Интересни гени

Тук разглеждам множество гени и техни мутации, имащи отношение не само към тревожност и депресия, а цялостно към качеството на живот. Правя референция и към моите генетични резултати. Това е „жива“ статия, която непрекъснато ще се разширява във времето.

За да разберете какъв е вашият генотип (вариация) за всеки един обсъждан ген тук, ще се наложи да прочетете цялата поредица „гени“.

Внимание: Тази статия все още не е готова и е в много суров вид. Реших все пак да я публикувам, защото тепърва ще расте. Планирал съм да разгледам поне 20-на SNPs, които имат отношение по темата. Статията е част от цялата поредица и не исках да бавя останалите статии само заради нея.

Поредица „гени“

Тази статия е част от цяла поредица. Ето всички части, подредени хронологично и логически една след друга:

Психиатричен генетичен тест

Генетично изчитане на целия геном

Теория на генетичния анализ

Analyzing your genome

Интересни гени

Психиатрични мутации

Тук ще опиша всички гени, които имат отношение към психиатрични проблеми като тревожност и депресия.

Worrier or Warrior COMT rs4680

SNP конфигурация SNPedia
Повече информация23andMe
ГенCOMT
Рисков/нежелан алелA

Една от най-интересните мутации изобщо. Силно препоръчвам да видите страницата по темата в SelfDecode. Доста е изчерпателна. С две думи този снип (SNP) определя дали сте „вечно притесняващ се“ (worrier) или „боец“ (warrior).

Описано сравнително простичко, невротрансмитерът допамин играе роля при вашата мотивация, активност, желание да се вършат нещата, като цяло импулс за живот и „да отидете и да направите нещо“. Казано по друг начин, прави ви активни, подвижни, любопитни, нервно възбудени, „вдига“ ви.

Конкретно в предната част на мозъка ви или челото (the prefrontal cortex), където се извършват най-висшите процеси и която е най-еволюиралата, разумна част отделянето на допамин има най-голяма роля. Точно там има един протеин, наречен COMT или „catechol-O-methyltransferase“, който в момента, в който се отдели допамин, започва да го „почиства“, т.е. да го разгражда. Не бива да имате непрекъснато допамин, защото тогава ще сте като надрусани – вечно еуфорични, вечно супер активни, със супер желание и мотивация, супер подвижни, не можещи да си намерите място и неспокойни. Нещо като вечен оргазъм или състояние, подобно на предизвкваното от кокаин или амфетамини (ако някой е опитвал). Тези наркотици правят точно това – за някакъв период от време „наводняват“ мозъка ви с допамин между синапсите. Разбира се, след това нивата му спадат пък под нормалните и се чувствате меко казано ужасно.

Да се върнем на COMT протеина, „чистачът“ на допамин, както и на норадреналин. При хората с G алел активността му е по-висока. Това се води за нормалният алел и повечето хора попадат тук. Хората с А алел имат ниска активност на този протеин, което ще рече, че осреднено при тях нивата на допамин (и норадреналин) са по-високи между синапсите, защото той се почиства по-бавно. Съответно хората с генотип AG са някъде по средата.

Тук може да си кажете „че то да има повече допамин звучи като по-добрата идея, защо се води нежеланата опция“? И ще сте доста прави. Всъщност това е един от редките случаи, когато мутацията всъщност няма ясно изразени плюсове или минуси, а има… доста различни свойства. Едните хорат имат едни предимства и недостатъци, докато другите коренно противоположни. Започвам сравнението, което е в голяма степен превод на страницата в SelfDecode по темата.

Боец (warrior), генотип G, висока COMT активност, нисък допамин

Да кажем „нормалните хора“ попадат тук. Около 80% от населението е в тази графа.

Положителното:

 • По-добра устойчивост на стрес и болка
 • По-лесно учене на езици
 • По-кооперативни, помагащи и емпатични (по-скоро за жени)
 • По-висока емоционална устойчивост и възможност за понасяне на негативни събития
 • По-добра възможност за вербално изразяване при жени (по-ниска при мъже)
 • По-добра реакция на модафинил при недоспиване – подобрен фокус, по-добра продуктивност, по-добро настроение
 • По-лесно влизане в хипноза
 • По-добро метилиране в червата

Отрицателното:

 • По-малко удоволствие от живота: хората с този генотип като цяло са по-пасивни. Като се случи нещо хубаво, тези с генотип АА реагират много по-живо и емоционално, докато GG запазват относителна индиферентност.
 • По-ниско IQ
 • Малко (средно само 4%) по-слаби изпълнителни възможности. Да се разбират най-сложните дейности като взимане на решения, абстрактно мислене и предвиждане във времето. Обаче: под стрес нещата се обръщат, т.е. GG там не „пропадат“ толкова, колкото AA.
 • По-малко любопитни и/или желаещи да откриват и изследват нови неща.

Притесняващ се (worrier), генотип A, ниска COMT активност, висок допамин

Тук попадат по-малкото хора, сред които съм и аз. Моят генотип е именно АА, т.е. съм взел най-много от това, което ще изредя. Само 15% от хората имат АА. Макар да изредя доста плюсове спрямо G алел, то този А алел се води рисков или нежелан, защото хората с него са много неустойчиви на стрес, което се явява много по-значим негативен фактор на фона на другите позитиви. Също така този алел води до влошена метилация и по-лошо разграждане на естроген. В бъдеще ще напиша какво значи това.

Положителното:

 • Изпитване на по-високо удоволствие от живота. Разликата спрямо GG е огромна! Хората с генотип АА изпитват 2 пъти по-висок емоционален отговор при хубаво събитие. Нещата повече „стигат до тях“. 🙂 За съжаление лошите неща също. 🙁
 • По-висока креативност
 • По-високо IQ
 • По-добра работна (краткосрочна) памет, важна при сложни задачи, извършвани на момента
 • По-добро разбиране при четене
 • По-висока пластичност с напредване на възрастта: разбирайте по-лесна адаптация към новистите и по-ниска склонност към „закостеняло“ мислене
 • По-добра когнитивна дейност при липса на срес или казано с други думи: когато нещата са спокойни, тези хора се справят по-добре. Но при стрес, те пропадат много под нивото на човек с GG, който също е изложен на стрес.
 • По-любопитни и желаещи да пробват нови неща, да си правят експерименти и като цяло обичащи разнообразието.
 • По-добра реакция на плацебо. Т.е. по-склонни да извличат положителен ефект от нещо, само защото вярват, че то работи. Както и обратното. Може и да се интерпретира като „внушаемост“.
 • По-добра възможност да се прицелват
 • Когато са разбрали, че са направили грешка, тези хора обръщат повече внимание на този факт.
 • По-нисък риск от алкохолизъм
 • По-добро повлияване от антидепресанта Сероксат (paroxetine)

Отрицателното:

 • По-ниска устойчивост на стрес и болка. В едно изследване е установено, че при жени с генотип АА, на които са показвани неприятни снимки, негативната реакция е била 6 пъти по-силна, отколкото при такива с AG или GG! Т.е. конкретно тук двата алела едновременно имат значително по-негативен ефект, отколкото дори само един.
 • Генотип АА корелира с висока тревожност, ОКР, паническо растройство, различни фобии
 • Ниска емоционална устойчивост, изпитване по-силно на негативни емоции, по-ниска възможност за овладяване на негативни събития
 • По-висока импулсивност
 • По-висока депресивност
 • По-малко кооперативни, помагащи на другите и емпатични (последното само при жени)
 • По-малко екстровертни
 • По-невротични
 • По-висок хомоцистеин (вижте си витамин B12)
 • По-висок риск от ADHD – дефицит на вниманието и хиперактивност
 • По-висока чувствителност на болка, натиск и топлина
 • 44% по-висок риск от кокаинова зависимост (все пак говорим за допамин)
 • Ниска реакция на модафинил

Мога да ви кажа, че нещата са изключително верни, поне в моя случай. При мен лично свъпада 90% от изброеното. Ако сте чели и предните ми статии, може би сте забелязали една много интересна потенциална връзка, а именно – хората с генотип АА почти изцяло се препокриват с профила на свръхчувствителен човек и дете орхидея. Не съм проучвал на този етап връзката и ще напиша когато го направя, но според мен е 1:1.

Също така съм си правил опит как реагирам на модафинил и както се очаква от генотипа ми, не рагирам изобщо.

SLC6A4/SERT/5-HTTLPR

Внимание! Това е най-трудният ген и точно за него информацията е доста, не разбирам всичко и вероятно допускам грешки. Моля да бъда извинен ако информацията не е точна. Само този ген ми отне дни наред.

Една от най-интересните мутации изобщо. Силно препоръчвам да видите страницата по темата в SelfDecode. Доста е изчерпателна.

Генът SLC6A4, известен още като SERT и 5-HTT кодира серотониновия транспортер. Този протеин взима серотонина между синапсите и го транспортира обратно към пресинаптичния неврон. Това има пряка връзка с механизма за обратно засмукване на серотонин между синапсите. Повечето антидепресанти оказват влияние точно над този механизъм в мозъка.

Внимание: тук мутацията не е SNP, както е най-често. Затова и го няма карето с линкове към SNPedia и SelfDecode. Тук не можем да говорим за алели. В бъдеще ще дам повече информация как можете всъщност да разберете от генетичните си резултати къде попадате. Тук вместо „алел А“ или „алел G“, ще говорим за къс алел (S) или дълъг алел (L). Това е т.нар. VNTRs или „променилив брой тандемни повторения“. Интересното място е т.нар. 5-HTTLPR полимофричен регион. Едната вариация е с по-дълъг L алел или приеманият за нормален. Другата вариация с по-къс, при която липсват 44 нуклеотида – мутацията. Сътоветно защото имате 2 ДНК вериги (от майка ви и от баща ви), може да имате дълъг или къс вариант от всеки от тях. Това прави общо 3 вариаци: къс-къс алел (S/S), къс-дълъг (L/G) и дълъг-дълъг (L/L). Присъства ли поне един къс, сте изтеглили късата клечка. Присъстват ли 2 къси или мутация и от майка ви и от баща ви, в общи линии сте изтеглили 2 къси клечки. Казано по мек начин.

Огромен брой психиатрични проблеми се коренят именно тук. Този ген има пряка връзка с това как работи амигдалата в мозъка, която отговаря за чувството на страх и паника.

Проблемът е, че тук изследванията много си противоречат и не може да се извади категорично заключение. И все пак някои изследвания намират много пряка връзка, а други не, но ето все пак закономерностите за изтеглилите късата клечка.

Децата с късия алел са орхидеи и имат нужда от повече грижи като малки, вероятно са по-страхливи и неуверени, лесно пропадат при стрес и всичко в тази посока. Събирам в един абзац информацията от Wikipedia: Предразположени са към лош и нестабилен сън и инсомния, реагират по-зле на стрес (взимат нещата навътре), по-невротични са, амигдалата им реагира прекалено силно, изпращайки чувство за страх и паника. Лесно се депресират. Прекалено чувствителни в негативния смисъл на думата и стресът им се отразява силно. По-песимистични са. Имат трудности със спирането да мислят за негативни неща.

Психиатричният тест Genecept Assay Report дава насока на хората с поне един къс алел (S/S или L/S) да не се лекуват със SSRI, защото те биха били неефективни и биха имали повече странични ефекти, а да опитат антидепресант от друг клас като SNRI. Повече за това тук и тук. Обратно – ако имате два дълги (L/L), то за вас най-подходящ би следвало да е медикамент от клас SSRI.

Това не го разбирам много добре, но хората с късия алел имат по-малко места по пресинаптичния неврон, от които се засмуква обратно серотонин. А точно тях блокират SSRI. Затова хората с късия алел биха се повлияли по-слабо от този клас антидепресанти.

Внимание: все още не съм разбрал как да сравнявам VNTR мутации. Към момента съм се съсредоточил върху SNP мутации. Т.е. към момента не мога да обясня как да се разбере коя от трите вариации имате! Въпреки това, се наблюдава честа връзка (колко честа, още не съм проучил) между коментираното досега и SNP rs25531. Генотип AA корелира с късия алел на 5-HTTLPR, докато GG с дългия, но не мога да коментирам доколко това е вярно.

На база на това дали имате къс или дълъг алел, ето „уж“ препоръчителните антидепресанти (базирано на тази страница):

На самата страница може да видите изследванията, стигащи до тези заключения и ако решите, да ги прочетете и интерпретирате критично, ако имате това умение. Малките цифрички след всеки антидепресант съответстват на изследването, цитирано на края на страницата, към която съм дал линк.

MTHFR C677T (rs1801133) A1298C (rs1801131)

SNP конфигурация C677T rs1801133SNPedia
Повече информация C677T rs1801133SelfHacked, Nature, magispasova
ГенMTHFR
Рисков/нежелан алелA
SNP конфигурация A1298C rs1801131SNPedia
Повече информация A1298C rs1801131SelfHacked, Nature, magispasova
ГенMTHFR
Рисков/нежелан алелA

Изключително добре изследван ген. Както виждате става въпрос за 2 снип-а (SNPs) в един и същ ген. При мутация във всеки един от тях, ефективността на метилиране в организма намалява. Може да имате мутация и в двата снипа и тогава спрямо комбинацията, се смятат финалните проценти на засегнатост.

Methylenetetrahydrofolate Reductase (MTHFR) е ген, който кодира синтеза на ензим, който трансформира фолиевата киселина (витамин Б9) в усвоимата от тялото форма – л-метилфолат. Накратко описан процесът е: витамин Б9 -> разграждането му от този ензим -> метилфолат -> синтез на невротрансмитери серотонин, допамин и норадреналин. Ако генът е с мутация, това се корегира с взимането на „вече преработен“ или метилиран метилфолат директно.

При добавянето на L-methylfolate (метилфолат на български) може да се наблюдава драстично подобрение на симптоматиката и на действието на всички видове антидепресанти. При някои хора дори може да се окаже ненужно приемането на лекарства, а само взимането на метилфолат като добавка, защото с него тялото ще може да поддържа нормални нива на трите невротрансмитера.

Мутациите:

C677T rs1801133 CC – нормален генотип, нормални нива на хомоцистеин и обработка на витамин Б9 (фолиева киселина).

C677T rs1801133 CТ – хетерозиготна мутация (хетеро=различна) или едно копие на „нежелания“ Т алел (Т=А). Имате 65% ефективност при обработката на витамин Б9 (фолиева киселина). Това означава средно повишен хомоцистеин и средно намалени нива на витамин Б12.

C677T rs1801133 ТТ – хомозиготна мутация (хомо=еднакво) или две копия на „нежелания“ Т алел (Т=А). Имате само 20% до 30% ефективност при обработката на витамин Б9 (фолиева киселина). Това означава много повишен хомоцистеин и силно намалени нива на витамин Б12.

A1298C rs1801131 AA – нормален генотип, нормални нива на хомоцистеин и обработка на витамин Б9 (фолиева киселина).

A1298C rs1801131 AC – хетерозиготна мутация (хетеро=различна) или едно копие на „нежелания“ C алел (C=G). Неясно намаляване на ефективността.

A1298C rs1801131 CC – хомозиготна мутация (хомо=еднакво) или две копия на „нежелания“ C алел (C=G). Провиворечива информация колко е намаляването, но ориентировъчната остатъчна ефективност е около 60%.

Лично аз имам само A1298C rs1801131 AC, така че имам някаква намалена ефективност, но не особено голяма.

Ако имате някоя от тези мутации и особено ако комбинацията е такава, че имате силно намалена ефективност, сте в особено рискова група за:

 • шизофрения
 • депресия
 • Алцхаймер
 • Биполярно афективно разстройство (БАР)
 • аутизъм
 • какво ли още не, списъкът е доста дълъг

В такъв случай добавянето на л-метилфолат може силно да подобри ефективността на всякакъв вид психиатрични лекарства и като цяло много процеси в тялото ви. Ако имате таква мутация, според мен си струва да опитате добавянето на л-метилфолат! Лично аз препоръчвам MethylPro. Никой не ми плаща и нямам за цел да правя реклама. От няколко места препоръките стигат до тях, включително моята психиатърка ги използва. Консултирайте се с лекар каква да е дозата. Ето едно доста цитирано изследване от 2016 година, при което са давали на хората 15mg заедно със SSRI антидепресант и резултатите при тези, взимали и л-метилфолат, са значително по-добри.

И все пак ако искате „да ви препоръчам доза“, защото 100% ще завалят такива мейли, отговарям превантивно: не съм лекар и не знам! Но понеже и повечето лекари не знаят (тъжен факт), ето ви моята гледна точка, с която не ангажирам никого. За тест може да си вземете 5мг/30 капсули и да опитвате как ви се отразява няколко дни по 5мг, след това 2х5мг. Максималната доза е 15 мг на ден, но ако питате мен, е висока. Лично аз бих се прицелил между 5 и 10. Опитвайте всичко на своя глава, не поемам отговорност за никого.

Лично мен от 7.5мг на ден след седмица-две започна да ме боли глава. За сметка на това пък близък мой приятел даже с 15мг няма проблеми и се подобри значително откъм симптоматика в депресивния спектър, както и спряха дългогодишни главоболия.

Той обаче има сериозна мутация, аз аз не, което може би обяснява разликата.

П.П. Ако случайно се повлияете добре от добавяне на л-метилфолат, това значи, че трябва да го взимате цял живот. Не само „докато сте зле“. Мутацията си е факт и тялото ви не може да обработва това, което му трябва. Е, ако питате мен по-добре е да давате 50 лева на месец и да сте добре от един преработен витамин и това да се окаже проблемът на живота ви.

CACNA1C ANK3 rs1006737

SNP конфигурация SNPedia
Повече информацияGenesight
ГенANK3
Рисков/нежелан алелA

Този ген e изследван като потенциален маркер за шизофрения, биполярно афективно разстройство (БАР) и клинична депресия. Според изследването резултатите варират. При някои се наблюдава някаква зависимост, при други не. Честно казано, оставам с впечатлението, че на базата на вашия генотип тук не може да се извасят някакви заключения.

Сега може да кажа някаква пълна глупост, но аз го разбирам и си го превеждам така – генът е свързан с регулацията на някакъв волтаж (да, в мозъка ви има електричество) на някакъв йонен канал, като има и нещо, свързано с калций. Проблемът тук води до „играещо“ нагоре-надолу настроение. Тестът на GenoMind препоръчва добавянето на тимостабилизатор (стабилизатор на настроението), ако имате мутация тук и сте афективни.

Нормалният алел е G. Рисковият е А. Ако имате GG, сте супер. Ако имате AG сте някъде по средата. Ако имате АА, лошо.

Моят генотип е GG, т.е. възможно най-нормалният.

Предстоящи

https://nutrigen.bg/genetichni-testove/ngdiet/
Dante gluten sensitivity HLA-DQ2 HLA-DQ8, Modafinil compatibility (dave asprey)
Genetics of Sleep and Insomnia – 21 Genes & SNPs to Check
How Brain Health & Neurotransmitters Affect Sleep
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15146330 https://selfhacked.com/blog/the-cause-of-brain-fog/ http://www.beholdgenealogy.com/blog/?p=2879

ANK3 rs10994336; 5HT2C rs3813929; MC4R rs489693; DRD2 rs1799732;
COMT rs4680; ADRA2A rs1800544; MTHFR C677T and A1298C; BDNF rs6265; OPRM1 rs1799971; GRIK1 rs2832407;

2 Comments on “Интересни гени”

 1. Здравейте написали сте страхотни текстове за размисъл . Искам да споделя нещо с вас , понеже се опитвам да разбера кой са мойте гени от тук написаното . Имах куп здравословни проблеми в поредица от няколко месеца ,който явно ме подтиснаха да опитам марихуана …. напълно не типично за мен ноо се случи за първи път явно предозирах изпаднах в ужасяващ страх и притеснение да не се разболея от шизофрения понеже майка ми е болна . Около 10 дена след напушването се чувствах добре почти нищо ми нямаше просто го мислех и съжалявах за случилото се , но в един момент се появи нещо като флашбек ,така наречено за 10 секунди изпитах същото чувство , в което бях изпаднал по време на напушеането ….вече от два три дена се чувствам доста объркан ,не мога да се съсредоточа не успявам да си събера мислите , ходих на доктор според него съм си вдигнал нивата на допамина и ми предписа препарат с който да ги смъкна и да ги контролирам за две три седмици !алонет се казва препарата ! Не съм сигурен дали нивата ми на допамин са смъкнати понеже нямам настроение и съм доста утекчен като в депресия съм … притеснява ме дали мога да се разболея като майка ми … съжалявам за дългия коментар , ще бъда щастлив ако получа отговор !

 2. @Михайлов: Първо се успокой. Нищо не е фатално. Ще се оправиш. След това прочети задължитлено статията За марихуаната. Но! Щом майка ти страда от шизофрения, трябва да разбереш следното – никога, повтарям никога през живота си повече не припарвай до наркотици, дори алкохол. Никога!

  Алонет а антипсихотик и да, сваля нивата на допамин в мозъка. Щом лекарят е преценил така, следвай лечението му.

  Междувременно моментално намери EMDR терапевт и работи с него върху случката. Възможно е само за няколко сесии да решиш проблема, който иначе е възможно да продължи дълго време. Виж статията от по-горе. Там е описано всичко, което е нужно да знаеш. В момента е силно вероятно да страдаш от flashbacks, имащи общо с ПТСР.

  Последно – при фамилна обремененост, никога наркотици и алкохол. Каквото и да стане! От тук нататък е силно вероятно всичко, което те изкарва от реалността (дори ниски количества алкохол), да провокира същите flashbacks, за много дълго време. По никакъв начин не бива в бъдеще да разстройваш работата на мозъка си. Показал е слабост, не се бъзикай с него повече. Не те плаша, просто те предупреждавам приятелски.

  Хайде сега, спокойно и уверено, без да се тревожиш, прочети статията, пий си лекарството, намери EDMR терапевт и си обърни внимание. Не стой в това състояние, малко вероятно е да се оправи от самосебе си ако не действаш активно. Изчети целия сайт, страница по страница, статия по статия. Започни да ходиш на терапия и практикуваш всички изброени методи. Спортът е задължителен. Малко по малко ще се оправиш, но от тук нататък е нужно да се пазиш.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *