5-HTP + Л-Триптофан

Комбинацията от 5-HTP + Л-Триптофан е доста успешна алтернатива на класически антидепресант без нито един от страничните им ефекти при много леки случаи на тревожност или депресия. Тъй като при много хора тези разстройства се повлияват положително от увеличаването на серотонин между синапсите в мозъка, всички антидепрасанти правят точно това по един или друг начин.

Формули на нашия пазар

Всяка, която съдържа тези 2 съставки ще свърши работа. Не искам да рекламирам конкретна марка, но ето два примера:

  1. Триптозин
  2. Холеон-5 Амброз

Лично аз използвам Триптозин, без да искам да го рекламирам конкретно.

Как работи?

За разлика от повечето антидепресанти, които не позволяват вече произведеният серотонин да се абсорбира обратно, тази хранителна добавка „атакува“ на друг фронт – тя помага на тялото по-лесно да произведе първоначално самия серотонин като му набавя „продуктите“ за това. В тялото има сложна верига от химически процеси преди той да бъде синтезиран. И L-Триптофан и 5-HTP участват в тях, за да се стигне до серотонин, подпомагани от витамин Б6 и магнезий. В случая с подобна хранителна добавка вие си ги набавяте готови, подпомагайки процеса на изработка на серотонин, който може по много причини да не протича добре при вас чисто биохимично.

Защо?

Следва да обясня защо пия 5-HTP + Л-Триптофан, след като разказах как 5 години по-късно спрях антидересантите. Много е просто – първите месеци след спирането бях стабилен, но постепенно започнаха да се появяват, как да се изразя, леки наченки, че нещо не е напълно наред. Сънят ми постепенно започна да става нестабилен и да се будя, започнах да имам леко замайване на моменти през деня, появиха се леко депресивни мисли и на 2-3 пъти имах ирационални страхове по няколко часа, които не можеха да се обяснят по никакъв смислен начин. Всичко това ставаше много постепенно, в рамките на месеци.

Прецених да опитам какво ще стане ако започна 5-HTP + Л-Триптофан и още на първата седмица всичко изброено изчезна. Верен на стила си да съм сигурен, че не става въпрос за плацебо, го пих няколко месеца, след което отново го спрях. Точно седмица до две по-късно, всичко изброено много бавно и полека започна да се проявява. Започнах го и още след първите няколко дни нещата се оправиха.

От тук нататък няма какво да си кривя душата. За мен е ясно, че още има проблем в серотониновата обмяна. За щастие тази хранителна добавка върши работа и няма нужда от връщане на антидепресант. Сънят ми отново стана добър и вече нямам нужда от нищо допълнително, което да го стабилизира. За момента настроението ми е сравнително стабилно, няма ирационална тревожност или депресивни мисли, няма и замайване.

Важно! 5-HTP/L-Триптофан не бива да се приемат заедно с антидепресант поради опасност нивото на серотонин да стане твърде високо и да се развие животозастрашаващото състояние серотонинов синдров!

Реших да споделя за тази добавка, защото може да е полезна на някой, при който симптоматиката е много слаба, но не иска да приема антидепресант. За момента странични ефекти като от класически антидепресант не виждам при себе си. Планирам да изчакам около година, след което да опитам да го намаля и спра и да видя какво ще стане.

7 Comments on “5-HTP + Л-Триптофан”

  1. Здравей Георги.
    Изключително често съм се връщала да препрочитам твоята история и статии тъй като съм минала по този път…
    Иска ми се да кажа на всички читатели че надежда има и човек може да се възстанови от такова състояние.
    Първия ми епизод беше преди 5 години,тогава не знаех за какво става въпрос и доста се лутах и доста се измъчих… Както и да е накрая ми изписаха Есциталопрам. Възстановяването беше много бавно , борбата голяма. Бях на антидепресанти 3-4 години и изключително се подобрих. Чувствах за първи път от както се помня добре и след време реших да го спра, да продължа да се справям сама. Изминаха 6 месеца и в нехайството си не усетих как и без видна причина всичко се преобърна и отново се намирах на дъното и без надежда че нещо може да се промени…. Започнах отново да взимам Есциталопрам, но не можех да го кача до 10мг. Чувствах се още по ужасно. Смениха ми го с Миртазипин 15мг вечер. Имаше слабо подобрение , но още бях далеч от желаното. След това направихме комбинация с Есциталопрам 10мг сутрин и Миртазипин 15мг. вечер .Този път комбинацията подейства.Отне ми около 6 месеца да започна да се стабилизирам. Слава Богу сега се чувствам добре.
    След всичко споделено искам да кажа ,че борбата никак не е лесна, но лекарствата помагат. Не веднага или според зависи колко сте затънали …
    За в бъдеще ми се иска да спра Миртазипин , но Есциталопрам може би да го пия и до края на живота си. Е ако това е което тряба да направя за да се чувствам добре – здраве да е.
    Не ми се иска да преминавам през „ада“ за трети път. Нямам сили за това и изхода може да е фатален.
    Друго което правя за да по добря състоянието си е да ям здравословно, слушам водени медитация, кото слушам една избрана поне 2 месеца,правя молитва вечер преди да заспя , слушам разтоварваща музика и си пея, повтарям позитивни утвърждения.
    Пожелам успех на теб Георги. Тази добавка не я знам, може би в бъдеще да се поинтересувалм повече…
    Успех и кураж на всички борещи се!
    Бени

  2. @Бени: Точно така, надежда винаги има! Много е важно освен на лекарствата, да практикуваш още един куп неща. Както казваш и ти – здравословното хранене, медитациите, молитвите, утвържденията. Всяка една практика помага с малко. Включи и КПТ, здрав сън и ротация на още 10-на метода макар и не всеки ден и се излиза от ада и още как! Пътят е труден, но после живееш втори живот като подарък!

    Също така трябва да сме реалисти – ето, аз спрях антидепресантите, но без Триптозин (или произволна друга формула, съдържаща 5-HTP/L-Триптофан) не съм 100% стабилен. Съответно правя нужните корекции. Ако не стигат, ще си върна антидепресанта и така. Важното е човек да е честен със себе си, да има реална и трезва преценка и все пак измежду цялата тази борба, да живее и живота си по един или друг начин. Фокус върху хубавото, защото освен лошото, има и хубаво!

  3. Да наистина след целия ужас е все едно „втори живот “ подарък, усещаш по друг начин всичко (хубаво) и виждаш повече възможности които преди това не си забелязвал заради мъглата и страха спуснали се над теб…
    Важно е да живеем живота си ( и смятам че имаме това право, ако сме добри и не вредим на другите било то хора или животни) по най-добрия възможен начин според ситуацията в която се намираме
    Как се повлияваш между другото от тази добавка сега?
    Поздрави
    Бени

  4. @Бени: Повлиявам се така, както съм описал в статията. Изчезнаха леките проблеми, които се появиха след спирането на ниската доза антидепресант. Но моля никой да не се залъгва – Триптозин не е антидепресант и не съветвам никой да спира лекарството си и да го замества с него. Според мен той би имал ефект при много леки и гранични случаи за хора, които той може да компенсира и нямат нужда от истинско лекарство.

  5. Отново ценна насока.Благодаря,Георги

  6. Здравейте опитвам се да спра спряха ми антидепресантите, но вече 5ти ден ми е много лошо, имам чувството че полудявам, не спя, замаяно ми е, гади ми се и не съм на себе си! Мога ли да опитам с и аз с трипрозин или какво мога да направя, за да облекча симптомите на отнемане?

  7. @Полина: Посъветвай се с лекаря, който следи лечението ти. При много бавно и постепенно спиране (няколко месеца с все по-ниски дози), проблемите, които описваш, може би биха се спестили. Виж страницата по темата. Валидна стратегия е 5-HTP + Л-триптофан да опиташ, но трябва да е минало някакво време след спирането на приема на антидепресанта. В зависимост от вида му, трябва да изчакаш между 1 и 2 седмици за най-сигурно. Силно се съмнявам обаче да стане, щом ти е „много лошо“. 5-HTP + Л-триптофан е слаба работа. Не очаквай чудеса. Ако имаш нужда от антидепресант, изобщо не очаквай тази комбинация да те закрепи. Абсурд. Ако проблемите ти продължават по-дълго време от 10-на дни, вероятно става дума за връщане на първоначалния проблем и не е трябвало да избързваш да го спираш.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *