаптичен протеин, свързан с обратното засмукване на серотонин. При мутация тук (комбинация от неподходящ генотип), антидепресанти от клас SSRI може да бъдат неефективни. В този случай се препоръчва използването на SNRI или друг вид медикаменти. Информация по темата. Лично моето наблюдение е, че от 10-на прегледани теста до момента, всеки един изследвал се има неподходяща мутация на този ген. Случайност? Не мисля. Интересно ще бъде когато стане готов моя тест, защото аз се повлиях много благоприятно от SSRI без почти никакви неприятни странични ефекти. Още едно изследване показва, че при дадена мутация тук, човекът е по-неустойчив на стрес.

Serotonin Receptor 2C (5HT2C): Рецептор, свързан с усещането за ситост. Атипичните антипсихотици го блокират. При пациенти с C/C генотип се наблюдава покачване на теглото. Валидна стратегия: включването допълнително на metformin или lorcaserin.

Melanocortin 4 Receptor (MC4R): Същото като предния рецептор. Пример за лош генотип: C/C. Примерен резултат при този генотип:
висок риск от напълняване при следните атипични психотици: Clozapine; Olanzapine
среден при Aripiprazole; Iloperidone; Paliperidone; Quetiapine; Risperidone
нисък при Asenapine; Brexpiprazole; Cariprazine; Lurasidone; Ziprasidone.

Catechol-OMethyltransferase (COMT): Ензим, разграждащ допамин в предната част на мозъчната кора. При определен генотип съществува риск от висока активност на ензима, което води до ниски нива на допамин в мозъка. От там ниска мотивация, лоша памет и други проблеми. В такъв случай допаминови стимуланти (Adderall, Ritalin), COMT инхибитори (подобно на SSRI) и Transcranial Magnetic Stimulation (TMS) може да дадат много добри резултати.

Alpha-2A Adrenergic Receptor (ADRA2A): Рецептор, играещ важна роля в освобождаването на различни невротрансмитери. При определен генотип човекът може да има ADHD симптоми или в превод хиперактивност с дефицит на вниманието.

Methylenetetrahydrofolate Reductase (MTHFR). Ген, който кодира синтеза на ензим, който трансформира фолиевата киселина (витамин Б9) в усвоимата от тялото форма – л-метилфолат.

Известна мутация и присъстваща в голяма част от населението. В БГ МАММА са добре запознати. Обикновено жените се запознават, когато забременеят. Повече може да научите тук.

Цитирам от по-горния сайт: Съществуват различни мутации:
MTHFR 677CC = нормален ген
MTHFR 677CT = хетерозиготна мутация във вариацията 677СТ – 30%-40% загуба на функция на ензима
MTHFR 677TT = хомозиготна мутация – 60%-70% загуба на функция.

MTHFR 1298AA = нормален ген
MTHFR 1298AC = хетерозиготна мутация – има известно намаляване във функцията, но липсват достатъчно проучвания
MTHFR 1298CC = хомозиготна мутация – 40% загуба на функция

Накратко описан процесът е: витамин Б9 -> разграждането му от този ензим -> метилфолат -> синтез на невротрансмитери серотонин, допамин и норадреналин. Ако генът е с мутация, това се корегира с взимането на метилфолат директно.

При добавянето на L-methylfolate (метилфолат на български) може да се наблюдава драстично подобрение на симптоматиката и на действието на всички видове антидепресанти. При някои хора дори може да се окаже ненужно приемането на лекарства, а само взимането на метилфолат като добавка, защото с него тялото ще може да поддържа нормални нива на трите невротрансмитера.

Доста повече по темата тук.

Научно изследване, което показва, че допълнителният прием на метилфолат при хора с неподходяща мутация на двата гена води до значимо по-добри резултати при прием на SSRI/SNRI антидепресанти. На хора с подобна мутация моят психиатър изписва 15мг метилфолат на ден, както и в изследванието. Това е доста висока доза и предстои да проуча по-подробно въпроса.

Glutamate Receptor Kainate 1: рецептор, който при определен генотип води до добри резултати при третиране на алкохолна зависимост при използване на topiramate.

Calcium Channel (CACNA1C), Sodium Channel (ANK3): Връзка със сигнализацията в мозъка. При неподходящ генотип се объркват доста неща. За момента нямам време да проуча подробно. Това, което знам в момента е, че мутация тук води до нестабилност в настроенията. Хора с този проблем може да имат биполярни елементи в поведението си. Може да е подходящо включването на стабилизатор на настроението (тимостабилизатор). Също така се оказва, че високи дози Омега 3 мастни киселини може да дадат много добри резултати.

Dopamine 2 Receptor (DRD2): Допаминов рецептор, свързан с проблеми в допаминовия спектър – психоза, шизофрения, реакция на всякакъв вид антипсихотици/невролептици.

Brain-derived Neurotrophic Factor (BDNF): Много важен протеин за нормалното функциониране на мозъка. Връзка с това доколко е ефективна терапията с антидепресанти. Колкото по-висок е той, толкова “по-адаптивен” става мозъкът. При мутация тук, се налага човекът да прави възможно повече дейности, водещи до повишаване на BDNF. В противен случай е възможно възстановяването му да се забави значително. Най-добрият метод, който познавам за момента, е минимум 20-30 минути кардио всеки ден. С две думи – повече физическа активност, която покачва с пъти производството на BDNF.

μ-Opiod Receptor (OPRM1): Връзка с това как човекът реагира на опиоиди (силни болкоуспокояващи). По-скоро важен при диагностика на фибромиалгия (предполагам).

CYP450 ензими: Общо 6 вариации на този ензим, който участва в разграждането на множество медикаменти. Тук се показва скоростта (висока, нормална, ниска) за всяка вариация. Това съответно показва кои медикаменти трябва да са в ниски, високи или нормални дози или по възможност избягвани изцяло заради непредвидими серумни нива. Това е кричино важно, защото всеки антидепресант се метаболизира от различен ензим. Съответно при мутация в някой от тях, може да го разграждате прекалено бързо или прекалено бавно, което променя коренно неговата ефективност и странични ефекти.

Ако има опасност от напълняване, това може да се компенсира с добавянето на подходяща доза metformin или lorcaserin.

Следва списък от всички известни антидепресанти, антипсихотици, стабилизатори на настроението (антиконвулсанти), бензодиазепини и други обезстрашаващи, допаминови стимуланти, седативни и приспивателни, обезболяващи.

За всеки един от тях е показано дали може да бъде взиман безпроблемно, дали има вероятност от странични ефекти, дали не трябва да бъде взиман (поради ниска ефективност), какви по-добри алтернативи има и т.н. Също така дали пациентът разгражда медикамента прекалено бързо или бавно (съответно трябва драстично различна доза спрямо препоръчителната). Разбира се, всичко това строго индивидуално на база на генетичните особености на конкретния човек.

Други гени

Следният ген не се включва в теста, но той показва дали сте устойчив на стрес: rs4680 COMT V158M: Worrier or Warrior?

Повече по темата в статия Децата орхидеи.

Цена и струва ли си тя

Цената към момента (юни 2018 година) е около 1450 лева. Евтино ли е? Не.

Струва ли си?

Това е по-сложен въпрос. Аз лично бих ви препоръчал следното – ако имате парите и не са проблем, дайте ги. Потенциално ще си спестите месеци наред проба-грешка, а може и да се окаже, че дори нямате нужда от медикаменти, а да взимате допълнително метилфолат или Омега 3 в големи количества. Потенциално това може да ви спаси от години наред грешно “лечение” с психиатрични лекарства.

Ако от много време се въртите в омагьосан кръг и различни комбинации от медикаменти не работят – също дайте парите. Страданието не струва толкова, а и ако не сте трудоспособни, така или иначе не можете да изкарвате пари заради състоянието си. С теста поне увеличавате шанса да се оправите и да влезнете отново в релси.

Ако наистина нямате парите и нямате откъде да ги вземете, а сте склонни да страдате по-дълго време? Добре, тогава може просто да експериментирате. Важно: в никакъв случай не ви съветвам да сменяте лечението си на своя глава. Моля думите ми да не се интерпретират грешно. Винаги обсъждайте промяна в плана на лечение с вашия лекар!

Ето какво може да направите: добавете високи дози метилфолат (внимание, консултирайте се с лекар!), омега 3 мастни киселини, сменете SSRI със SNRI, спортувайте поне по 30 минути на ден с пулс, подходящ за кардио.

Алтернативен тест

Разглежданият тест до момента изследва само 18 гена, след което на базата на няколко научни изследвания ви представя в красив табличен вид какво трябва да се направи. Това е много удобно и директно посочва какво да се направи.

Лично аз за себе си реших да подходя по друг начин. Реших, че като така или иначе ще се прави генетичен тест, ще изследвам не просто 18 гена, а… всички гени. Да, цялото ми ДНК. 100%. Това са около 22 000 гена.

Доверих се за това на Dante Labs. В момента цената е намалена от 850 на 399 евро, което е дори значително по-евтино от теста на Genomind.

Главният плюс е, че след това получавате цялото си ДНК и може да го интерпретирате в множество сайтове безплатно или за много ниска цена и да разберете много повече за себе си, за евентуални проблеми, които цял живот сте се чудили от какво са причинени, както и в бъдеще ако се открият още и още гени, имащи отношение към сегашните ви проблеми, да знаете при вас какъв е генотипът и съответно какво може да се направи. Казано с други думи – в перспектива това е много по-добрият вариант. Освен това 800 лева са по-малко от 1450 лева. Все пак имайте предвид – цената е намалена в момента (юни 2018). Нормалната е 1700 лева (което пак си струва).

Главният минус е, че не получавате интерпретацията на тези 18 гена, които ви дават Genomind, по удобен начин, позволяващ терапията ви да се промени с 2 минути четене на няколко таблици. Лично за мен това не е проблем, защото имам всички познания да го направя сам в рамките на няколко часа – четейки нужните научни изследвания, знаейки кое лекарство от кой ензим се обработва и т.н. Обмислям дори в бъдеще да предложа тази интерпретация като платена услуга тук на разумна цена. Другият минус е, че изследването отнема 2-3 месеца. Е, моето отне 8 месеца.

Допълнителни материали

Попаднах на отлична дисертация на Д-р Диана Илиева Пендичева-Духленска, в която се обсъждат част от гените, описани тук.

Моля, ако информацията е полезна за вас, да обмислите дарение в произволен размер. Това ме мотивира да развивам сайта и да продължавам да помагам на всички нуждаещи се.

Ако желаете да разбирате за нови статии и страници, въведете своя email и натиснете бутона. Вашите данни никога няма да бъдат споделени с трети лица.

12 Comments on “Психиатричен генетичен тест”

 1. Въпрос за dante labs ,имат ли представителство в България,понеже пише че в момента цената е 259evr.Ако нямат как си дал проба за изследване?

 2. Dante Labs нямат представителство в България. Аз се свързах директно с тях по e-mail, поръчах kit-а на моя адрес в България. Той пристигна и вътре имаше и стикер за обратно връщане до тях през UPS. Съответно дадох слюнка, запечатах kit-а, залепих на пакета стикера, който беше вътре, обадих се на българското представителство на UPS и куриер дойде до моя адрес и взе пакета. Точно днес ми пристигнаха резултатите. Отне 6-7 месеца или нещо подобно. Когато имам време, ще проуча, ще допълня статията и ще напиша нова с наученото.

 3. Ти си уникален, благодаря за това, че споделяш живота си с нас и ни даваш надежда!

 4. Моля! Искам да спестя ненужно страдание. Това е едничката ми цел.

 5. Здравей!

  Какви са отзивите ти от теста на DanteLabs след като си получи резултатите?
  Д-р Йорданова ми препоръча Genecept, но аз обмислям да си направя теста на DanteLabs, в случай че е по-пълен.
  Тестът на DanteLabs включва ли всички гени от теста на Genecept?
  Moжеш ли да ми препоръчаш достъпен вариант за тълкуване на данните (app, website)?
  Засега намерих това: https://sequencing.com/apps/app-market. Пробвал ли си някой от тези app-ове?
  Също ми е трудно да преценя дали трябва да си направя premium (599 евро) или super premium (999 евро) пакета, предполагам, че вторият включва повече гени, но не е подробно обяснено на сайта какви.

  Благодаря за целия сайт, заради теб реших да отида на лекар и вече се чувствам значително по-добре след започване на Zoloft по половин таблетка на ден! Преди това страдах от комбинация от тревожност и депресия, с които можех да функционирам, но беше доста мъчително. Сега не бих казала, че съм щастлива (за това са необходими действия отвъд лекарствата), но не съм и толкова нещастна колкото преди – няма ги физическите усещания свързани с тревожността и депресията, чувствам се значително по-спокойна. Притеснява ме мнението на д-р Йорданова, че трябва да пия лекарства цял живот, за да съм добре, засега не искам и не планирам да го правя.
  Поздрави, надявам се, че си добре!

 6. Привет, Ели. Отзивите ми за момента са, че резултатите са доста трудни за интерпретация. Започнал съм да пиша статия по въпроса, но за момента се занимавам с други неща и е останала на заден план. Все някога ще я довърша. В дългосрочен план резултатите от Dante Labs си струват, защото показват мнооооого повече от теста на Genecept.

  Разбира се, че тестът от Dante включва и гените от Genecept. Все пак той изследва 100% от ДНК-то ти. Няма как да има “по-пълни” резултати от 100% от гените ти.

  Обаче проблемите са доста. Като за начало моите отне около 8 месеца докато станат готови. След това получавам един 150 MB .snp.vcf.gz файл, който може да импортираш в Sequencing, да си платиш $5 или нещо подобно, за да виждаш подробните резултати и… да откриеш, че половината нужни SNPs не излизат. Не съм плащал за отделни apps, защото ако имам суровите данни, мога да си видия каквото ми трябва. Обаче “суровите” данни, идващи от Dante не са пълни в контекста на това, което им трябва на Sequencing.

  Оказа се, че репорта от Dante Labs е само разликата на моите гени спрямо референтния геном (конкретна негова версия). Съответно аз сам трябва да видя в референтния човешки геном точно тези SNP-та какви са. Освен това някои от мутациите са прости SNPs, които можеш да сравниш при теб как са (примерно rs1006737 rs10994336 rs3813929 rs489693 rs1799732 rs4680 просто да изредя няколко), обаааче някои не са като да кажем 5-HTTLPR. Отделно имаш не само SNPs, но също така gene deletions, duplications и т.н. За тази цел си поръчах суровите данни, за което услужливо плащаш още 60 евро и чаках още 2-3 месеца да прситигнат на физически носител (хард диск). Там имаш вече доста повече информация. И доста повече проблеми. Оказва се, че не можеш да ги импортираш толкова лесно в Sequencing. Лесно стана със 100GB BAM файла (уж лесно, ама uploader-ът им Big Yotta не успя няколко дни), обаче другите, описващи изтритите ДНК региони, повтарящите се, както и още данни, които не разбирам – не е толкова тривиално. След седмица наред занимание само с това, пак нямам всички данни, готови за интепретация. С две думи – не се занимавай. Най-вероятно данните по никакъв начин няма да са ти полезни. Аз трябва да отделя още седмици, вероятно месеци, за да разбера какво се случва и защо някои ги има, други не и как да набавя липсващите.

  Колкото до сайта и престрашаването ти да започнеш Золофт – радвам се и поздравления. Спокойно си пий лекарствата и смело напред.

  За Йорданова – изрично съм написал на страницата, където я препоръчвам: не се задава въпроса “колко време ще пия лекарства”. По-често, отколкото е нужно, отговорът е “завинаги”. Аз лично не споделям мнението ѝ, че трябва да се пият цял живот (е, при някои хора). Това не винаги може да се каже предварително. С времето се следи мозъкът как реагира, междувременно човекът си променя коренно живота, навиците, премахва си стресорите, решава си житейските проблеми, ходи дълго на психотерапия и ако нещата се движат добре, се опитва постепенно с по-ниски дози, чака се месеци и се следи. Ако не прави всичко изброено и лекарствата просто компенсират личните му грешки, дефицити, изкривен светоглед и нерешени проблеми, може и да е “завинаги”. Е, ако приемем, че не става въпрос само за мозъчна биохимия без психологически елемент, което е доста рядко. Ако човекът не се влошава, дозите постепенно се намаляват и така или докато се влоши (и се покачат дозите) или докато спре лекарството. Разбира се, това понякога отнема години. И със сигурност всяко намаляване се предприема след половин до една година 100% стабилност на досегашната доза. Аз повече от 4 години по-късно още си пия лекарства. Да, ниска доза, ама преди година на сегашната, щях да съм зле. Съответно спрямо възрастта на човека, това как се повлиява, брой епизоди в миналото и дължина на сегашния епизод, стабилност на съня и още сигурно 20 фактора, психиатърът преценява кога и дали да се предприеме намаляване, с колко, по каква схема и т.н. Честно казано, обаче, има някои хора, които не се повлияват кой знае колко добре и не достигат тези нужни 100% и тогава намаляване е само игра с огъня с ясен резултат.

  Това е мое мнение, с което не ангажирам никого и което не е съвет за лечение.

  Казано по друг начин – не бива да се пият лекарства ако може без тях, но при всяко положение ако са нужни, е нужно да се пият. Кой преценява това? Ето това е сложното. Ако питаш пациента, той още на 3-тия ден като е добре, вече иска да ги спира. Според информацията в главата ми, опита ми и чутите истории от стотици хора, най-често говорим за години, не седмици или месеци.

  П.П. За резултатите от Данте Лабс трябва да имаш здрава психика. Не препоръчвам никой да го прави ако страда от тревожност или депресия и е в разгара на епизод. Не е лесно да научиш например, че си 8 пъти по-предразположен от средното към дискова херния, камъни в бъбреците, гарантирана бъбречна поликистоза, ранен Алцхамер или 20-на вида болести.

  Полезни свързани статии по темата: Решаване на проблемите и Три години по-късно.

 7. Интересува ме помага ли наистина психиатричния тест в лечението на депресия? Познавате ли хора с успешно повлияване след ползването му?
  Благодаря

 8. Най-добре може да отговори психиатър, който работи всеки ден с хора, които го правят. Аз съм виждал по много и от двата случая (помага/не помага), но по-важно е съотношението между тях (статистика), до което нямам достъп.

 9. Този отговор поставя под въпрос използването му. Така излиза, че е проба- грешка както е без използването му.

 10. Не съм напълно съгласен.

  Проблемът е следният – в психофармацията няма точни правила и ясни реакции. Не е както човек като си счупи крак. Мозъците на различните хора реагират по много непредвидим начин, докато счупените крака по един и същ. В този ред на мисли не може да се очаква тестът да дава 100% предвидим резултат или дори близък до 100%. Според мен и 20% е добър резултат.

  Също така “пробра – грешка” и “проба – грешка” може да са много различни. Повярвай, в психофармацията има мноооого широко поле за “проба – грешка”. Аз съм виждал хора, при които се пробва и се греши с години. С много години.

  Ако има шанс, дори минимален, да се сгреши 2 пъти и да се нацели правилната комбинация спрямо да се сгреши 10 пъти, бих предпочел първото. На почти всяка цена. Все пак докато човек е много зле психически, той не е трудоспособен и “губи” пари всеки месец, защото не е в състояние да изкарва. Или поне да го прави ефективно.

  Накрая, обаче, според мен, както съм написал в статията, всичко опира до пари и дали човекът с склонен да ги даде или не. Няма нищо лошо в това да не ги даде, както и обратното. Всичко е до лична преценка, приоритети и възможности.

  Лично аз, когато бях зле, давах хиляди левове на всеки няколко месеца за какво ли не. Тези 1500 лева по никакъв начин нямаше да променят (лично при мен) картинката с дадените средства, а имаше потенциал да помогнат. Е, тогава тестът още не съществуваше и аз още не бях готов да пия лекарства, но ако двете неща бяха различни, нямаше да се замисля даже. За щастие лично аз се повлиях отлично още от първата комбинация лекарства и само няколко месеца по-късно отново бях трудоспособен и вече изкарвах пари, но ако не беше така? Вероятно щях да интерпретирам теста като потенциална възможност (инвестиция) по-скоро да стана трудоспособен и в голямата картинка на нещата, по-бързо да започна да изкарвам пари спрямо да стоя в клопката на страха, депресията и безработицата. Пак казвам – всеки случай е индивидуален. С тези редове само давам перспектива, която може да не е валидна за всеки.

  Това е моята лична гледна точка, с която не ангажирам никого и която не е нужно никой да споделя.

 11. Имам парите. Да го направя ли под ръководството на препоръчаната от Вас д-р
  Йорданова?

 12. Няма как да дам личен съвет. Най-добре е да се обсъди с д-р Йорданова и да се преценят евентуалните ползи. Има много хора, които са направили теста. Някои са имали драстично подобрение в следствие от промененото лечение, други не чак толкова или дори влошаване. Всичко е строго индивидуално.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *