Спорт

Спортът е изключително важен при тревожни и депресивни разстройства и сега ще разкажа защо. Ето едно клипче на английски (има и субтитри на български: Options->Subtitles->Auto-translate->Bulgarian). С две думи спортът страда от доста лош маркетинг. Какво значи това? Че често се препоръчва с доста специфична цел, без да се обяснят на човека огромните позитиви, до които той води в практически всички сфери от живота му, това как се чувства, как работи тялото му.

Спорт често се препоръчва само за да отслабнеш, да изглеждаш по-добре в огледалото или да избегнеш сърдечни проблеми. Всъщност той има драматично влияние над цялото тяло и в частност мозъка и начина, по който се чувстваме.

Учудващо много хора изпадат в депресия в следствие от комбинацията неправилно хранене и липса на спорт. Всъщност като се замислите за съвременния начин на живот в офис, с кола и минимално движение, неподходяща храна и лош сън, това изобщо не е учудващо. Всъщност това, което днес наричаме „спорт“, преди години е било просто нормална част от човешкото ежедневие. В наши дни се налага изкуствено да вкарваме спорт, защото просто той вече не е част от естествения ни начин на живот.

Да, обаче човешкото тяло е еволюирало, движейки се, извършвайки физическа работа, използвайки активно цялата мускулатура, намирайки се достатъчно време в калориен дефицит (вместо цял живот в положителен) и още един куп фактори.

При комбинацията неправилно хранене и липса на спорт, страда цялото ни тяло и в частност мозъка. Особено при хора, които имат генетична мутация в BDNF гена. Какво е това? Това е много важен растежен фактор, който позволява на мозъка да е адаптивен. Т.е. да функционира нормално, да се адаптира към променящата се среда около него. Не ми се задълбава, но с две думи ако имате намалено производство на BDNF, следват достатъчно лоши неща за мозъчната ви активност.

За щастие най-лесният начин за повишаване на BDNF и то неколкократно (3+ пъти) е редовният спорт.

Ако можеше да се създаде хапче, което да дава всички позитиви, които дава спортът, това щеше да е най-успешният медикаментозен продукт на всички времена. Позитивите са толкова много, че няма да ми стигне големината на 5 статии като тази да ги изброя. Просто ми вярвайте. 🙂

Под спорт лично аз разбирам всяка физическа дейност, която ви докарва пулс над 120 удара в минута (кардио) за поне 20-30 минути на ден, минимум. Това може да са активни танци (зумба е доста добра), колоездене, велоаргометър, бягаща пътека или тичане навън, крос тренажор, крос фит. Плуването е перфектно.

Може да е вдигане на тежести (фитнес) или тренировки с тежестта на тялото. Може да е бойно изкуство (по възможност по-активно). Най-добре е видът спорт да се разнообразява и да се комбинират поне 2 вида от изброените.

Лично аз практикувах поне 2 вида спорт през повечето време от моето възстановяване. Със сигурност и висока убеденост мога да кажа, че спортът е един от най-добрите спомагащи методи за бързо преодоляване на тревожност и депресия.