EMDR

EMDR: Eye Movement Desensitization and Reprocessing е изключително силна техника, на която лично аз се подложих, а след това видях да работи над много хора с учудващо висока ефективност. Чете се „и-ем-ди-ар“. При мен ефектът беше невероятен и доста очевиден. Целта на техниката е да се преработят запечатали се травми в съзнанието на човек, към които той периодично се връща и не може да преодолее. Техниката е един от най-ефективните подходи при посттравматично стресово разстройство (PTSD), но работи отлично и в други ситуации. Лично на мен ми помогна изцяло да преодолея bad trip от еднократно пушене на марихуана, което ми докара паника и параноя, след което дълго време типичните за травма повтарящи се flashbacks.

EMDR е ефективен за всякакъв вид психологическа травма и страхове, които преследват човек, преживял еднократно травмиращо събитие или наплашен от чести и силни паник атаки и развил различен вид фобии.

Не съм нито лекар, нито психолог. Част от информацията отразява моята лична гледна точка и не бива да се използва като препоръка за лечение. Консултацията със специалист е абсолютно задължителна. Не поемам отговорност за вашите действия и написаното не може да бъде използвано срещу мен под никаква форма. Текстът е предоставен “така, както е”, без да претендира за точност или истинност. Читателят се съгласява ако продължи да чете нататък.

Методът представлява местене на очите наляво и надясно докато човек се връща мислено в травмиращ за него спомен. Първоначално той оценява по скала какво е нивото на дискомфорта, който изпитва и описва негативните емоции и телесни усещания. За човек, който не е практикувал EMDR, е трудно да разбере колко мощен ефект има. Терапевтът трябва да е преминал обучение и да знае какво прави и каква поредица от действия да следва. Клиентът навлиза в състояние, подобно на кратка хипноза докато следи с поглед пръст, химикалка или специално устройство за целта.

Процесът се повтаря колкото пъти е нужно в рамките на сесии от 1-5 минути. Постепенно травмиращият спомен започва да се преживява все по-спокойно и с все по-малко психологически и физически симптоми. Неговата интензивност постепенно спада, докато накрая човек преживява вътрешно травмиращия спомен като напълно безобиден.

Когнициите (мислите) се заместват от първоначалните крайно отрицателни, в безобидни и свързани с реалността. Само за няколко сесии човекът преминава през травмиращи спомени от детството, след това през отключващите фактори за сегашното му състояние и накрая се стига до сегашния момент, както и непосредствено бъдеще. Методът може да се разгледа и като емоционално реструктуриране, подобно на когнитивно реструктуриране. Работи се с емоции и мисли. Звучи много странно, но работи изключително мощно и дава много бърз резултат.

Методът е колкото прост, толкова и мощен. При мен лично ефектът беше меко казано поразителен. Аз самият бях крайно изненадан колко остро реагираше тялото и психиката ми на ярко запомнени травми и колко бързо успявах да ги преобразя в безобидни спомени, които бързо забравих след това.

EMDR има широко приложение при посттравматично стресово разстройство (PTSD) и е особено ефективен при хора след война, изнасилване, нападение, загуба на близък човек или всякакво събитие, което е оставил траен белег върху психиката им и което не може да бъде преработен емоционално и води до постоянното му преживяване отново и отново. Методът е силно ефективен при малки деца, пострадали по един или друг начин и при които когнитивни методи не са ефективни поради крехката им възраст.

Освен с очи, методът се прилага и с аудио и тактилни методи.

Внимание! Колкото мощен, методът е и толкова опасен, когато не се прилага правилно. В никакъв случай не правете експерименти сами. Също така не се опитвайте в никакъв случай да прилагате прочетеното над други хора. Тук съм обяснил какво представлява, но конкретната техника е много специфична, следва се много стриктен протокол от действия и опасността да навредите на себе си или друг човек съществува. Най-добре потърсете най-близкия до вас EMDR специалист и се доверете на него.

Главната теза е, че някои ситуации предизвикват прекалено силен емоционален отговор от нервната система и мозъкът не успява да преработи (интегрира) случилото се. То остава като грешка в паметта – силен, непреработен стрес. Чрез EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) човек се връща в спомена и чрез билатерална стимулация (местене на очи, слушане или вибриране на ръкохватки) на ляво/дясно мозъкът успява да преработи емоцията и да я съхрани правилно в паметта.

Нещо подобно се случва докато човек спи в REM (rapid eye movement) фазата на съня. Теорията е, че тогава той преработва станалото през деня и го запазва (интегрира и прави връзки с други събития) в дългосрочната си памет. Счита се, че методът, по който EMDR работи, е сходен.

Ако искате да прочетете повече, препоръчвам доста интересната книга на откривателката на EMDR – Франсин Шапиро.