Генетично изчитане на целия геном

Това е генетичен тест, с който получавате информация за абсолютно цялото си ДНК. От началото до края, включващо всички възможни гени. Това е алтернативен тест на специализирания психиатричен генетичен тест в контекста на целта на този сайт, но има коренно различни предимства и недостатъци.

Терминът на английски е WGS – Whole Gnome Sequencing.

Поредица „гени“

Тази статия е част от цяла поредица. Ето всички части, подредени хронологично и логически една след друга:

Психиатричен генетичен тест

Генетично изчитане на целия геном

Теория на генетичния анализ

Analyzing your genome

Интересни гени

Въведение

При този тип тест давате генетичен материал (слюнка) и го изпращате до лабораторията. Следва самият процес, при който се „прочита“ цялото ви ДНК и го получавате под формата на няколко файла. Това е „вашият сорс код“ – инструкциите, които са били изпълнени, за да се появите конкретно вие на бял свят. С всичките си особености. С всичките предимства, недостатъци. И за съжаление – с всичките грешки.

За вас ли е?

99% не е.

Плюсът на конкретен психиатричен генетичен тест е, че получавате всички резултати много бързо (седмица-две) и във вече интерпретиран вид. Вашият психиатър им мята едно око и след няколко минути знае какво да прави.

Минусът е, че струва повече, изследва само 20-на гена и не ви върши работа извън решаването на този конкретен проблем. Също така не ви дава информация, която потенциално да ви е полезна цял живот за какви ли не други проблеми, които може да имате. Включително за решения, които науката още не знае и тепърва ще разбере. Съответно ако вие знаете кой ген как е конфигуриран, това ще ви носи информация от научни открития и след 20 години от сега без нужда от още пари.

Вместо да изследва само 20-на гена, WGS ви дава абсолютно цялата възможна генетична информация за вас. Това са около 22 000 гена, както и още информация в региона „около“ гените ви. В напълно суров вид, който няма да свърши абсолютно никаква работа на вашия психиатър или на вас. Е, освен ако не изчетете цялата поредица до края и не сте готови да положите нимоверни усилия. Съществуват и доста сайтове, в които може да качите файловете от генетичната лаборатория и те да интерпретират резултатите вместо вас. За съжаление процедурата не е тривиална и вероятно ще се наложи да минете през доста усилия, докато това се случи. Дори след това вероятно информацията няма да ви говори нищо, в общия случай.

Казано по друг начин, WGS решава и проблема, който решава психиатричният генетичен тест, но решава и много по-съществен проблем по генерален начин. Дали е за вас? Най-вероятно не.

Каква „друга“ информация може да получите, за да прецените има ли смисъл да се захващате изобщо? Прочетете статията „Интересни гени“. Тя ще ви даде идея.

Dante Labs

Може да направите WGS на различни места. Съответно с различни технологии и на различни цени. Както и за различно време. Няма да влизам в подробности.

Аз лично направих WGS в Dante Labs. Цената непрекъснато варира. Лично аз платих 399 евро, което е дори значително по-евтино от теста на Genomind. Направих си регистрация в сайта, платих си през Visa Electron картата, дадох си адреса в България. След известно време пристигна kit на моя адрес. Дадох слюнка вътре според инструкциите. В пакета имаше лепенка с обратния адрес, която залепих на отвън. Обадих се на куриерската фирма, която е партньор за България и те дойдоха да вземат пакета от моя адрес.

Започна голямото чакане. Не помня вече колко време отне, но мисля беше към 8-9 месеца. Обещаваното е няколко седмици. Страшно много варира. Имам приятел, при който стана няколко месеца по-бързо, а дори го предаде след мен.

Резултати

Резултатите получих по няколко начина и в различна форма. Първо получих част от тях онлайн. Наложи се да си доплатя 60 евро за хард диск и там също нямаше всичко. На по-късен етап абсолютно всички данни станаха достъпни онлайн. Лабораторията няколко пъти си примени политиката по този критерий. Предполагам, че към момента ако някой си направи тест, просто ще може да си свали всичко онлайн.

Интерпретация

Интерпретацията е много по-трудна спрямо теста на Genomind например, който ви поднася всичко на тепсия. Да не кажа почти невъзможна за преобладаващата част от населението. Затова и съм разказал през какво преминах лично аз в следващите статии. Имайте предвид, че на мен ми отне почти 2 години с дълги периоди на отказване през това време, докато стигна до крайни резултати. Който прочете статиите в тази поредица и има потенциална да разбере всичко, ще може да интерпретира резултатите буквално за няколко дни след получаването на резултатите, както и да има ценен изотчник на информация за себе си за цял живот напред.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *