Релаксация, водена медитация

Релаксациите представляват аудио записи на фона на приятна медитативна музика. Съдържанието им е насочено към това човекът да се отпусне напълно и често представляват измислени места или ситуации, в които човек да си се представи с помощта на въображението си. Слушат се легнал, със затворени очи и оптималната продължителност е между 15 и 45 минути. Целта е тялото напълно да се отпусне, човек да се съсредоточи върху това, което чува, да отпусне въображението си и да му позволи да рисува картини, да си представя позитивни усещания и да изпитва усещане за защитеност, релаксация, липса на напрежение, присъствие в момента и пълно спокойствие.

Обикновено първите няколко минути човекът се въвежда в състояние на дълбоко отпускане чрез дълбоко и бавно вдишване и издишване. То е един от ключовите механизми, които вкарват и тялото и ума в състояние на покой и отпуснатост. Има различни съотношения в секунди на това колко време да се вдишва, колко време да се задържа, колко време да се издишва и колко време да се изчаква преди следващото вдишване. Добре е всеки да експериментира и намери своя ритъм.

Онлайн могат да се намерят много записи на български и на други езици. Пример за техника, която в основата си е релаксация, е практиката йога нидра, която може да се използва като ключова дума за намиране на готови записи. Любомир Розенщайн е добър. Също така препоръчвам приложението Headspace ако сте добре с английския.

Водената медитация и релаксацията до голяма степен се припокриват. Спрямо вида на едното и другото, понякога практическа разлика няма и едно и също нещо нарича с две различни имена. Все пак разлики съществуват.

Релаксацията може да бъде само музика, на която човек сам да си представя отпускащи и приятни за него картини и/или места. Когато има и думи, темата винаги е насочена към отпускане, дълбоко дишане, приятни чувства и усещания, благоденствие. При релаксацията почти винаги целта е човек да е легнал и напълно отпуснат, най-често със затворени очи.

Водената медитация може да бъде на множество теми и фокусът да не бъде задължително отпускане, макар най-често да е именно това. Освен това водената медитация като цел може да бъде малко говорене на водещия и повече липса на мисъл и покой като цел от страна на практикуващия.

И двете техники може да бъдат с или без приятна музика, без ритъм и вокали като фон. Моят опит е, че тихата и ненатрапваща се музика помага, но за всеки това е различно.

Лично за мен, след повече от година практикуване на релаксация и водена медитация, настъпиха много положителни промени. Станах по-уравновесен, по-спокоен, стопи се едно вечно бързане и припряност в ежедневието. Започнах да ходя много по-бавно по улиците, а не все едно съм на състезание с всички останали на път за работа и обратно. Започнах да усещам нервността в хората и невъзможността им да се отпуснат, да почиват и да натиснат спирачката в едно общество, което като че ли повлича всички във водовъртежа на бързането, желанието за пари, успех, коли, дрехи, секс, нови играчки за малки и големи. Като че ли много хора не са научени от никого как да се отпускат. Отпускането не присъства в нашия бит. Сякаш най-много се доближава до него разплуването на дивана и гледането на телевизия, което трудно може да се нарече истинска релаксация.

Всекидневното практикуване на 20-на минути релаксация и/или водена медитация води до лесно видими и измерими качествени промени в човека още след 1-2 седмици. Особено при наличие на тревожно разстройство, според мен усвояването на умения за релаксация всеки ден, е един от ключовите фактори за по-бързо възстановяване и, което е по-важното, техника за цял живот напред, която да сваля напрежението.