За марихуаната

Тук ще разкажа за връзката между пушенето на марихуана (трева) и отключване на тревожни или други психични разстройства. Статията е много важна, защото все по-често попадам на история, която започва с „реших да опитам трева“ и свършва изключително зле или още по-лошо – все още не свършва.

През годините са ми писали стотици хора и съм говорил на живо с още толкова на тема тревожност и депресия. Прекалено често чувам една и съща история, която се повтаря и продължава да се повтаря и звучи горе-долу така:

„Реших да опитам трева, имах ужасяващо преживяване и след това не съм същия човек“. Дори години по-късно. В общия случай историята продължава с ключови думи като паник атаки, параноя, страх от полудяване, страхове, тревожност, безсъние, ПТСР/PTSD/flashbacks, дереализаця и/или деперсонализация, замайване, генерализирана тревожност, психиатри, антидепресанти. Много често именно пушенето на трева се явява отключващ фактор за развитие на едно или друго разстройство, понякога преливащо в различни на по-късен етап в живота.

Какъв е проблемът с марихуаната

Ако има проблем с марихуаната и тя води до описаното досега, защо толкова много хора я харесват и искат тя да се легализира, а това е факт на някои места по света? Без да съм специалист и без да съм провел типичното за този сайт проучване преди всяка статия, моят личен отговор е следният:

  • Има различни сортове и видове, които имат различно действие.
  • Хората са различни и ефектът върху един човек може да няма нищо общо с ефекта върху друг.
  • Марихуаната отключва психични проблеми при хора, които са предразположени генетично и го носят в себе си.
  • При хора с определени черти на характера или нервната система като силна чувствителност или силно желание за контрол, тревата има прекалено силен ефект, който умът не може да понесе, което води до разстройство.

Хората не са еднакви. Това, че някой пуши трева и това го разсмива и отпуска, по абсолютно никакъв начин не гарантира, че ефектът върху приятеля му ще е същият. Особено застрашени са тийнейджърите, които нямат добра преценка и лесно се подхлъзват по модерното, готиното и якото, копирайки своите приятели.

„Опитай, супер яко е“. И няколко минути по-късно се започва адът. Идва параноята, идват слуховите халюцинации, идва изкривената представа за време и пространство, невъзможността да мислиш нормално, изкривяването на възприятията. Най-лошото? Не може да натиснеш едно копче и всичко да спре. Не. То продължава. С часове. Пържене в собствен сос. Параноя. Ужас. Ще спре ли някога? Боже, какво направих? Полудявам ли? Колко е часът? Минали са само 5 минути? Как е възможно?!?! Кога ще свърши? Ще свърши ли изобщо някога? Помощ!

Първоначалният сблъсък на един неподготвен ум с мощния ефект на наркотика може да доведе до разрушителни последствия. Пак казвам – това, че при някой има един ефект, по никакъв начин не значи, че в главата на друг ще е същото.

При определени хора, тревата не отключва просто тревожно разстройство, а временна психоза или в по-тежки случаи дори шизофрения. Особено, особено, особено ако имате мутация в ген ATK1 с генотип (C;C).

За кого марихуаната не е подходяща

Ако имате силно желание за контрол, ако искате нещата да стават точно по вашия начин и всичко да е под контрола ви, марихуаната не е за вас. Марихуаната не е като алкохола. При него сте отнесени, ухилени (или депресирани), малко ви се мотаят краката, но освен ако не сте прекалили, все пак имате идея какво се случва в главата ви и нямате силно нарушени възприятия. Да, не може да шофирате. Да, може да говорите глупости. Но все пак имате някакъв контрол.

С марихуаната (тревата) нещата не стоят така. Или по-точно казано „може да не стоят така“, в зависимост от мозъка и нервната ви система. Възможно е тотално да загубите контрол над мисловния си процес и възприятията си. Ненужно е да казвам, колко може да ви уплаши това. Възможно е да преживеете най-големия ужас през живота си. И както казах – часове наред. Всяка секунда, в която умът ви отчаяно да се опитва да се хване за нещо, които да го държи в реалността, но такова да няма.

Тревата не е за вас, ако:

  • Принципно сте страхлива и/или контролираща личност
  • Ако сте свръхчувствителен човек и/или сте били дете орхидея
  • Ако се колебаете дали тревата е за вас и изпитвате потенциален страх какво може да стане
  • Ако имате страх от ситуации без изход и невъзможност за бягство
  • Ако сте имали какъвто и да проблем с депресия, тревожност, зависимости, хазарт, безсъние, психоза (майко мила)
  • Ако имате роднини с всякакъв тип психични проблеми

Марихуаната променя и обърква мозъчната активност. Последното, което иска нестабилен човек, е именно това.

Ако имате деца, покажете им тази статия. Предупредете ги. Те са най-застрашени. Най-големият проблем е човек да не знае опасностите и да направи своя избор неинформиран. Ако аз бях прочел подобна статия преди години, можеше да не стигна до там, докъдето стигнах. Никой не ме беше предупредил, никой не ми беше казал. Не можех да направя оценка на риска. По същия начин и всичките хора, които ми пишат и чиято история започва с „реших да опитам трева“, не са знаели.

Пуших, опарих се, зле съм, сега какво?

Станалото станало. Пушили сте. Преживяли сте параноя, страхове, изкривени възприятия, разказала ви се е играта. Вече не сте същият. Влизате в дереализации, имате паник атаки, не спите, имате страхове, мисловният ви процес е нарушен, живеете непълноценно. Просто съществувате в ужас. Параноята още е факт.

Най-важното е да знаете, че изход има, но е нужен кураж и конкретни стъпки.

Най-важното е да потърсите помощ. Сами може и да не се справите. Последствията може да са тежки и да е нужна външна намеса. Лично според мен най-ефективният метод, който следва моментално да се приложи, е EMDR. Ефективността му при такива проблеми е феноменална, стига да работи при вас. Дали работи, се разбира до 3-4 сесии. И двата препоръчани психотерапевта от мен го практикуват. Проблемът, както винаги, е липсата на свободни места, за съжаление. Ако няма свободни места или сте от друг град, потърсете моментално друг EMDR терапевт. Лично при мен точно това е методът, който за няколко сесии елиминира всичките flashbacks, дереализациите по темата, които ме измъчваха близо 2 години и изцяло ме десензитизира.

Медикаментозната терапия е класика и в много случаи е една от първите линии на действие. В зависимост от това дали сте отключили тревожен или психотичен (дано не) епизод, се изписват антидепресанти или невролептици.

Лично според мен, когнитивна терапия или като цяло всякакъв вид терапия, свързана просто с говорене, не е ефективна. Може да греша. Аз опитвах така с години и ефект – нула. Но всеки е различен.

Хипноза нямам идея дали самостоятелно би била ефективна, но винаги може да се опита.

Гмуркане в страха може и да има ефект, но с някои звездички. Първо не мисля, че е ефективно като единствен метод и е нужно да се комбинира с EMDR и/или медикаментозна терапия. Второ, лично според мен, всякакъв вид дишания са опасни и следва да се избягват. Особено от хора, които са нестабилни, имат дереализации и страхове. От хора с временна психоза, подобен метод (дишане) е направо изключен.

Нужно е да търсите всякакви методи за заземяване. Неща, които ви държат в реалността, а не които ви отдалечават от нея. Другият термин е граундинг (от английски). Йога, спорт, повече време в социална среда, слънце, време сред природата. Не мога да препоръчам и медитации (с изключение на mindfulness с отворени очи) при човек с причинени проблеми след употреба на марихуана. Под някаква форма се явяват откъсване от действителността, а това следва на всяка цена да се избягва.

Никакъв алкохол! Алкохолът пречи на мозъчната биохимия. Никакво кафе! Никакви стимуланти! Нищо, което променя възприятията ви. Трябва ви центриране. Много сън, задължително – медикаментозно или не.

Ако имате приятели, които редовно пушат трева, прекратете взаимоотношенията си с тях или не оставайте в среда, в която се пуши. Дори пасивното поемане на издишания дим има влияние. Категорично се откажете от този начин на живот. Не е за вас.

Заключение

Повтарям – ако сте родител и особено ако сте имал проблеми в сферите, които сайтът разглежда и имате деца – покажете им тази статия. Вероятността да имат вашите гени и да са предразположени към проблеми при употреба на марихуана или всякакъв друг тип наркотици, е огромна. Действайте проактивно. Ако сте тийнейджър и имате приятел, който има нужда от помощ или често ви разказва за свой bad trip, покажете му тази статия. Ако се колебаете дали да опитате трева и сте попаднали тук, не опитвайте. Потенциална вреда може да е много, безкрайно по-голяма от потенциалните ползи.

4 Comments on “За марихуаната”

  1. Отново много вярна и добре написана статия! Радвам се,че все още има хора като теб Георги, които могат да пишат такива смислени статии.
    Поздрави!

  2. Благодаря. Надявам се да стигне до повече хора, защото понякога безобидно на пръв поглед действие може да нанесе много вреда и човек да се чуди с месеци, понякога години как да оправи нещата.

  3. Много е вярно всичко написано. Аз пуших трева дълги години (сигурно 10) и в един момент започнаха паник атаките. Бях сигурен като по млад, че няма да спра, защото е супер яко, но уви всичко има край. Явно всеки човек е различен и се влияе по различен начин. По-добре пийте две ракии и всичко ще е ОК.

  4. @Веско: При теб е станало така, но може и да няма връзка дългата употреба с паник атаките. А може и да има. Със сигурност това, което виждам при почти всички мои познати, пушили 10+ години, е: като цяло бавни когнитивни процеси със забавен говор и реакции, ниска подвижност и мързел, притъпен интелект, ниска мотивация. Не мога да кажа, че е пряко следствие, но според мен без да мога да го докажа, има връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *