Избягвайте

Тук ще включа повечето храни, напитки и дейности, които водят до тревожност или депресия и е нужно да бъдат избягвани с цел бързо преодоляване и възстановяване. Списъкът постепенно ще нараства.

Кафе

Кафето е може би най-важното, от което трябва напълно да се откажете, особено при силна тревожност. Кафето възбужда нервната система и ви премества повече в посока „на щрек“ и повишена невротичност – точно обратното на вашата цел. Времето му на полу-живот е около 6 часа, което означава, че ако изпиете 100 мг, след 6 часа в кръвта ви все още има около 50 мг. На дванайстия час ще са 25 мг и т.н. Това означава, че дори кафето, изпито рано сутрин, все още действа върху организма и ви пречи да сте спокойни и да заспите добре в края на деня. Кафето, разбира се, вреди на съня. Когато се възстановявате от тревожност или депресия, добрият сън е на абсолютно първо място. В никакъв случай не бива да си позволявате лош сън, а кафето пречи на това.

Интересен омагьосан кръг са хора, които се оплакват, че следобед им се доспива, пият кафе, а след това поради тази причина не могат да спят добре през нощта, когато всъщност трябва да спят. На следващия ден пак пият кафе и така минават години от живота им, увреждайки тялото и психиката си.

Кафето изчерпва витамин Б1 (thiamine), който има силно анти-стрес действие.

Трябва да сте внимателни, защото кафе има в изключително много храни и напитки, където не подозирате. Включително някои видове чай, какао, безкофеиново кафе (да, вътре също има), кока-кола, пепси, фанта, сода, хапчета против главоболие и къде ли още не. С две думи – пийте само вода.

Трябва да запомните, че при тревожност е забранено да взимате стимуланти като кафе.

Шоколад

Макар на пръв поглед в шоколада да няма нищо лошо, мога да ви гарантирам, че не искате да ядете шоколад, когато сте депресирани или тревожни. Лично при мен шоколадът има изключително негативен ефект. Определено ми вдигаше тревожността, покачваше ми пулса, докарваше ми замайване и тревожност, негативни мисли, че пълнея от него. Докарваше ми и нестабилна кръвна захар, изразяваща се в честа смяна на настроенията горе-долу, желание за още сладко, доспиване следобедите, освен ако не „вкарам“ един шоколад на бързо и какво ли още не проблеми. В какаото има кафе, за което може да прочетете по-горе.

Шоколадът ви кара да се чувствате по-добре на момента, но това минава точно няколко минути след прием.

Допълнителен страничен ефект от консумацията на много шоколад е наддаването. Най-често защото в масово продаваните шоколади всъщност има много повече захар, отколкото шоколад, но това е една друга тема. За човек с тревожност или депресия понякога е много стресиращо всяка промяна в телесните пропорции, а малко неща влияят по-зле от наддаването и то на мазнини в такива моменти.

Трябва да запомните, че при тревожност е забранено да взимате стимуланти като шоколад.

Никотин

Забравете за цигарите. Знам, че може да звучи като голямо изискване към заклет пушач, но от изключителна важност е да не си вредите и да правите възможно повече, за да се възстановите. Един голям фактор е тютюнопушенето. Никотинът е стимулант. Изследванията показват, че пушачите като цяло са по-невротични от непушачите и спят по-зле при други равни условия.

Трябва да запомните, че при тревожност е забранено да взимате стимуланти като никотин.

Стимуланти

Всякакви стимуланти са забранени при тревожност. Нито под формата на медикаменти, нито под формата на наркотици. Можете ли да се сетите за възможно най-лесния начин да си влошите с пъти състоянието? Например като вземете амфетамини или кокаин. Дори не си помисляйте за нещо, което „ви вдига“.

Захар

Поредният стимулант. Изключително подценяван. Опитайте да спрете за 2 седмици всякакви сладки храни, храни с добавена захар, кейкове, junk food, плодови млекца и всичко, съдържащо абсурдни количества захар. Разликата поне при мен беше доста видима. Захарта беше един от компонентите, отказването от които значително намалиха непрестанното чувство за напрегнатост през деня. Абсолютно се забраняват и изстискани сокове особено от сладки плодове като банан, което всъщност си е чиста захар, тъй като липсват фибрите, които да намалят скоростта на усвояване. С две думи – пийте само вода. Консумацията на много захар може да доведе до моменти на хипогликемия. Повече по темата: Sugar Blues by William Dufty.

Допълнителен страничен ефект от консумацията на много захар е наддаването. За човек с тревожност или депресия понякога е много стресиращо всяка промяна в телесните пропорции, а малко неща влияят по-зле от наддаването и то на мазнини в такива моменти.

Повече информация по темата в раздел хранене.

Алкохол

Алкохолът е категорично забранен. На пръв поглед може да ви успокоява, но механизма, по който го прави е много лош. Може да ви дава за кратко бягство от проблемите ви, но бъдете реалисти – не съществува нито един измерим позитив от консумацията на алкохол за вашето състояние. А който има проблеми в тревожния спектър, ще позволи точно веднъж да има махмурлук и ще му е за последно. Гарантиран начин за множество паник атаки или брутална генерализирана тревожност. Освен това алкохолът е напълно несъвмествим с всякакъв вид психиатрични лекарства. Просто забравете.

Хипогликемия

Означава ниска кръвна захар. Получава се по различни причини, но една от тях е, че ядете храни с нисък гликемичен индекс, водещи до бързо покачване на кръвната захар, от там бързо навлизане на инсулин в кръвта и от там бързото ѝ спадане. Това едно че може да ви доведе инсулинова резистентност, диабет тип 2 и зверско затлъстяване, второ че може да води до хронична хипогликемия – състояние, в което кръвната захар рязко спада, вие зверски огладнявате и се започва – треперене на ръце, вълчи глад, замайване/виене на свят, усещане за нестабилност, умаляване, умора, тревожност, раздразнителност. Повече по темата: Sugar Blues by William Dufty.

Алергии или непоносимост

Много е важно да не ядете храни или да нямате досег с агенти, които водят до алергии. Как може да разберете това? Аз лично бях направил най-скъпото възможно нещо – кръвни изследвания за няколко стотин лева, ама не „вега тест“ за 30, което е пълна, ама пълна измама. Ключови думи: ELISA, RAST, ImmunoCAP, UniCAP, Pharmacia CAP. Интересува ви образуването на имуноглобулин IgE антитела.

Освен това се прави и тест за алергени – бодат ви ръцете на около 20 места и се тестват различни агенти като алергия към прах, котки и т.н.

В никакъв случай не си давайте парите за „безкръвни“ „изследвания“ като вега тестове и подобни абсурди. Единственият начин е взимане на кръвна проба. Да, скъпо е. Не, другото няма смисъл. При мен се оказа, че тялото ми е алергично към някои храни, за които дори не подозирах и то в сериозни размери.

Социални мрежи

Може да видите следния филм по темата от 2020 година: Социалната дилема / The Social Dilemma.

Facebook, Twitter, Instragram и всичко, в което има шерване, лайкване, снимки и хората могат да пишат коментари. Защо? Защото не мога да изброя негативите (десетки са). Да, измамно се чувствате харесвани, подкрепяни, че имате приятели и подобни. Реално обаче без да осъзнавате, социалните мрежи ви правят зависими от мнението на другите (огромен стрес), от техните възгледи, карат ви да искате да се харесате и другите да ви харесат. Карат ви да живеете живота за мнението на другите (кога за последно направихте снимка за себе си, а не за другите онлайн?).

В социалните мрежи куцо и сакато претендира, че има страхотен живот. То не са усмивки, то не е щастие, бебета, почивки, коли, пари, яки жени/мъже, грим, бицепси и т.н. Това предизвиква желание за сравнение и комплекси за малоценност – осъзнато или (по-лошо) не. Стрес, неимоверен стрес. Няма да изброявам десетките научни изследвания, които свързват социалните мрежи с депресия и тревожност. Дори аз спекулирам, че не малка част от тези разстройства се развиват в хора, в които без социални мрежи не биха имали такива проблеми. Особено в най-младото поколение, което живее в социалните мрежи 24/7, буди се с 10 notification-a и по няколко пъти на ден получава жестока оценка от другите за външния си вид, мисленето си и интересите си. Пак казвам – осъзнато или не.

Освен това социалните мрежи повреждат допаминовата система в мозъка ви, подобно на порното или хазарта. Винаги любопитни дали няма някой нов notification, нещо интересно, нещо ново, нещо изнанадващо! Или пък няма? Я да проверя! Което, разбира се, изпраща мъничко допамин в мозъка ви. 1:1 с механизма зад хазартните игри – непредвидимостта. Реално Facebook е ротативка в ръцете ви. Отваряте и въртите трите картинки в тези секунда-две преди да видите няма ли нов notification!

Новини

Новини се правят от лоши новини. И се гледат заради лошите новини (несъзнателно). Това, което шокира хората. Шок – допамин. Шок – кортизол. Шок – нещо важно, на което да обърнеш внимание, за да оцелееш (в еволюционен план). Никой няма да гледа новини ако има само добри новини. Повярвайте ми – ако новините бяха добри, нямаше да ги гледате. Тествано е в световен мащаб и това се знае. Затова и лошите новини не са „само в България“. Навсякъде са. Човек не пуска новините, за да се образова или да научи нещо, макар да си мисли, че е така. Много често ги пуска заради този несъзнателен шок. И лошите новини причиняват този неосъзнат шок.

Освен това, честно казано, какво ви интересува, че на другия край на света се е случило нещо ужасно? Вие нямате ли си достатъчно проблеми? Или какво ви интересува поредната спекулация, че може да се случи нещо ужасно (шок, шок, шок)? Обаче ако не се случи, всичкото притеснение ще е било напразно. Изненада – ако се случи, също!

„Would it help“? Гледайте филма Мостът на шпионите.

Затова – не гледайте новини, не четете вестници, и изобщо, ама изобщо не се интересувайте какво става по света. Съвсем отговорно го твърдя. Това създава само несъзнателен дистрес, натоварва ви, а ви дава много малко в замяна. В комбинация с липсата на социални мрежи, доволно се усмихвам, когато някой с удивление разбере как не знам за поредното масово убийство или бомба или паднал самолет и подобни и ме пита „ти под камък ли живееш“.

Да, под камък живея. И ми е спокойно.