Медитация

Вероятно най-важното нещо, което човек може да направи за своето самоусъвършенстване, вътрешен мир, спокойствие, благоденствие, липса на стрес, себеразбиране и преодоляване на тревожността и депресията си, е слагането на начало на всекидневна практика по медитиране. Ако трябва да избера само един допълнителен метод към когнитивно-поведенческата терапия, EMDR и медикаментозната терапия, то това ще е медитацията. Усвоите ли само практиката на всекидневна медитация, тя вероятно се равнява на всички други помощни методи взети заедно и умножени по много, много голямо число.

Мислех си да изредя научните изследвания, които показват недвусмислено ползата от медитация, но се отказах – прекалено много са, а и едва ли някой ще ги изчете. Е, аз съм ги изчел. Освен това самият аз практикувам (не постоянно) медитация и резултатите са доста впечатляващи.

Ако искате да разберете защо си струва, изгледайте този плейлист.

Тук няма да обяснявам какво е медитацията. Целта на тази страница е само да ви насочи в тази посока. По-скоро ще дам личен пример.

През годините стратегията ми за медитиране премина през доста етапи.

Започнах с водени медитации (guided meditation). В интернет има много записи и на български и на английски. Получава се идеално и в домашна обстановка, трябват ви 15-40 минути на ден. Лягате с добре уплътняващи слушалки, без външни шумове, пускате си и слушате. Не се иска нищо повече. Тъй като медитацията е водена, ви се казва какво да мислите, правите (и по-скоро да не правите), къде да си насочвате ума и т.н. За начинаещи препоръчвам това. Ефектът става очевиден дори след 1 седмица всекидневна практика и е доста осезаем.

След това преминах към мантра медитации. Примерно 21 Day Meditation Challenge by Deepak Chopra. С малко търсене се намират всичките 21 дни, даже няколко различни теми, всяка по 21 дни. Продължителността е 15-на минути. Всеки ден след събуждане да речем. Ефектът беше доста силен.

Следващата стъпка беше mindfulness медитация. Пак няма да обяснявам какво е, само насочвам. Давам пример. Силно, но много по-трудно.

Тук вече нещата започват да се преплитат със съзерцание, но няма да навлизам в дълбочина. Само маркирам ключови думи, които да ви насочат.

Какъв е ефектът? По-горе непрекъснато говоря за резултатите, за ефекта, колко е впечатляващ и т.н. Нека опиша какво имам предвид. Лично при мен ефектът се изразява в едно спокойствие, което като че ли се пропива в тъканта ми, което като че ли се разлива във всички сфери от живота ми и става част от мен. Изключително трудно е да се опише, трябва да се опита. Бих казал минимум месец, за да разбере човек за какво говоря. Буквално в цялото ми ежедневие ставам по-центриран, по-спокоен, невротичността ми спада. Като вървя по улицата, ходя по-бавно, спирам вечно да бързам. Усещам се по-спокоен, като говоря с колегите, много по-трудно е някой да ме изнерви, а ако се случи нещо неприятно, като че ли реагирам по-зряло. Не мога много добре да облека в думи усещането.

Буквално „израстване“. Усещам се по-мъдър, по-зрял, по-уравновесен, по-свързан със себе си, а не неориентиран, подтиснат, нервен и припрян. Особено силно усещам ефекта ако от няколко месеца не съм медитирал и започна отново. Някак по-лесно приемам нещата, не се бунтувам толкова срещу това, което е. Смирявам се. Пак казвам – много трудно е да се опише с думи, трябва да се изпита.

Думите могат само до един момент да предадат усещането. То е като да се опитваш да обясниш на някого какво е любов. Изречения, изречения, но усещането не може да се предаде. Предава се само грубата идея.

Има един проблем, обаче. Медитацията е нещо трудно. Звучи като нещо просто и е просто. Но това не го прави лесно. Просто ≠ лесно. Да се опиташ да опитомиш ума е една от най-трудните задачи и който си мисли, че ей така ще започне да медитира и всичко ще е цветя и рози, е в сериозна грешка. Лично на мен ми отне години, много години, преди да започна да изпадам в дълбока медитация. Години наред си мислех, че правя нещо (и всъщност правех), но дълбочината беше малка част от това, което постигнах на по-късен етап.

Това дълбоко ниво на медитация не мога да опиша много добре, но ще се опитам. Към момента го постигам на около 15-тата минута, със затворени очи, mindfulness медитация. Усещането е как умът напълно се изключва и остава само съществуването ми. Като че ли физическите размери на тялото ми изчезват. Усещането е как самият аз изпълвам стаята, в която се намирам. Спирам да усещам физическа граница къде съм аз, къде е всичко останало около мен. Както съм затворил очи, започвам да „виждам“ нещо като концентрични кръгове, които леко пулсират и променят формата си. Пулсът ми сигурно става 50. Няма мисли, абсолютно никакви и това продължава често по 30-60 секунди преди магията временно да се развали от дошла мисъл, която бързо отминава.

След подобна сесия (когато се получи, което е примерно в 20% от случаите) целият ми ден е коренно различен. Буквално се усещам страхотно центриран, много спокоен, нещо като „мъдър“ – буквално все едно съм на този свят от 5000 години и съм видял и разбрал всичко. Знам колко абсурдно звучи, но това е усещането ми, това споделям. Изключителна връзка със себе си. Вътрешна хармония. В това състояние не мисля, че нещо може съществено да ме събори, уплаши, депресира и т.н. Просто тези състояния са някак несъвместими с начина, по който се чувствам.

Мисля, че нямам какво повече да допълня.