Личностни разстройства

Личностните разстройства (характеропатия) са много различни от изброените до тук като тревожни (паническо, генерализирано), афективни (клинична или следродилна депресия, биполярно разстройство) или ОКР. За разлика от тях, личностните разстройства засягат самата личност. Човек, страдащ от личностно разстройство има много по-различен (и често сериозен) проблем спрямо някой с депресия или паник атаки от няколко месеца. Личностните разстройства съпътстват човека от ранна възраст, стават явни в юношеството и всяват хаос в живота му в множество сфери по изключително дълбок начин, който оставя следа, а човекът е “счупен” по множество критерии. Засегнатият човек не може да функционира нормално в обществото и често няма нормална работа, семейство, взаимоотношения, професионални успехи, не може да планира нормално живота си и да го изживее пълноценно.

Терапията при личностните разстройства е доста по-трудна и продължителна. При тях когнитивно-поведенческата терапия често не е ефективна. По-добре работят схема терапията (за която ще пиша в бъдеще) и психоанализата.

Много често се налагат лекарства, за да се държат част от симптомите под контрол.

Терапията с психотерапевт е абсолютно задължителна, защото човек с личностно разстройство има много, много работа над себе си. Много често става въпрос за продължителна терапия с години. Също така много малко психотерапевти са подготвени да работят с такъв тип проблеми. Наблюденията ми са, че неподготвен психотерапевт буквално не знае какво да направи с такъв клиент и “откъде да започне”. Разбира се, има какво да се направи, но нещата стават бавно и само с желание от страна на клиента, което често липсва.

Ако имате близък, който има личностно разстройство, е от първостепенна важност той да започне да ходи на терапия. Правилната стратегия, за да стане това, не е да му кажете “ти си бордърлайн, лекувай се”, а да го заведете до вратата на терапевта заради някои от симптомите, които често съпътстват тези разстройства като депресия, тревожност, прекомерен гняв или други. Трябва да се подхожда много внимателно. При грешен подход всъщност може да попречите на човека да получи помощ.

Тук ще разгледам различните личностни разстройства. Постепенно тази секция ще се допълва, защото темата е обширна.

Внимание! Много е важно да не си поставяте сами диагнози! Много е лесно човек да се обърка и уплаши, че има това или онова разстройство, особено ако в момента е депресиран или тревожен! Информацията е с описателна цел. В никакъв случай не искам да уплаша някого и да започне да си представя как няма да се оправи никога, как има неизлечим проблем и подобни мисли. Също така аз не съм нито лекар, нито психолог и информацията тук може да не е вярна и не бива да се използва за самолечение или диагностициране! Не претендирам да съм добре запознат с темата!

Моля, ако информацията е полезна за вас, да обмислите дарение в произволен размер. Това ме мотивира да развивам сайта и да продължавам да помагам на всички нуждаещи се.

Ако желаете да разбирате за нови статии и страници, въведете своя email и натиснете бутона. Вашите данни никога няма да бъдат споделени с трети лица.