Обсесивно-компулсивно разстройство (ОКР)

Obsessive-compulsive disorder

При oбсесивно-компулсивно разстройство (ОКР) човекът изпитва непрекъсната нужда да проверява дадени неща отново и отново по няколко пъти като например дали е заключил апартамента или е спрял печката. Характерен е страх от заразяване, миене на ръцете по много пъти, броене на неща като например дърветата по пътя или стълбите. Понякога страдащият има големи трудности да се разделя с вещи, което води до компулсивно натрупване на ненужни такива в дома му. Човекът има силно усещане за морал и ред – нещата трябва да са перфектно подредени, дори леко разместване е недопустимо. Например ако в супермаркета сред 10 наредени червени вафли, има една бяла или сред 10 молива в една посока има един в друга, това предизвиква силен дистрес. Друг пример е при ходене по улиците, се стъпва точно в плочките, но не и върху фугите между тях, заобикалят се шахти и т.н. Непрекъснато има повтарящи се мисли, наречени натрапливости, които може да са плашещи – например как човекът наранява или убива родител, роднина или детето си, прави секс с някой неприятен за него човек и т.н.

Ритуалите са друга основна характеристика. Човекът вярва, че трябва да направи нещо конкретно като да си кръстоса краката всеки път като седне или при влизане в стаята си, да се завърти 3 пъти или при поглеждане през прозореца, да хване ръцете си зад гърба си и подобни. Усещане е, че ако не изпълни ритуала, ще се случи нещо много лошо. Повечето хора с ОКР осъзнават, че това поведение няма смисъл, но въпреки това се чувстват безсилни и продължават да го правят.

Тук искам да добавя, че имах роднина с изключително силно ОКР до състояние на пълна инвалидност в обществото. Роднина, който не излизаше от вкъщи, имаше невъобразима тревожност и правеше ритуали с часове, всеки ден по цял ден. Казвам “имах”, защото след силна медикаментозна и психотерапевтична намеса (но 90% ефект от медикаментозната), този човек в момента няма нито един ритуал и води напълно нормален живот, по нищо неразличим от човек без този проблем.

Моля, ако информацията е полезна за вас, да обмислите дарение в произволен размер. Това ме мотивира да развивам сайта и да продължавам да помагам на всички нуждаещи се.

Ако желаете да разбирате за нови статии и страници, въведете своя email и натиснете бутона. Вашите данни никога няма да бъдат споделени с трети лица.