Деанксит и Флуанксол

Деанксит, малкото розово хапче – какво представлява, какво съдържа, кога се използва, как работи.

В България деанксит е доста разпространен медикамент (а забранен в много други държави). Дори имам усещането, че е прекалено разпространен. Изписва се „на килограм“ от невролози, лични лекари и дори всякакъв друг тип лекари. Познавам доста хора, които пият деанксит ей така – някой познат или приятел го пие от „лека нервност“ и човекът решава, че ще опита и той. Масово деанксит се започва и спира „при нужда“. Също така по някаква неясна за мен причина, в аптеката можеш да си вземеш деанксит без рецепта много по-лесно, отколкото друг антидепресант. Неслучайно пиша „друг антидепресант“, защото има едно доста масово и грешно убеждение, че „деанксит не е точно антидепресант“. Също така е безобразно евтин – в момента на писането на тази статия един блистер с 10 хапчета струва около 1,60 лева.

Какво е деанскит

Розово хапче. Деанксит се произвежда от фармацевтината компания Lundbeck и съдържа 2 активни съставки:

  • 10 мг мелитрацен (melitracen)
  • 0.5 мг флупентиксол (flupentixol)

Първото е антидепресант (истински), второто е конвенционален (не атипичен) невролептик, който в толкова ниска доза има свойството на антидепресант.

Какво е флуанксол

Жълто хапче. Същото като деанксит, но без мелитрацен. Това ще рече, че съдържа само и единствено 0.5 мг флупентиксол (flupentixol).

Следва по-подробно разглеждане на мелитрацен (в деанксит) и флупентиксол (в деанксит и флуанксол).

Мелитрацен (мелитрацен, melitracen)

Мелитрацен е трицикличен антидепресант с неизвестна и неизследвана фармакология, подобен по свойства и качества на първия антидепресант – имипрамин (imipramine) от 1951 година. Спрямо него е по-малко токсичен и с по-бързо първоначално действие. Разбира се, бидейки трицикличен антидепресант, мелитрацен води до всички странични ефекти от тях като вероятност от пресъхване на устата, стомашни проблеми, разширени зеници, удължаване на QT интервала, променено кръвно налягане, трудно уриниране.

Често казано за мелитрацен не може да се намери кой знае колко информация. Аз лично го разглеждам като аналогичен на imipramine, който е морално остарял и не се предписва от мноооого години, защото вече има далеч по-добри алтернативи с по-малко странични ефекти.

Флупентиксол (флуанксол, fluanxol, flupentixol)

Флупентиксол е същата активна съставка, както и в едно жълто хапче с името флуанксол. Дозата също е аналогична. Представлява конвенцинален (не атипичен) невролептик/антипсихотик. В същността си е антагонист на допаминовите D2 рецептори.

Най-важното, което може да запомните за флуанксол, е следното: той ви забавя, дава ви спокойствие (особено в комбинация с антидепресант), намалява натрапливите мисли, успокоява ума и спира непрестанното въртене на едно и също в него.

В по-високи дози води до намаляване на психотични симптоми ако има такива. Това означава, че във високи дози служи за третиране на коренно различно състояние – шизофрения. Най-често тогава се инжектира мускулно във форма депо, която се освобождава бавно. Това се прави с цел човекът да е под негово влияние постоянно, защото често хората с това заболяване не си пият редовно медикаментите.

Внимание! Това, че приемате флуанксол или деанксит, по никакъв начин не означава, че имате шизофрения! Моля да се прави ясно разграничение между двете състояния! Освен това за третиране на шизофрения дозата е около 10 пъти по-висока! В ниската си доза от 0.5 мг на хапче, флупетиксол във флуанксол или деанксит има само и единствено антидепресивен и успокояващ ефект.

Полу-животът на флупентиксол е 35 часа, което е доста дълъг период от време. Това означава, че след като е приет, остава сравнително дълго в тялото на човека и оказва влияние.

Поне по 2-3 пъти в месеца ми пишат хора, на които е изписан флуанксол, после са прочели в листовата прословутото изречение „може да доведе до внезапна смърт“ и хората не го пият. Същият човек обаче без проблеми си пие деанксит по 2 пъти на ден, без да осъзнава, че същата активна съставка (флупентиксол) се съдържа вътре. Шарен свят.

Бъдете спокойни. Със сигурност няма да умрете внезапно. Ако не се лекувате, просто ще страдате дълго.

Защо комбинацията деанскит

Защото Lundbeck са решили така. По-смисленият отговор обаче е, че мелитрацен и флупентиксол имат допълващ ефект. Деанксит (де = анти, анксит (anxiety) = тревожност) има свойството сравнително бързо да води до успокоение, дори много често прекалена сънливост. Комбинацията е изпитана във времето (което обаче не я прави директно подходяща за всеки) и работи.

Алтернативата е да се избегне мелитрацен (в деанксит) и да се взима само флуанксол в комбинация с друг, по-модерен антидепресант.

Дозировка

Деанксит се пие по схемата 1-1-0. Флуанксол самостоятелно най-често по-схемата 1-1-1.

Деанксит се започва с едно хапче сутрин. След известно време се добавя още едно на обяд. Деанксит не се пие вечер, защото може да доведе до безсъние поради мелитрацена вътре!

Затова честа стратегия е: сутрин и обед по един деанксит, привечер един флуанксол.

Къде е забранен

Деанксит (комбинацията мелитрацен + флупентиксол) е забранен в следните държави: САЩ, Индия, Англия, Канада, Япония, Австралия, Дания (от където произлиза).

Търговки наименования в други държави

Комбинацията 10 мг мелитрацен + 0.5 мг флупентиксол се продава по света под следните търговки имена: Deanxit, Placida, Franxit, Anxidreg, Danxipress, Pentoxol.mm, Sensit, Renxit, Melixol, Melanxit, Benzit, Leanxit.

17 Comments on “Деанксит и Флуанксол”

  1. Аз също от време на време имам епизоди безсъние високо кръвно и сърцебиене. До момента съм пила само деанксит, от него ме отпуска и се чувствам добре. Ще ми е полезно да споделите контакти на специалисти.

  2. До сега не съм приемала антидепресанти, но в момента изпитвам необходимост от тях.Купих си Деанксит.Пия го 2-3 дни,но още не мога да усетя действието му.Личният лекар ми препоръча Посъветвайте ме какво да правя.

  3. Препоръчвам директно посещение при психиатър и на Цвета и на Милена. Вижте страница „Препоръчани специалисти“. Напълно безотговорно би било аз да давам съвети, още повече онлайн. Темата е много сложна и деликатна.

  4. Добър вечер(Сутрин)-някои в момента стават за работа.От години наред(15г.) не намирам покой.Опитах както с Деанксид,така и с Флуанксол.Пия Флуанксол от доста години наред (15).Моля,пишете ми за съвет.Имам нужда от помощ !

  5. Здравейте. Съветвам просто да се прочете целия сайт от първата до последната страница, както и всички статии. Нещата са много комплексни и рядко опират само до даден медикамент. Консултация с някой от препоръчаните специалисти също е добра идея. Психотерапия, промяна в начина на живот, нови навици, ако трябва други медикаменти. Лично според мен продължителният прием на деанксит/флуанксол не е оправдан пред алтернативи с по-добра поносимост и профил на страничните ефекти. Разбира се, не съм лекар и не ангажирам никого с това лично мнение.

  6. Здравейте,

    Защо е забранен Деанксит в посочените от Вас държави?

    Благодаря!

  7. Нямам никаква идея. Просто така пише в Wikipedia. 🙂

  8. Къде освен на този сайт са публикувани тези „статии“?

  9. Статиите са авторски и са публикувани само на този сайт.

  10. Привет, дълго е да обеснявам, но намерих сходни обстоятелства в живота си като теб. Поздравявам те за сайта! Аз съм на Велаксин от може би 8 години и много ми помогна,но трябваше да го комбинирам с други лекарствени препарати….за съжаление явно има и нещо друго свързано с генетика и автоимунитет, което не разбирам изцяло. Помагат ми и противовъзпалителни нестероидни средства като целебрекс, ибупрофен и т.н. Прочети – the Inflamed mind…Антидепресанта не ми помага сам по себе си над доза 75мг….но в комбинация с противовъзпалително поне успявам да спя и да се концентрирам . Начинът на живот ми е сходен с твоя….така че тпва н го поставям под въпрос. За съжаление концепцията за тези състояния много се промени напоследък и ми е трудно да открия лекар който е досатъчно подготвен да лекува случаи като мен с може би някъкво хронично възпаление…Ако имаш идея я сподели. Моят доктор няма такава идея и в момента комуникирам с близък невролог който горе долу ме напътства.

  11. Благодаря. Аз нямам опит с противовъзпалителни нестероидни медикаменти. Въпреки това със сигурност възпаленията може да имат голямо отношение към проблемите, обсъждани на този сайт. Моите проучвания показват, че възпаленията може да са първопричина и при отстраняването им, проблемът да се реши и да няма повече нужда от антидепресант. След десетки тестове, понякога за 1000+ лева единият, за себе си стигнах до следния извод: никакво кафе, никакви стимуланти, нищо газирано, никакъв алкохол, никакъв глутен, никакво тесто, никаква паста, никакъв шоколад, никаква захар, никакъв junk food, нищо лъскаво в опаковка. Тези неща са моя криптонит. За друг човек може да са други.

    При приема на някои от тях, се влошавам видимо и то много бързо, при други не чак токова бързо, но имат негативен ефект. Разбира се, това е след анализ от какво образувам IgG антитела и много експерименти проба-грешка, с едни екселски таблици кога какво съм ял, описание на ефекта, как се чувствам, как спя и т.н.

    Всичко това практически изключва да се храня като 98% от хората. Няма шанс да „хапна в Subway“ или да „хапна една баница“ или „изяж една вафла да залъжеш глада“ или „вземи нещо на крак“ и подобни. Абсурд. Храненията се планират внимателно, с висококачествена и скъпа храна и се спазват 101 правила.

    Не мога да те насоча. За мое огромно съжаление, без да искам да засегна никого, но личното ми мнение от наблюдения върху родните лекар в тази посока е… потресаващо. И то в София при уж добри специалисти. Тотално стреляне на посоки без елементарна последователност и разумни доводи кое, как и защо. Не знам по малките населени места. Практически си сам/сама в борбата. Лошото е, че изисква адски много време, адски много пари и стотици часове четене на чуждестранна литература и интерпретация на резултати. Сигурно за последните 5 години съм си направил 30-на различни изследвания и всяко едно съм си платил и интерпретирал 100% сам. Просто всеки мой личен сблъсък с лекар е бил… загуба на време. Наистина го казвам със съжаление.

  12. Здравейте, имам нужда от второ мнение ако може да ми помогнете ще съм безкрайно благодарна.Получих паника атака и почнаха да ме лекуват със золофт и клонарекс. Три седмици се мъчих с клонарекс, беше ми много зле от него.Сега ми го махат и пия три пъти на ден фланксол защото да притъпява последиците от клонарекса.Само лекарите ги питаш защо толкова висока доза и какво точно се случва а те ти казват ако можеш да се лекува по добре се оправяй.Нормално ли е 3 пъти на ден да го пия , защото имам сърцебиене скованост ченето ми играе и главата от зад ме стяга.Аз им казвам а те ми го увеличиха от две на трипъти на ден и сега ми е още по зле.Моля за малко информация.Благодаря!

  13. @Доротея: Вече се въздържам да давам съвети онлайн. Краткият ми коментар е, че флуанксол три пъти на ден не е висока, а по-скоро обичайна доза ако не се комбинира с деанксит да речем (който също съдържа флуанксол в себе си). Максималната самостоятелна доза е 6 таблетки флуанксол дневно.

    Вече съвсем отделен въпрос е ако човекът реагира зле, дали трябва да се увеличи, намали или замени. Това преценява лекуващия лекар по доста критерии.

  14. Здравей. Може ли да се комбинира деанксит с друг антидепресант. На мен лекар ми изписа едновременно Сероксат и Деанксит. Сутрин един Сероксат и един деанксит и на обяд половин сероксат и един деанскит. Може ли деанксита да се комбинира с други антидепресанти, не става ли много – един антидепресант, още един антидепресант в деанксита и още един психотих в деанксита. Или няма проблем? Благодаря ти за чудесния сайт.

  15. @Борис: Няма проблем да се комбинира. Сероксат и Деанксит е класическа и добра комбинация, особено за обезстрашаване. Добре е след няколко месеца Деанксит-ът да отпадне, но в началото се комбинират много добре. Не се тревожи, аз съм пил наведнъж 4 вида антидепресанта, а имам позната, която пие 5 вида едновременно, както и познат, който пие 3 вида антидепресанта, 2 антипсихотика и един тимостабилизатор. Не бройката е важна, а дозите на всеки медикамент, това как си взаимодействат и как се понасят от конкретния човек. Имам и позната, за която само половин Золофт е на границата на толеранса ѝ. Цялата наука е и най-вече проба-грешка. Поздрави. 😉

  16. Здравейте , ходих по мъките 5 месеца , така ту добре , ту зле . Ходих на психиатър , който ми назначи флуанксол и стимулотон , пия ги 6 дни , възможно ли е да се увеличи тревожността ? Знам , че много малко съм ги пила , но очаквах поне тревожността да отмине ?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *