Деанксит и Флуанксол

Деанксит, малкото розово хапче – какво представлява, какво съдържа, кога се използва, как работи.

В България деанксит е доста разпространен медикамент (а забранен в много други държави). Дори имам усещането, че е прекалено разпространен. Изписва се “на килограм” от невролози, лични лекари и дори всякакъв друг тип лекари. Познавам доста хора, които пият деанксит ей така – някой познат или приятел го пие от “лека нервност” и човекът решава, че ще опита и той. Масово деанксит се започва и спира “при нужда”. Също така по някаква неясна за мен причина, в аптеката можеш да си вземеш деанксит без рецепта много по-лесно, отколкото друг антидепресант. Неслучайно пиша “друг антидепресант”, защото има едно доста масово и грешно убеждение, че “деанксит не е точно антидепресант”. Също така е безобразно евтин – в момента на писането на тази статия един блистер с 10 хапчета струва около 1,60 лева.

Какво е деанскит

Розово хапче. Деанксит се произвежда от фармацевтината компания Lundbeck и съдържа 2 активни съставки:

 • 10 мг мелитрацен (melitracen)
 • 0.5 мг флупентиксол (flupentixol)

Първото е антидепресант (истински), второто е конвенционален (не атипичен) невролептик, който в толкова ниска доза има свойството на антидепресант.

Какво е флуанксол

Жълто хапче. Същото като деанксит, но без мелитрацен. Това ще рече, че съдържа само и единствено 0.5 мг флупентиксол (flupentixol).

Следва по-подробно разглеждане на мелитрацен (в деанксит) и флупентиксол (в деанксит и флуанксол).

Мелитрацен (мелитрацен, melitracen)

Мелитрацен е трицикличен антидепресант с неизвестна и неизследвана фармакология, подобен по свойства и качества на първия антидепресант – имипрамин (imipramine) от 1951 година. Спрямо него е по-малко токсичен и с по-бързо първоначално действие. Разбира се, бидейки трицикличен антидепресант, мелитрацен води до всички странични ефекти от тях като вероятност от пресъхване на устата, стомашни проблеми, разширени зеници, удължаване на QT интервала, променено кръвно налягане, трудно уриниране.

Често казано за мелитрацен не може да се намери кой знае колко информация. Аз лично го разглеждам като аналогичен на imipramine, който е морално остарял и не се предписва от мноооого години, защото вече има далеч по-добри алтернативи с по-малко странични ефекти.

Флупентиксол (флуанксол, fluanxol, flupentixol)

Флупентиксол е същата активна съставка, както и в едно жълто хапче с името флуанксол. Дозата също е аналогична. Представлява конвенцинален (не атипичен) невролептик/антипсихотик. В същността си е антагонист на допаминовите D2 рецептори.

Най-важното, което може да запомните за флуанксол, е следното: той ви забавя, дава ви спокойствие (особено в комбинация с антидепресант), намалява натрапливите мисли, успокоява ума и спира непрестанното въртене на едно и също в него.

В по-високи дози води до намаляване на психотични симптоми ако има такива. Това означава, че във високи дози служи за третиране на коренно различно състояние – шизофрения. Най-често тогава се инжектира мускулно във форма депо, която се освобождава бавно. Това се прави с цел човекът да е под негово влияние постоянно, защото често хората с това заболяване не си пият редовно медикаментите.

Внимание! Това, че приемате флуанксол или деанксит, по никакъв начин не означава, че имате шизофрения! Моля да се прави ясно разграничение между двете състояния! Освен това за третиране на шизофрения дозата е около 10 пъти по-висока! В ниската си доза от 0.5 мг на хапче, флупетиксол във флуанксол или деанксит има само и единствено антидепресивен и успокояващ ефект.

Полу-животът на флупентиксол е 35 часа, което е доста дълъг период от време. Това означава, че след като е приет, остава сравнително дълго в тялото на човека и оказва влияние.

Поне по 2-3 пъти в месеца ми пишат хора, на които е изписан флуанксол, после са прочели в листовата прословутото изречение “може да доведе до внезапна смърт” и хората не го пият. Същият човек обаче без проблеми си пие деанксит по 2 пъти на ден, без да осъзнава, че същата активна съставка (флупентиксол) се съдържа вътре. Шарен свят.

Бъдете спокойни. Със сигурност няма да умрете внезапно. Ако не се лекувате, просто ще страдате дълго.

Защо комбинацията деанскит

Защото Lundbeck са решили така. По-смисленият отговор обаче е, че мелитрацен и флупентиксол имат допълващ ефект. Деанксит (де = анти, анксит (anxiety) = тревожност) има свойството сравнително бързо да води до успокоение, дори много често прекалена сънливост. Комбинацията е изпитана във времето (което обаче не я прави директно подходяща за всеки) и работи.

Алтернативата е да се избегне мелитрацен (в деанксит) и да се взима само флуанксол в комбинация с друг, по-модерен антидепресант.

Дозировка

Деанксит се пие по схемата 1-1-0. Флуанксол самостоятелно най-често по-схемата 1-1-1.

Деанксит се започва с едно хапче сутрин. След известно време се добавя още едно на обяд. Деанксит не се пие вечер, защото може да доведе до безсъние поради мелитрацена вътре!

Затова честа стратегия е: сутрин и обед по един деанксит, привечер един флуанксол.

Къде е забранен

Деанксит (комбинацията мелитрацен + флупентиксол) е забранен в следните държави: САЩ, Индия, Англия, Канада, Япония, Австралия, Дания (от където произлиза).

Търговки наименования в други държави

Комбинацията 10 мг мелитрацен + 0.5 мг флупентиксол се продава по света под следните търговки имена: Deanxit, Placida, Franxit, Anxidreg, Danxipress, Pentoxol.mm, Sensit, Renxit, Melixol, Melanxit, Benzit, Leanxit.

Моля, ако информацията е полезна за вас, да обмислите дарение в произволен размер. Това ме мотивира да развивам сайта и да продължавам да помагам на всички нуждаещи се.

Ако желаете да разбирате за нови статии и страници, въведете своя email и натиснете бутона. Вашите данни никога няма да бъдат споделени с трети лица.

7 Comments on “Деанксит и Флуанксол”

 1. Аз също от време на време имам епизоди безсъние високо кръвно и сърцебиене. До момента съм пила само деанксит, от него ме отпуска и се чувствам добре. Ще ми е полезно да споделите контакти на специалисти.

 2. До сега не съм приемала антидепресанти, но в момента изпитвам необходимост от тях.Купих си Деанксит.Пия го 2-3 дни,но още не мога да усетя действието му.Личният лекар ми препоръча Посъветвайте ме какво да правя.

 3. Препоръчвам директно посещение при психиатър и на Цвета и на Милена. Вижте страница “Препоръчани специалисти”. Напълно безотговорно би било аз да давам съвети, още повече онлайн. Темата е много сложна и деликатна.

 4. Добър вечер(Сутрин)-някои в момента стават за работа.От години наред(15г.) не намирам покой.Опитах както с Деанксид,така и с Флуанксол.Пия Флуанксол от доста години наред (15).Моля,пишете ми за съвет.Имам нужда от помощ !

 5. Здравейте. Съветвам просто да се прочете целия сайт от първата до последната страница, както и всички статии. Нещата са много комплексни и рядко опират само до даден медикамент. Консултация с някой от препоръчаните специалисти също е добра идея. Психотерапия, промяна в начина на живот, нови навици, ако трябва други медикаменти. Лично според мен продължителният прием на деанксит/флуанксол не е оправдан пред алтернативи с по-добра поносимост и профил на страничните ефекти. Разбира се, не съм лекар и не ангажирам никого с това лично мнение.

 6. Здравейте,

  Защо е забранен Деанксит в посочените от Вас държави?

  Благодаря!

 7. Нямам никаква идея. Просто така пише в Wikipedia. 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *