Когато медикаментите не работят

Понякога медикаментите не работят. Човекът е сменил много видове антидепресанти през годините, били са добавяни антипсихотици, стабилизатори на настроението (тимостабилизатори/антиепилептици) и ефектът е незадоволителен. Понякога ми пишат такива хора, а познавам и няколко лично.

В тази статия ще споделя какво може да предприемете в този случай.

Убедете се, че медикаментите не работят

Преди да задълбая какво се прави ако медикаментите не работят, все пак искам да се уверите, че сте опитали всичко и не е проработило. Затова няма тук да разглеждам теми, за които вече съм писал. Директно ви насочвам към полезни статии и страници:

Основополагащата статия е Комуникация между невроните и медикаментозна корекция. В нея описвам механизма, по който работят различните видове медикаманти. След като бъде разбрана, следва статията Антидепресанти – принцип на действие, видове, ефект. В нея обяснявам принципа на действие на различните видове антидепресанти и ги класифицирам. Следва статията Антидепресанти – сравнение, където сравнявам директно различните видове медикаменти от всеки клас. Може да завършите със страницата, посветена на медикаментозната терапия: Медикаментозна терапия. След като изчетете всички тези статии и страницата и въпреки това сте убедени, че сте опитали всички видове медикаменти и те не работят за вас, продължете нататък. Не подценявайте нито един клас медикаменти!

Сън

Да се спи е задължително! Сънят е от коренно важно значение и без него всичко друго, изредено на тази страница, няма да има особен смисъл.

Време

Медикаментите не работят веднага. Трябва да има най-малко месец, за да се усети какъвто и да е положителен ефект, най-малко 6 месеца, за да има изобщо смисъл от приема им и не рядко години, за да ви стабилизират напълно. Абсолютно нереалистично е да очаквате нещата да се оправят за няколко седмици или 2-3 месеца. Дори това да стане, преждевременното спиране на медикаментозна терапия в огромна част от случаите е грешка. Не винаги, но повярвайте ми – по-често, отколкото си мислите. Това не е грип.

Какво следва

Изчели сте статията до сега, изчели сте всички линкове до този момент, не сте подценили нито един клас антидепресанти, опитали сте антипсихотици, тимостабилизатори и сте им дали достатъчно време, спите (медикаментозно или не) и въпреки това нещата не са добре. Убедили сте се, че медикаментите при вас не работят или работят незадоволително.

Следва критично важно нещо. Да осъзнаете, че до голяма степен трябва да изключите от тук нататък възможността медикаментите да проработят за вас. И да не се отчайвате от този факт. При някои хора работят, при други не. Е, при вас не работят. Проблемът е, че много, много хора разчитат само на медикаментите и напълно отхвърлят всякави не-биохимични методи, което е груба грешка.

Ще ви помоля като следваща стъпка да прочетете важната страница Психотерапия или лекарства. Критично важно е да осъзнаете, че много разстройства имат два компонента – биологичен и психологически. Ако досега сте опитвали да повлияте само на биологичния и то само с медикаменти (има и други начини), то пред вас остават много различни подходи, които да опитате. И върху биохимията си и върху псохологическия аспект.

Решете проблемите в живота си

Следващата страница, която искам да прочетете задължително е Решаване на проблемите. Ако имате принципно неразрешен проблем в живота си, който всеки ден ви мъчи и умът ви непрестанно се връща към него, започва се от там. Ако не оправите това, всичко до края на статията ще е излишно. Може да звучи банално и очевидно, обаче нямате идея колко е важно. Много, много, много е важно.

Биохимичен аспект (без медикаменти)

Първо ще разгледам как можете да повлияете на биохимичния аспект от своето разстройство, но не с медикаментозна терапия.

Депресията, тревожността и още един куп разстройства имат биохимичен аспект или казано по друг начин – зависят от работата на мозъка ви. Това, обаче, не означава автоматично, че трябва (или може) да им се повлияе с психиатрични медикаменти. Фактите са факти – понякога те просто не работят. Това е така поради три възможни причини.

Първата е, че проблемът може да се корени в психологическия аспект, който ще разгледам по-нататък в статията. В този случай се работи не с лекарства или хранителни добавки, а чрез пренастройка на начина ви на мислене. Колкото и да не ви се вярва. В този случай лекарството няма какво да направи.

Втората е, че може да има друга биохимична причина, която подклажда състоянието ви отдолу и която медикаментите не могат да компенсират, защото тя е хронична и е възможно дори да не осъзнавате, че зависи от вас. Например нисък витамин Б12, витамин Д, тестостерон или хронично мозъчно възпаление (например от грешна диета). Ще разгледам тази причина в този раздел. В този случай лекарството само леко подобрява състоянието, но не то е ключът, а нещо „преди него“.

Третата, най-общо казано, е че е възможно да имате лоши навици, които да саботират възстановяването ви. Отното в биохимичен аспект. Примери: консумация на алкохол, липса на спорт, нестабилна кръвна захар и други. Тук също има какво да се направи и ще разгледам и тази причина в този раздел.

Биохимични дефицити

При много хора различни разстройства са причинени от неподозирани дефицити в обмяната на веществата, генетични мутации или като цяло нещо в тази посока. Много неправилно е всяко разстройство директно да се атакува с медикаменти или психотерапия при положение, че не са направени един куп физиологични изследвания. Например неправилно функционираща щитовидна жлеза би саботирала изцяло каквато и да е психотерапия или медикаментозна терапия. Както и ниски нива на витамини Б12 или витамин Д.

Когато това е отхърлено, следва едно от най-най-най-най-важните нещаправилното хранене. Няма как да наблегна достатъчно над това, че ако не се храните правилно в контекста на наличие на психично разстройство (а повечето хора не го правят), може да нямате шанс да се оправите по друг начин. Не е валиден и доводът „аз досега цял живот се храня по еднакъв начин, не е от това“. Възможно е да е именно заради това, просто в един момент да е „избило“.

Следва внимателна оценка дали нямате нужда от хранителни добавки.

Може да имате мутация в ген MTHFR, заради която да не можете да усвоявате витамин Б9 и заради която да трябва да приемате допълнително л-метилфолат и това магически да реши проблемите ви.

Хроничните възпаления и особено тези в мозъка, са друга голяма тема, която ще засегна в бъдеще. Засега още събирам информация. Може да опитате прием на силни антиоксиданти като Глутатион и да видите имат ли ефект.

Нови биохимични навици

Биохимията не се влияе само от медикаменти или компенсация на дефицити, разгледани в предната точка. Тя се влияе от много неща, които са под ваш контрол, но не са нещо, което слагате в устата си, а които правите. Т.е. са практики, навици, начин на живот. Биохимията е донякъде фиксирана от момента на раждането ви, но до голяма степен е и следствие от решенията, които взимате всеки ден.

Хранене

Включвам отното храненето и в този раздел. Нямам как да минете без промени там. Критично е. Видя ли човек с тревожно или депресивно разстройство с корем, подкожни мазнини и в лоша физическа форма, вече знам откъде трябва да се започне. Храненето. За здрав човек без психическо разстройство храненето е важно, но за човек с психическо разстройство става 10 пъти по-важно. Не може да си позволите колебания в кръвната захар. Не може да си позволите висцерални мазнини, които подклаждат възпаления в мозъка. Не може да си позволите консумация на кафе, шоколад, захарни изделия, хляб, спагети, паста, пици. Не може да си позволите алкохол. И още един куп неща на може да си позволите.

Спорт

Спортът е следващата важна точка. Може да звучи банално, обаче не е. Спортът всъщност има колкото ефект върху тялото, толкова ако не и повече върху ума. Лично аз ако не спортувам дори седмица, нивата ми на енергия и мотивация видимо спадат. А може и да имате мутация в BDNF, която направо да прави задължително спортуването. Човек, който страда от каквото и да е психическо разстройство и не спортува, меко казано не прави нужното, за да се възстанови. Към темата включвам и като цяло движение и ходене пеша. Аз лично гледам да ходя минимум по 10 000 крачки на ден и поне час и нещо пеша. Спортувайки вие променяте мозъчната си биохимия в положителна посока. И то без лекарства.

Йога

Йогата не е спорт. Затова и си има отделна секция. Лично при мен има много положителен ефект, а в световен мащаб йога практиките са се наложи като много ефективен метод за свързване на ум и тяло. Буквално правите синхрон между двете. При мен отне време докато „усетя“ практиката, но се почти всеки път след тренировка, се усещам много заземен, много спокоен, някак „мъдър“. Не знам как да го опиша по друг начин.

Медитация

Не мога да наблегна над това колко важна е медитацията. Лично аз практикувам медитация на периоди и всеки път, когато започвам отново, забелязвам до няколко дни колко спадат нивото ми на стрес и колко по-спокоен се чувствам във всекидневието си. Да, може да отнеме много месеци, дори години докато „усетите“ практиката. Но си струва. Лично за мен медитирането е много надежден начин за антидот на всекидневния стрес.

В контекста на тревожно или депресивно разстройство, съм медитирал в много тежки състояния. Просто съм наблюдавал състоянието си. Без да съдя. Без да искам да си отиде. Отделям се и ставам като че ли страничен наблюдател. Или пък се потопявам в него, стоя в него и го попивам с цялото си същество, без да искам да го няма. Много мощна техника. Практикуването на медитация определено променя мозъчната ви биохимия. Твърдя го напълно отговорно, след изчетени безброй материали и съдейки по самия себе си.

Релаксация

В тази секция включвам както релаксация и водена метидация, така и прогресивна мускулна релаксация. Лично аз ги практикувам от време на време и работят доста добре. Хората масово не са научени как да свалят стреса, как да си почиват. Не, гледането на телевизия не работи. Не, четенето на книга не се брои. Имам предвид целенасочена практика. Никой не ни учи как да се отпускаме. А тези два метода работят и след тях съм видимо по-отпуснат. Работи и за десетиките хора, които познавам и ги практикуват почти всеки ден когато се налага. Лично според мен са задължителни за всеки с проблеми в депресивния или тревожния спектър. Дори съм измервал с ЕЕГ какво става след подобни практики и не е изненада, че измерима разлика има. Поредният метод, който променя биохимията ви, ако се практикува често.

Дълбоко коремно дишане

Препоръчвам дълбокото коремно дишане по 20 минути на ден и не препоръчвам много друг тип дишания. Макар че може да опитате, ако искате да се гмурнете в страха и наистина да опитате всичко, което не сте опитали.

Биофийдбек

Ако още не сте опитали биофийдбек, ви съветвам да опитате. Чух истории за хора, при които проблемите изчезват в рамките на 2-3 месеца и то в депресивния и тревожния спектър. Самият аз след време ще споделя моите впечатления, когато завърша личния си биофийдбек тренинг. Това е още един метод, който променя работата на мозъка без медикаменти и се очаква резултатите да са стабилни във времето.

Спиране на порното

Порното поврежда допаминовата обмяна в мозъка ви. Затова и често след спирането му следват изнанадващо много промени. Съществуват малко подобни по сила навици, които изцяло да зависят от вас и които толкова много да вредят. Да не говорим какво се случва със самочувствието ви, ако в следствие от порно имате сексуални проблеми с реални партньори. Тук определено говорим за лесно измерим допаминов ефект, което си е биохимия и още как.

Сън

Ако искате да спите добре, прочетете статията. Изморявайте се през деня, лягайте по едно и също време, елиминирайте синята светлина, поне 2 часа преди лягане никакви екрани (може книга). Поне час преди сън спирайте лампите и стойте на приглушена светлина. Не пийте стимуланти през деня като кафе и не консумирайте захар. Чудесно време за водени или прогресивни мускулни релаксации е точно преди сън. Ако е нужно, взимайте хранителни добавки или медикаменти за сън. Да се спи е задължително. Не ставайте с будилник, не се лишавайте от сън, а лягайте рано. Аз лично често в 22:30 съм вече заспал.

Други

Наркотици (включвам марихуана) – забравете. Алкохол – забравете.

Кафе, шоколад, тютюнопушене, стимуланти, захар, алкохол, нестабилна кръвна захар, алергии, социални мрежи и новини. За-бра-ве-те.

Вашата цел е да се възстановите от състояние, което не ви позволява да се радвате на живота. Гарантирано всички изброени пречат на това под една или друга форма. Вложете всичките си възможни сили и кажете „стоп“ на всичко това! Или го правите или не. Няма средна позиция.

Обобщение

Нали се сещате ако комбинирате нов вид хранене, хранителни добавки, всекидневно редуване на спорт и йога, медитации, дълбоко коремно дишане по 20 минути на ден, водени и прогресивни мускулни релаксации, биофийдбек тренинг, живот без порно и добър сън до какво ще доведе? До променена мозъчна биохимия! Само че не от лекарства, а от нови навици. Над които имате контрол. И които работят. Лично аз правя всички наведнъж! Искат се усилия обаче и то много! Не става мързеливата с хапче!

Психологически аспект

Не малко хора, които ми пишат, просто не вярват в този аспект. Те искат да си говорим за само за антидепресанти. 🙁 Което е много, много тъжно. За мен тук човек може да направи страшно много. Обаче се искат усилия! Както написах по-горе, не става с хапчето сутрин и вечер с глътка вода. Иска се много работа над себе си. Медикаментите до не малка степен са лесния път в смисъла а това, че не искат от вас реални усилия. Е, изброеното досега иска, а това, което тепърва ще изредя, иска още повече.

Ще започна отново с линк към страница Психотерапия или лекарства. Критично важно е да разберете – освен биохимичен аспект, съществува и психологически. В почти всяко разстройство и при почти всеки човек. Дори да не се окаже водещ за вашия проблем, при психологическия аспект има нещо много силно – направените промени там остават във времето. Няма нужда да пиете лекарства за тях. Освен това нямат странични ефекти, а само положителни. Дори да не вярвате, че в този аспект има какво да се работи, ако медикаментите не работят при вас, не мисля, че имате кой знае какъв избор.

И да, при много хора след корекция в този аспект, следва подобрение на чисто физическите симптоми на различните разстройства. Двете неща са скачени съдове.

Когнитивно-поведенческа терапия

На първо и основно място поставям КПТ. За мен тя е 100% задължителна за всеки с каквото и да е психическо разстройство. Не всеки терапевт практикува КПТ. И далеч не всеки е добър и/или ефективен. Това, че някога сте ходили на психотерапевт (или по-лошо само на психолог), не значи нищо. Разликата от един до друг може да е от небето до земята. Не отписвайте психотерапията, само защото 1-2 пъти не сте попаднали на правилния човек. Прочетете линка и ако не сте праивили поне 80% от изброеното вътре, не сте попаднали на правилния терапевт.

Лично според мен техниките от КПТ трябва да се учат в училище. Струва ми се много по-смислено от над 90% от нещта, които се учат там. Това е буквално терапия, която те научава да мислиш правилно, анализира ти мисловните грешки, които ти причиняват стрес и лошо настроение през целия живот и ги корегира. Безценно.

КПТ е златния стандарт при третиране на един куп разстройства. Човек, приминал медикаментозна терапия, но не преминал КПТ, лично според мен, не е свършил по-важната част. Лекарството се спира, наученото от КПТ остава за цял живот.

EMDR

Ако никога не сте опитали EMDR, на ваше място бих тичал с пълна сила още сега към кабинета на най-близкия EMDR терапевт. Както с всеки метод, повлияването е строго индивидуално, но ако при вас работи, усещането е буквално като за магия. Аз бях силно впечатлен колко силно отговаряше тялото ми, когато в имагинарна ситуация се тресяха крайниците ми, пулсът ми ставаше сигурно 150, изпитвах неописуем страх ужас и изтръпвах, когато практикувах EMDR. А само минути по-късно вече бях добре в същата имагинарна ситуация, наъплно спокоен, с преработена травма. Много мощен метод, ако работи при вас! Смея да кажа, че това личо при мен беше ключов метод, който проработи и без него силно вероятно нямаше да се възстановя толкова добре. Това е поредният метод, който редица научни изследвания показват, че променя и то устойчиво мозъчната биохимия. Без лекарства.

Поведенчески експерименти

Страхотен метод, особено за проблеми в тревожния спектър. Иска се страшно много смелост, но често казано аз като бях силно тревожен, бях навит да правя какво ли не, само и само да се оправя. Силната ми тревожност дори ме мотивираше да практикувам expose therapy под всякаква форма и направих неща, които никога не съм вярвал, че ще съм способен да се престраша. Отърсването от мнението на другите е сила. Остава за цял живот.

Хипноза

Опитайте. Със сигурност няма да загубите, а може да се окаже вашият ключ. При някои хора дълбокото въздействие върху подсъзнанието в състояние на хипноза е много ефективен метод. Лично аз с хипноза съм преодолял не малко свои проблеми, които по друг начин не успях. Например отказването на сладко/шоколад.

Утвърждения

Методът е страхотен! Лично аз си записвах различни утвърждения и си ги пусках на телефона преди да заспя, на сутринта или докато пътувах към работа. Повторил съм ги стотици пъти. От време на време като някои от тях ставаха част от мисленето и вярванията ми, си записвах нови и нови. Повечето и сега, години по-късно, понякога изникват в съзнанието ми. Не случайно се казва, че ако повториш една лъжа (в момента на слушането ако щете) 100 пъти, тя става истина. Това работи.

Духовност

Понякога човек има нужда просто от различна перспектива. Понякога не вижда смисъл в живота и е стигнал до екзистенциална криза. Аз също преминах през това и ми беше много полезно да се замисля над по-философски теми. Силно препоръчвам да се прочете страницата.

Смирение

Не примирение, а смирение. Смирението е приемане на това, което е. Нещата такива, каквито са. Без да има нежелание в това приемане, без да има съпротива, без да има желание те да са по друг начин. Просто приемане.

Ще попитате „как да приема състоянието си“? Как да не се боря с него?

Ей така. Със смирение. Понякога няма изход. Например терминално болен човек. Поставете се на негово място. Той няма абсолютно никакъв шанс, а живот още няколко месеца или година. Как такъв човек да живее спокойно? Като се смири. Като приеме това, което е. Звучи невъзможно, но понякога е. Приемате това, което е. То вече е! Смирението е такава сила, която не мога да опиша с думи. На моменти се смирявах дори в разгара на умопомрачителна тревожност и ажитираност. Стоях с часове докато мозъкът ми се пържеше и имах паник атака след паник атака и просто приемах. Приемах и си казвах „това е, на този етап това е, може би и занапред ще е така“. И бях окей със себе си. Дори за кратко, бях окей (със себе си).

Вяра

Да се запази вярата. Нещо ключово. Да приемете, че в момента може да не знаете нужното или да нямате силите, но това няма да е винаги така. В един бъдещ момент ще е различно. А дори да не е, то тогава смирението ще бъде ваш приятел.

Нови ценности

Може да вземете пример от изводите, до които стигнах аз след толкова страдания. Вярвам, че ако обикнете поне част от тези нови ценности като свои лични, ще има разлика. За мен тя е огромна.

Заключение

Медикаментите не работят при вас. И това е окей. Светът няма да свърши. Иска се обаче да намерите сили, въпреки състоянието си. Нищо не е загубено, просто един от методите при вас не дава резултат. Хубавото, обаче, е че има един куп други. Тук се опитах да изброя част от тях и с времето ще добавям и още.

Моят съвет е – не очаквайте лекарствата да помогнат, а вие да си лежите на дивана, да гледате сериали и да нагъвате Нутела. Дори да работят, важно е да полагате усилия. Още по-важно е, когато не работят. Важно е да намерите мотивация и да прилагате в идеалния случай всичко, изброено тук. Аз го правя, можете и вие. Защото е силно вероятно просто да нямате друг избор, а животът е за живеене и то пълноценно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *