Избягвайте

Тук ще включа повечето храни, напитки и дейности, които водят до тревожност или депресия и е нужно да бъдат избягвани с цел бързо преодоляване и възстановяване. Списъкът постепенно ще нараства.

Кафе

Кафето е може би най-важното, от което трябва напълно да се откажете, особено при силна тревожност. Кафето възбужда нервната система и ви премества повече в посока “на щрек” и повишена невротичност – точно обратното на вашата цел. Времето му на полу-живот е около 6 часа, което означава, че ако изпиете 100 мг, след 6 часа в кръвта ви все още има около 50 мг. На дванайстия час ще се 25 мг и т.н. Това означава, че дори кафето, изпито рано сутрин, все още действа върху организма ви и ви пречи да сте спокойно и да заспите добре в края на деня. Кафето, разбира се, вреди на съня. Когато се възстановявате от тревожност или депресия, добрият сън е на абсолютно първо място. В никакъв случай не бива да си позволявате лош сън, а кафето пречи на това.

Интересен омагьосан кръг са хора, които се оплакват, че следобед им се доспива, пият кафе, а след това поради тази причина не могат да спят добре през нощта, когато всъщност трябва да спят. На следващия ден пак пият кафе и така минават години от живота им, увреждайки тялото и психиката си.

Кафето изчерпва витамин Б1 (thiamine), който има силно анти-стрес действие.

Трябва да сте внимателни, защото кафе има в изключително много храни и напитки, където не подозирате. Включително някои видове чай, какао, безкофеиново кафе (да, вътре също има), кока-кола, пепси, фанта, всякаква сода, хапчета против главоболие и къде ли още не. С две думи – пийте само вода.

Трябва да запомните, че при тревожност е забранено да взимате стимуланти като кафе.

Шоколад

Макар на пръв поглед в шоколада да няма нищо лошо, мога да ви гарантирам, че не искате да ядете шоколад, когато сте депресирани или тревожни. Лично при мен шоколадът има изключително негативен ефект. Определено ми вдигаше тревожността, покачваше ми пулса, докарваше ми замайване и тревожност, негативни мисли, че пълнея от него. Докарваше ми и нестабилна кръвна захар, изразяваща се в честа смяна на настроенията горе-долу, желание за още сладко, доспиване следобедите, освен ако не “вкарам” един шоколад на бързо и какво ли още не проблеми. В какаото има кафе, за което може да прочетете по-горе.

Допълнителен страничен ефект от консумацията на много шоколад е наддаването. Най-често защото в масово продаваните шоколади всъщност има много повече захар, отколкото шоколад, но това е една друга тема. За човек с тревожност или депресия понякога е много стресиращо всяка промяна в телесните пропорции, а малко неща влияят по-зле от наддаването и то на мазнини в такива моменти.

Трябва да запомните, че при тревожност е забранено да взимате стимуланти като шоколад.

Никотин

Забравете за цигарите. Знам, че може да звучи като голямо изискване към заклет пушач, но от изключителна важност е да не си вредите и да правите възможно повече, за да се възстановите. Един голям фактор е тютюнопушенето. Никотинът е стимулант. Изследванията показват, че пушачите като цяло са по-невротични от непушачите и спят по-зле при други равни условия.

Трябва да запомните, че при тревожност е забранено да взимате стимуланти като никотин.

Стимуланти

Всякакви стимуланти са забранени при тревожност. Нито под формата на медикаменти, нито под формата на наркотици. Можете ли да се сетите за възможно най-лесния начин да си влошите с пъти състоянието? Например като вземете амфетамини или кокаин. Дори не си помисляйте за нещо, което “ви вдига”.

Захар

Поредният стимулант. Изключително подценяван. Опитайте да спрете за 2 седмици всякакви сладки храни, храни с добавена захар, кейкове, junk food, плодови млекца и всичко, съдържащо абсурдни количества захар. Разликата поне при мен беше доста видима. Захарта беше един от компонентите, отказването от които значително намалиха непрестанното чувство за напрегнатост през деня. Абсолютно се забраняват и изстискани сокове особено от сладки плодове като банан, което всъщност си е чиста захар, тъй като липсват фибрите, които да намалят скоростта на усвояване. С две думи – пийте само вода. Консумацията на много захар може да доведе до моменти на хипогликемия. Повече по темата: Sugar Blues by William Dufty.

Допълнителен страничен ефект от консумацията на много захар е наддаването. За човек с тревожност или депресия понякога е много стресиращо всяка промяна в телесните пропорции, а малко неща влияят по-зле от наддаването и то на мазнини в такива моменти.

Трябва да запомните, че при тревожност е забранено да взимате стимуланти като захар.

Хипогликемия

Означава ниска кръвна захар. Получава се по различни причини, но една от тях е, че ядете храни с нисък гликемичен индекс, водещи до бързо покачване на кръвната захар, от там бързо навлизане на инсулин в кръвта и от там бързото ѝ спадане. Това едно че може да ви доведе инсулинова резистентност, диабет тип 2 и зверско затлъстяване, второ че може да води до хронична хипогликемия – състояние, в което кръвната захар рязко спада, вие зверски огладнявате и се започва – треперене на ръце, вълчи глад, замайване/виене на свят, усещане за нестабилност, умаляване, умора, тревожност, раздразнителност. Повече по темата: Sugar Blues by William Dufty.

Алергии или непоносимост

Много е важно да не ядете храни или да нямате досег с агенти, които водят до алергии. Как може да разберете това? Аз лично бях направил най-скъпото възможно нещо – кръвни изследвания за няколко стотин лева, ама не “вега тест” за 30, което е пълна, ама пълна измама. Ключови думи: ELISA, RAST, ImmunoCAP, UniCAP, Pharmacia CAP. Интересува ви образуването на имуноглобулин IgE антитела.

Освен това се прави и тест за алергени – бодат ви ръцете на около 20 места и се тестват различни агенти като алергия към прах, котки и т.н.

В никакъв случай не си давайте парите за “безкръвни” “изследвания” като вега тестове и подобни абсурди. Единственият начин е взимане на кръвна проба. Да, скъпо е. Не, другото няма смисъл. При мен се оказа, че тялото ми е алергично към някои храни, за които дори не подозирах и то в сериозни размери.

Моля, ако информацията е полезна за вас, да обмислите дарение в произволен размер. Това ме мотивира да развивам сайта и да продължавам да помагам на всички нуждаещи се.

Ако желаете да разбирате за нови статии и страници, въведете своя email и натиснете бутона. Вашите данни никога няма да бъдат споделени с трети лица.