Паническо разстройство (ПР)

Panic Disorder (PD)

Паническото разстройство е различно от нормалните всекидневни притеснения и страх. По същността си то представлява повтарящи се паник атаки. Някои хора преживяват една единствена паник атака и не получават никога друга, което не може да се нарече паническо разстройство. В най-честия случай, обаче, след първата паник атака, човек се завърта в омагьосания кръг от страх какво се случва с него, да не се случи отново, да не би да има неизлечима болест, страх дали не полудява или дали няма да умре. Когато това се случи, следващата паник атака обикновено не закъснява и човекът развива паническо разстройство.

При паническото разстройство паник атаките често идват “от нищото”, без очевидна причина и повод. Човек може да се чувства добре, да е с приятели, да се весели или прави нещо приятно и паниката изведнъж да го връхлети без никакво предупреждение. Друг път тя е предшествана от конкретно събитие, събуждащо ирационално силен страх в човека.

Много често паническото разстройство води след себе си до страх от излизане навън и от открити пространства. Това състояние се нарича агорафобия.

За съжаление прекалено много хора не се обръщат изобщо към специалист, не получават нужната помощ и състоянието се превръща в хронично. Рядко човек успява да преодолее сам състоянието, а когато паническото разстройство не бъде третирано, последствията за качеството на живота са много сериозни.

Преодоляването се състои в разбирането на причините за възникване, избор на подходящ вид терапия и прилагането на възможно повече помощни методи за справяне.

Изключително ефективен подход при подобен вид проблеми са поведенческите експерименти. В по-напреднала фаза е силно препоръчително прилагането и на медикаментозна терапия.