Йога

Йога е чудесен помощен метод при тревожност и депресия. Йога създава отлична връзка между тяло и ум. Йога създава едно усещане за хармония, което се описва много трудно. Дори не мога да кажа коя част от типичната йога сесия ми харесва най-много – успокояващото и  дълбоко или кръстосано дишане, разтяганията на всички мускули и сухожилия или водената или не релаксация накрая. И трите аспекта много, много ми харесват.

Не рядко съм отивал на йога уморен и на границата дали да отида изобщо, а съм си тръгвал зареден, в много по-добра кондиция и настроение, с раздвижено тяло, спокоен ум, релаксиран и центриран.

Лично според мен практикуването на йога е толкова, ама толкова добра идея за човек с депресия или тревожно разстройство, че бих нарекъл практиките дори задължителни. Ако се комбинират със спорт (защото йога не е точно спорт), медитация, всекидневни релаксации, автогенен тренинг, добро хранене и всички останалите помощни методи, изредени тук, дават много приятни резултати.

Най-хубавото е, че йога предразполага към всичко изброено. Тя някак включва по малко медитация, по малко спорт, по малко автогенен тренинг, по малко релаксация. Така човекът някак без да осъзнава бива въведен в света на всичко изброено. Самите хора, които ходят на йога не рядко излъчват един позитивизъм и спокойствие, особено ако не са начинаещи. Самата практика предразполага към това. Ако пък имате удоволствието да отидете на ретрийт (организирани йога практики часове на ден няколко дни на усамотено място в планината например) на по-късен етап, потенциално бихте се докоснали още повече до магията.

Дори сега, когато съм вече много добре, от време на време ходя на йога. Винаги ми се отразява много добре. Успокоява ме. Центрира ме. Дава ми едно усещане за спокойствие и хармония, което трудно се описва с думи. Хем се разтягам, хем практикувам успокояващо дишане, хем свалям стреса, хем се чувствам страхотно след това. Имайки предвид, че в наши дни (поне в София) йога клубове има буквално през няколко стотин метра (както и фитнеси), практиката е много достъпна. Аз имам страхотни йога клубове на 4 минути пеша и от вкъщи и от офиса. За мен винаги това са час-час и половина удоволствие с много измерим положителен ефект след това. С времето това се натрупва и в крайна сметка намаленият стрес и добрият тонус стават част от мен.

Препоръчвам също така да проверите дали във вашия град се провеждат и сбърки по йога на смеха. Аз ходих няколко месеца в София и дори станах инструктор по йога на смеха и честно казано много ме разтоварваше. Когато човек е депресиран и тревожен, 1 час гарантиран смях и добро настроение в приятна обстановка 2-3 пъти в седмицата е отлична идея.