Антидепресанти – сравнение

Тук ще сравня различните видове антидепресанти – предимства и недостатъци, съществени разлики, ефективност, странични ефекти. Така правилният избор става една идея по-лесен. Силно препоръчително е да прочетете преди това следните две статии:

Комуникация между невроните и медикаментозна корекция

Антидепресанти – принцип на действие, видове, ефект

Не съм нито лекар, нито психолог. Част от информацията отразява моята лична гледна точка и не бива да се използва като препоръка за лечение. Консултацията със специалист е абсолютно задължителна. Не поемам отговорност за вашите действия и написаното не може да бъде използвано срещу мен под никаква форма. Текстът е предоставен “така, както е”, без да претендира за точност или истинност. Читателят се съгласява ако продължи да чете нататък.

Надявам се информацията тук да е полезна за вас, независимо дали сте общопрактикуващ лекар (ОПЛ), психиатър, психолог, психотерапевт или просто човек, който иска да намери решение на свой проблем.

Внимание

Не съм лекар (психиатър), не съм медицинско лице, нямам абсолютно никакво медицинско образование. Това, което ме накара да събера и предоставя цялата тази информация тук, е моята лична история и мъчението, през което преминах. Целта ми е да направя антидепресантите по-малко страшни в очите на много хора, които стоят сковани в страх и поради една или друга причина не искат да се лекуват. Цялата информация тук има само и единствено описателен характер и е свободно достъпна в интернет на други езици. Моля да не бъде използвана по никакъв начин за самолечение, поставяне на диагнози или каквито и да било решения освен това да посетите опитен психиатър.

Въведение

Изписването на SSRI антидепресант е т.нар. първа линия на действие, когато човек се консултира с психиатър при депресивно или тревожно разстройство. Те са най-предпочитани поради безопасността, благоприятния профил на странични ефекти и ефективността им. Тук обаче идва въпросът – по какво се различават? В какво, например, е различен Ципралекс от Сероксат и кога единият е подходящ и кога другият? Тази статия ще сравни всички антидепресанти от клас SSRI и други класове и ще посочи разликите между тях. Важно: информацията тук има само и единствено описателен характер. Тя не бива да се използва за взимане на самостоятелни решения от човек без идея какво прави, нужната база от знания, образование и най-вече опит.

Важно, от 2020 година: Ако искате с пъти по-изчерпателна информация от поднесената тук до невероятни детайли, купете си книгата Да се чувстваш добре, д-р Дейвид Бърнс, където в последните глави ще намерите възможно най-подробната информация по темата.

SSRI

Типични представители:
fluoxetine (Prozac, Бифлокс)
paroxetine (Paxil, Сероксат, Ксетанор)
sertraline (Zoloft, Стимулотон, Асентра)
citalopram (Celexa, Серопрам)
escitalopram (Lexapro, Ципралекс, Ленуксин, Есцитил, Елицеа)
fluvoxamine (Luvox, Фаверин)

SSRI антидепресантите увеличават само нивата на серотонин между синапсите. Те са „силно селективни“ спрямо всички други. Това означава, че се съсредоточават върху нивата на серотонин и серотониновите рецептори и не оказват влияние над други.

Напоследък разгледах доста генетични теста и в тях всички хора имат мутация в ген SLC6A4, която прави всички изброени антидепресанти от клас SSRI хипотетично по-слабо ефективни. Често ми пишат хора, които години наред не се повлияват добре, а са им изписвани само антидепресанти от SSRI клас. В такъв случай най-логично е да се опита SNRI, а не да се пробва поредния SSRI.

SNRI

Типични представители:
venlafaxine (Effexor, Ефектин, Венлафаксин, Велаксин, Лароксин, Тифаксин)
duloxetine (Cymbalta, Артитави, Дуксет, Дуласолан, Дулодет, Дулоксетин, Дулокси, Дулсевиа, Онелар)

Освен SSRI, които увеличават само нивата на серотонин, съществуват и други видове антидепресанти. Най-важният друг вид е SNRI, които увеличават освен нивата на серотонин и тези на норадреналин. Това води до повече странични ефекти, но потенцилано по-висока ефективност. SNRI следва да се опита само ако човек не се повлиява добре от SSRI.

Друга влидна стратегия е да се опита атипичен.

Трициклични антидепресанти като Анафранил или Мелитрацен (в Деанксит) вече почти не се изписват, така че не са интересни. Те са морално остарели, имат повече странични ефекти (защото оказват влияние над повече рецептори) и няма причина да бъдат избрани пред модерен SSRI или SNRI.

Атипични

Всички разглеждани антидепресанти дотук увеличават нивата на серотонин, някои и на норадреналин. Коренно различен е bupropion (Бупропион, Уелбутрин, Wellbutrin, Зибан, Zyban). Той покачва само нивата нивата на допамин и норадреналин, но не и тези на серотонин. Използва се също така при отказване от тютюнопушене. Забранено е да се използва при хора, имали някога гърчове, епилепсия или припадъци, защото леко увеличава вероятността от тях.

Mirtazapine (Миртазапин, Ремирта) е друг атипичен антидепресант. Той е от клас NaSSA. Неговото действие е много различно от SSRI, SNRI, TCA. Той не блокира обратното засмукване на серотонин. За разлика от работещите пресинаптично антидепресанти, той е антагонист на постсинаптичния 5-HT2A рецептор. Има силно изразен седативен ефект, което го прави подходящ за приемане преди сън. Свързан е със сериозно наддаване.

Trazodone (Тритико) е друг атипичен антидепресант, който подобно на mirtazapine е антагонист на постсинаптичния 5-HT2A рецептор и също има силно седативно действие, което го прави подходящ за приемане преди сън.

Много често mirtazapine или trazodone се изписват в комбинация със SSRI или SNRI, за да приспиват човека вечер и да компенсират донякъде намаленото либидо от тях.

Много повече по темата за атипичните антидепресанти може да прочетете в статията Либидо, сексуалност, антидепресанти.

Melitracen е една от двете активни съставки в извесния в България (но, любопитно, забранен в доста други държави) деанксит (Deanxit, Placida, Franxit, Anxidreg, Danxipress). Той е сходен с повечето трициклични антидепресанти, а в комбинация конкретно с flupentixol (флуанксол) в деанксит, има силно обезстрашаващ и успокояващ ефект.

Vortioxetine (Бринтеликс, Brintellix, Trintellix) е сравнително нов антидепресант, открит през 2011 и влезнал в употреба през 2013 година. Технически той спада към клас SARI, а не SSRI въпреки че също блокира обратното засмукване на серотонин. Това е така, защото той допълнително е агонист на рецептор 5-HT1A и антагонист на 5-HT3 и 5-HT7. По-специфичното за него е, че поради тези 2 свойства, той води до по-слабо изразени сексуални смущения от клас SSRI. В същия клас (SARI) спада и vilazodone (Viibryd).

Други видове атипични антидепресанти са например nefazodone, quetiapine, но също няма да навлизам в ненужни подробности. Важно е да се каже, че вероятността от сексуални проблеми при тях е с пъти по-ниска, отколкото с всички видове, коментирани до момента. При nefazodone има опасност от проблеми с токсичност за черния дроб при предразположени хора.

Единственият антидепресант, който действа не на невротрансмитерите серотонин, норадреналин или допамин, а на мелатонин, е agomelatine (Валдоксан). Той избягва изцяло сексуалните странични ефекти, присъщи на всички серотонинови антидепресанти, но е възможно ефективността му да е много по-ниска от тях.

Сравнение в табличен вид

В бъдеще ще направя таблицата по-прегледна, засега е по-важна информацията в нея.

ВидТипична доза
/ден
Взаимодействие
с други лекарства
Подходящ заРецептори
Блокира обратен захват на
ВидОсобеностиАктивиращСънНаддаване
Отслабване
ВидДоза->ефектСтомахСънливостСкорост на действие след първоначален приемВидСтранични ефектиПериод на
полуразпад
SSRIsSSRIsSSRIsSSRIs
Fluoxetine
Prozac, Бифлокс
10 - 20 мгвисокоКлинична депресия
ОКР
Булимия нервоза
Паническо разстройство
най-слабо селективен към серотонин
норадреналин
допамин
Cytochrome P450 2D6 в черния дроб
Cytochrome P450 3A4 в черния дроб
Fluoxetine
Prozac, Бифлокс
Относително по-слаб от останалите
Лесен за спиране
Подходящ за пациенти, които пропускат често дози

СилноБезсъниеОтслабване
Подтиска апетита
Fluoxetine
Prozac, Бифлокс
Нелинейно
По-голяма доза -> много по-силно действие
Диария, средноДори я намалява (активира)Много нискаFluoxetine
Prozac, Бифлокс
Средни2 - 4 дни
Paroxetine
Paxil, Сероксат, Ксетанор
20 - 60 мгсредно - високоКлинична депресия
ОКР
Паническо растройство
Социална тревожност
Генерализирана тревожност
Посттравматичен стрес
най-потентен към серотонин от всички SSRI
мускаринови (суха уста, запек, замъглен ум)
хистаминови (сънливост)
Cytochrome P450 2D6 в черния дроб
Paroxetine
Paxil, Сероксат, Ксетанор
Най-много странични ефекти
Най-голяма вероятност за сексуална дисфункция
Суха уста, запек, замъглен ум
Най-труден за спиране
Абсолютно забранен при бременност
Деактивиращ
Подходящ при всички тревожни разстройства
Силно успиващ
Понижава ефективността на съня
Но пък приспива като цяло, така че не е ясно
Силно наддаванеParoxetine
Paxil, Сероксат, Ксетанор
Нелинейно
По-голяма доза -> много по-силно действие
НищоМного високаСреднаParoxetine
Paxil, Сероксат, Ксетанор
Високи20 часа
зависи от дозата
Sertraline
Zoloft, Стимулотон, Асентра
50 - 100 мгмного нискоКлинична депресия
ОКР
Паническо разстройство
Посттравматичен стрес
Пременструално дисфорично разстройство
Социална тревожност
втори най-потентен серотонинов инхибитор след paroxetine
втори най-селективен след paroxetine
допамин (най-много от останалите)
норадреналин
сигма рецептори
Sertraline
Zoloft, Стимулотон, Асентра
Малко повече хора реагират на него спрямо останалите
Най-добър баланс като ефективност спрямо странични ефекти
Стои по средата като странични ефекти
Най-щадящ при бременност
Средно до силноНеутраленНеутрален
Леко отслабване
Sertraline
Zoloft, Стимулотон, Асентра
ЛинейноДиария, силноДори я намалява (активира)СреднаSertraline
Zoloft, Стимулотон, Асентра
Ниски - средни26 часа
Citalopram
Celexa, Серопрам
20 - 40 мгмного нискоумерена депресиянай-силно селективен към серотонинCitalopram
Celexa, Серопрам
Може да предизвика суха уста
Предизвиква удължаване на QT интервала на сърцето (не е добре)
НеутралноСравнително ниска верояност от инсомнияНеутраленCitalopram
Celexa, Серопрам
ЛинейноНищоНеутраленБързаCitalopram
Celexa, Серопрам
Ниски35 часа
Escitalopram
Lexapro, Ципралекс, Ленуксин, Есцитил, Елицеа
10 - 20 мгнискоКлинична депресия
най-силно селективен към серотонинEscitalopram
Lexapro, Ципралекс, Ленуксин, Есцитил, Елицеа
Обикновено първи избор при по-силна депресия без тревожност
Най-малко странични ефекти от всички останали
НеутралноСравнително ниска верояност от инсомнияНеутраленEscitalopram
Lexapro, Ципралекс, Ленуксин, Есцитил, Елицеа
ЛинейноНищоНеутраленБързаEscitalopram
Lexapro, Ципралекс, Ленуксин, Есцитил, Елицеа
Ниски27 - 32 часа
Fluvoxamine
Luvox, Фаверин
100 - 200 мгсредноКлинична депресия
ОКР
Посттравматично разстройство
Паническо разстройство
Cytochrome P450 3A4 в черния дробFluvoxamine
Luvox, Фаверин
Повишава нивата на mirtazapine, да се внимава при комбинацияДеактивиращ
НеутраленFluvoxamine
Luvox, Фаверин
Нелинейно
По-голяма доза -> много по-силно действие
Много високаНискаFluvoxamine
Luvox, Фаверин
17 - 22 часа
SNRISNRISNRISNRI
Venlafaxine
Effexor, Велаксин, Елифай, Ланвексин, Лароксин, Тифаксин
75 - 225 мгДепресия
Генерализирано тревожно разстройство
Паническо разстройство
Социална фобия
Серотонин към норадреналин: 30:1 (доста повече афинитет към серотонин)Venlafaxine
Effexor, Велаксин, Елифай, Ланвексин, Лароксин, Тифаксин
Под 150 мг / ден се държи като SSRI. Между 150 и 300 като SNRI. Над 300 започва да оказва влияние и над допамин.Venlafaxine
Effexor, Велаксин, Елифай, Ланвексин, Лароксин, Тифаксин
Venlafaxine
Effexor, Велаксин, Елифай, Ланвексин, Лароксин, Тифаксин
Високи5+-2 часа
15+-6 за удължено освобождаване
Desvenlafaxine
Pristiq, Desfax, Ellefore
50 - 100 мгКлинична депресияDesvenlafaxine
Pristiq, Desfax, Ellefore
НеутралноDesvenlafaxine
Pristiq, Desfax, Ellefore
ДиарияНеутраленDesvenlafaxine
Pristiq, Desfax, Ellefore
Високи11 часа
Duloxetine
Аритави, Дуксет, Дуласолан, Дулоксетин, Онелар, Дулсевиа
60 - 120 мгКлинична депресия
Генерализирано тревожно разстройство
Диабетна периферна невропатия
Фибромиалгия и хронична болка
Стресова уринарна инконтиненцията

Серотонин към норадреналин: 10:1 (доста по-висок афинитет към норадреналин от venlafaxine)Duloxetine
Аритави, Дуксет, Дуласолан, Дулоксетин, Онелар, Дулсевиа
Duloxetine
Аритави, Дуксет, Дуласолан, Дулоксетин, Онелар, Дулсевиа
Duloxetine
Аритави, Дуксет, Дуласолан, Дулоксетин, Онелар, Дулсевиа
Високи12 часа
SARISARISARISARI
Vortioxetine
Бринтеликс, Brintellix, Trintellix
10 - 20 мгКлинична депресия
Генерализирано тревожно разстройство
Vortioxetine
Бринтеликс, Brintellix, Trintellix
Сравнително нов, евентуално по-редки сексуални смущенияVortioxetine
Бринтеликс, Brintellix, Trintellix
Vortioxetine
Бринтеликс, Brintellix, Trintellix
66 часа
AtypicalAtypicalAtypicalAtypical
Mirtazapine
Миртазапин, Ремирта
15 мгMirtazapine
Миртазапин, Ремирта
Mirtazapine
Миртазапин, Ремирта
Mirtazapine
Миртазапин, Ремирта
20 - 40 часа
Trazodone
Тритико
150 мгTrazodone
Тритико
Trazodone
Тритико
Trazodone
Тритико
7 часа

Разлика между escitalopram и citalopram

Двата SSRI антидепресанта са много сходни. Химическата им формула е почти еднаква с много малка разлика. Escitalopram се появява след citalopram и на теория би трябвало да се толерира по-добре от организма и да има по-малко странични ефекти. Дозата в милиграми за сходно действие на еscitalopram е двойно по-малка от тази на citalopram. В дози над 40 мг на ден citalopram води до увеличаване на QT интервала. Поради тази причина трябва да се внимава при пациенти със сърдечни проблеми или взимащи лекарства за сърце. Citalopram има много лек ефект над хистаминовите рецептори, който отсъства при escitalopram. Според това изследване escitalopram е по-ефективен от останалите SSRI антидепресанти. Според това изследване escitalopram е по-ефективен от citalopram при тежка клинична депресия.

Селективност

Колкото по-селективен (избирателен към серотонин) е един антидепресант, толкова „по-чист“ е в действието си. Т.е. толкова повече влияе само и единствено на блокирането на обратното засмукване (поемане) на серотонин и на нищо друго. Най-силно селективните антидепресанти имат най-малко странични ефекти, но това не означава автоматично, че са най-правилният избор. По-малко селективните оказват влияние над повече невротрансмитери и рецептори и са по-широкоспектърни с по-различен профил и потенциално повече странични ефекти, но и ефективност!

Всички SSRI антидепресанти имат поне 10 пъти по-голям ефект над блокирането на обратното засмукване (поемане) на серотонин спрямо норадреналин, за разлика от трицикличните.

Escitalopram и citalopram са най-селективни. Целта им е предимно серотонин и нищо друго. Citalopram има много лек ефект над хистаминовите рецептори, който отсъства при escitalopram.

Fluoxetine е най-слабо селективен към серотонин. За сметка на това той повишава повече от другите нивата на норадреналин и допамин.

Paroxetine е най-потентният серотонинов инхибитор (най-много блокира засмукването му). Той е и най-потентният инхибитор на мускариновите рецептори, както и на хистаминовите. Освен това е инхибитор и на азотен оксид. Това го прави най-широкоспектърен, по-силно седативен (от него ти се приспива), с повече странични ефекти, с по-разнообразна намеса в организма от останалите.

Sertraline е вторият най-потентен серотонинов инхибитор след paroxetine. Той има и най-силен ефект над нивото на допамин от останалите SSRI антидепресанти. Влияе в малка степен на норадреналин и единствен има по-изразено влияние над сигма рецепторите.

За fluvoxamine нямам информация по този критерий за момента.

Venlafaxine (SNRI) има съотношение на селективност на серотонин към норадреналин: 30:1 (доста повече афинитет към серотонин). Duloxetine (SNRI) има съотношение на селективност на серотонин към норадреналин: 10:1 (доста по-висок афинитет към норадреналин от venlafaxine).

Състояния, които третират

Всички SSRI са лицензирани за третиране на депресия. Някои от тях са лицензирани и за третиране на други разстройства, а често биват изписвани и за такива, за които не са поради сходния начин на работа с останалите.

Citalopram: депресия.

Escitalopram: клинична депресия, генерализирано тревожно разстройство (ГТР)

Paroxetine: клинична депресия, генерализирано тревожно разстройство (ГТР), паническо разстройство, социално тревожно разстройство, посттравматично стресово разстройство, обсесивно-компулсивно разстройство (ОКР)

Fluoxetine: клинична депресия, обсесивно-компулсивно разстройство (ОКР), булимия нервоза, паническо разстройство

Sertraline: клинична депресия, паническо разстройство, социално тревожно разстройство, посттравматично стресово разстройство, обсесивно-компулсивно разстройство (ОКР), пост-родилна депресия, предменструално дисфорично разстройство

Fluvoxamine: обсесивно-компулсивно разстройство (ОКР) (предимно), паническо разстройство, социално тревожно разстройство, посттравматично стресово разстройство

Venlafaxine: клинична депресия, генерализирано тревожно разстройство (ГТР), паническо разстройство, социално тревожно разстройство

Desvenlafaxine: клинична депресия

Duloxetine: клинична депресия, генерализирано тревожно разстройство (ГТР), диабетна периферна невропатия, фибромиалгия и хронична болка, стресова уринарна инконтиненцията

Vortioxetine: Клинична депресия, генерализирано тревожно разстройство (ГТР)

Trazodone: клинична депресия, всякакъв вид тревожни разстройства, инсомния

Mirtazapine: клинична депресия, инсомния

Ефективност

Според това изследване escitalopram е е по-ефективен от останалите SSRI антидепресанти. Според това изследване escitalopram е по-ефективен от citalopram при тежка клинична депресия.

Според това и това изследване paroxetine, fluoxetine и sertraline имат сходна ефективност при тежка клинична депресия и високи нива на тревожност.

Терапевтичният ефект при fluoxetine настъпва по-бавно спрямо останалите SSRI антидепресанти. Освен това той е сравнително по-слабо ефективен от другите SSRI антидепресанти.

Възможно е повече хора да се повлияват от спрямо fluoxetine и paroxetine и да има по-висока ефективност от paroxetine при третиране на паническо разстройство.

SSRI антидепресантите не са директно заменими. Ако взимате един, не може да приемете, че може без лекарска консултация да започнете да взимате друг. Също така ако сте имали странични ефекти при един и това е била причината да спрете приемането му, при друг те може да отсъстват. Като правило с най-силно изразени странични ефекти е paroxetine, който също така е и най-труден за спиране. Той е малко по-различен в това отношение от останалите SSRI антидепресанти.

Странични ефекти

Общо като група, SSRI антидепресантите може да имат следните странични ефекти, като най-често човек изпитва само някои от тях и често повечето отшумяват след няколко седмици: виене на свят, замайване, повдигане, сексуална дисфункция, намалено либидо, невъзможност за достигане на оргазъм, забавена еякулация (при някои хора е предимство), аноргазмия, диария, главоболие, нервност, инсомния, ажитираност (провокация на тревожност), обилно потене, пресъхване на устата, тахикардия (ускорен пулс), анорексия, увеличен или намален апетит, наддаване, тревожност, сънливост.

Вероятността от странични ефекти се увеличава при класове SNRI и TCA спрямо SSRI, защото те покачват и нивата на норадреналин освен на серотонин. Конкретно се очаква да има повече диария, пресъхване на устата, промяна в кръвното налягане. Клас SNRI намалява вероятността от успиване спрямо клас SSRI. Особено спрямо paroxetine, който успива много.

Все пак съществуват разлики, които ще разгледам по-подробно.

Повдигане / гадене

Най-често се предизвиква от paroxetine и sertraline.

Сексуална дисфункция

Най-малко вероятно е да се случи при fluvoxamine и fluoxetine. Най-вероятно е при paroxetine. Paroxetine води до повече забавяне на оргазъма и еякулацията от fluvoxamine, fluoxetine и sertraline.

Тук мога да споделя своя личен опит от взимането на paroxetine, който е най-тежката артилерия от всички SSRI и има най-силен ефект над сексуалната функция. Лично при мен този страничен ефект беше изключително силен. Може да се каже, че либидото и сексуалните ми желания ми спаднаха до нула при високи дози, а възможността за еякулация и оргазъм беше почти напълно блокирана. При намаляване на дозите на по-късен етап нещата се оправиха (не напълно).

По-малка вероятност за сексуална дисфункция спрямо класове SSRI и SNRI и TCA имат антидепресантите от клас SARI. Такива примери са Vortioxetine (Бринтеликс, Brintellix, Trintellix) и Vilazodone (Viibryd).

Още по-малка вероятност от сексуална дисфункция има при атипичните антидепресанти като Trazodone (Тритико) и Mirtazapine (Миртазапин, Ремирта).

Никаква вероятност за сексуална дисфункция има само при атипичния антидепресант Agomelatine (Валдоксан).

Наддаване

Наддаването е чест страничен ефект. При някои хора се случва на чисто биохимично ниво без промяна в навиците, храненето и двигателната активност, при други като следствие от донякъде тенденцията към по-малко движение, понижена мотивация и мързел вследствие от взимането на антидепресант. Аз лично наддадох с много малко по втората причина, но можех да поддържам теглото си нормално с повече спорт. Не бива да се пропуска фактът, че много хора с тревожно разстройство така или иначе са загубили много тегло поради хронично високия си пулс (ключов фактор), ажитираност, непрестанно движение, нарушен сън и други причини. Депресираните хора също често имат по-слаб апетит (класика), който се връща до нормални нива след настъпване на антидепресивния ефект. С две думи – наддаването при някои хора може да и се разглежда като плюс спрямо състоянието им преди. Лично аз бях отслабнал с 10-на килограма от нормалното си тегло преди да започна терапия с антидепресант, след това за няколко месеца върнах първоначалното си тегло и наддадох с около 6-7 килограма отгоре, които след това стопих с активна физическа активност.

Fluoxetine и sertraline е най-малко вероятно да доведат до наддаване. Sertraline понякога се свързва парадоксално дори с леко намаляване на теглото, а fluoxetine има силен ефект на подтискане на апетита, което може да доведе до по-сериозно намаляване.

Paroxetine е SSRI антидепресантът с най-голяма вероятност да доведе до наддаване.

Тук ще спомена, че mirtazapine (Миртазапин, Ремирта) е атипичен антидепресант, който не разглеждам тук, но който също е свързан с повишен риск от качване на килограми.

Ефект над съня

Общо SSRI антидепресантите оказват влияние над съня. Данните са противоречиви, но ако сънят ви се е променил след започване на терапия с антидепресант, това не бива да ви учудва. Повечето антидепресанти влошават съня сами по себе си, с изключение на sertraline, който изглежда, че увеличава ефективността му.

Тук е важно да се отбележи нещо много важно, за да бъде разбран този страничен ефект правилно. Нарушеният сън е абсолютна класика при тревожност и депресия. Почти няма човек в сериозно състояние, който да има нормален сън. Самата депресия или тревожност са първопричината за нарушен сън и тя се премахва след като антидепресантът започне да действа след няколко седмици. Т.е. под една форма пречат на съня, но под друга, много по-важна, помагат. Затова ако човек започне да спи по-зле веднага след започването на антидепресант, валидна стратегия е да се добави втори медикамент вечер, който да подобри качеството на съня.

Това, което аз познавам като стратегия е добавянето на ниска доза trazodone (Тритико). Ефектът му се усилва значително при прием няколко часа по-рано на слаб типичен антипсихотик като flupenthixol. Друга стратегия е приемането при лягане на типичния антипсихотик chlorprothixen. Още една добра стратегия (спрямо случая) е приемането на mirtazapine преди лягане, който има седативен ефект. Трябва да се внимава при комбинирането му с fluvoxamine поради взаимодействие между тях.

Напълно различна краткосрочна стратегия е изписването на бензодиазепин за първите няколко вечери при много силна ажитираност или тревожност. Според мен тя следва да се прилага само в много крайни случаи, какъвто беше моят с 1-2 часа сън максимум. Другото, което не харесвам, е изписването на класичестко приспивателно като zopiclone (Зопиклон). Психиатърката, на която безрезервно вярвам, ми каза нещо преди години, което ми остана в главата – един от факторите, по които добрият психиатър при тревожно разстройство или безсъние се разпознава, е това, дали изписва на килограм бензодиазепини/приспивателни или се опитва да възстанови човека без тях.

Всичко в тази точка е моя лична гледна точка. Напомням, че не съм лекар и мнението ми не бива да бъде използвано за самолечение. Не нося отговорност за глупостите, които може да направите с предоставената информация. Уверявам ви, че не разбирате почти нищо. Всичката тази информация (и мнооого повече) е свободно достъпна на английски, аз само я превеждам и опростявам значително, за да е четима. Все пак, консултацията със специалист е задължителна.

Антихолинергични ефекти

По друг начин казано, това са ефекти над мускариновите рецептори и още по-точно блокирането на невротрансмитера ацетилхолин. Всички трициклични антидепресанти имат силно изразен антихолинергичен ефект, което води до пресъхване на устата, запек и влошаване на когнитивните (мисловните) функции. Този ефект е особено нежелателен и труден за толериране при по-възрастни пациенти.

Paroxetine е единственият SSRI с антихолинергичен ефект. Поради това той води до сънливост, може да доведе до мозъчна мъгла (brain fog) в по-високи дози и други подобни проблеми.

Диария

По-вероятна е при fluoxetine и особено при sertraline. По-малко вероятна е при paroxetine.

Сравнително по-голяма е при duloxetine спрямо клас SSRI.

Тревожност, ажитираност, инсомния

Парадоксално, но именно медикаментът, който би трябвало да послужи за понижаване на тревожността, може да я покачи. Това качество на SSRI антидепресантът се нарича „потенциал за активация“. Под активация се разбирам човекът да стане по-активен, един вид стимулиран. Както може да се сетите, това е силно желателно при депресия и силно нежелателно при тревожно разстройство.

Това е една от най-големите тънкости при избора на SSRI антидепресант.

Fluoxetine е най-активиращ от всички, което го прави лош избор при тревожно разстройство или ажитирана депресия. Той е най-вероятно да доведе и до инсомния.

Най-малка вероятност от инсомния има при escitalopram и paroxetine. Лично според мен paroxetine е най-подходящ при силна тревожност, защото е единственият „деактивиращ“ SSRI с, така да кажа, „свалящи долу“ свойства. Силно седативен е. Моята психиатърка не харесва да изписва escitalopram при силна тревожност и ажитираност, но това е една от темите, които трябва да проуча по-подробно.

SNRI имат активиращ профил като цяло спрямо SSRI заради вдигане на нивата на норадреналин.

Суха уста

Разбира се, paroxetine поради влиянието си над мускариновите рецептори и антихолинергичните си свойства. Също така в по-малка степен citalopram.

TCA имат голяма вероятност да причинят суха уста спрямо SNRI, които на свой ред имат по-голяма вероятност да я причинят спрямо SSRI.

Mirtazapine също има голяма вероятност да причини суха уста.

Поспаливост, умора

Paroxetine заема челната класация. Това го прави още по-подходящ при тревожни разстройства от останалите SSRI с по-активиращ профил.

Mirtazapine и trazodone имат силно изразен ефект на поспаливост и затова обикновено се взимат вечер, за да подпомогнат съня.

Главоболие

Тук водят sertraline и fluoxetine.

Увеличаване на QT интервала

Citalopram в по-високи дози води до увеличаване на QT интервала. Това е от значение при третиране на пациенти със сърдечни проблеми. Всички трициклични антидепресанти също увеличават QT интервала.

Всички TCA антидепресанти увеличават QT интервала.

Синдром на прекратяване при спиране

Антидепресантите не водят до пристрастяване. Повече по темата в тази статия. Затова при спирането им не може да се говори за термина синдром на отнемане (withdrawal syndrome). Вместо това се използва терминът синдром на прекратяване (discontinuation syndrome), който може да се изпита ако рязко спрете приема или пропуснете една или повече дози. Симптомите са повдигане, главоболие, замайване, чувство за нестабилност, летаргия и симптоми, подобни и настинка.

По-късият полу-живот влошава симптома на прекратяване. Най-силни са тези ефекти при paroxetine, sertraline и fluvoxamine. Citalopram и fluoxetine имат най-малка вероятност да доведат до синдром на прекратяване.

Най-неприятен от всички е paroxetine. При него трябва да се вземат особени мерки за бавното му и постепенно спиране. Възможна стратегия за спиране с по-малко странични ефекти е преминаване от paroxetine към fluoxetine и след това постепенното спиране. Лично аз нямах абсолютно никакви странични ефекти при намаляването на paroxetine, а бях сериозно притеснен какво може да ми се случи. По чуждестранните форуми много се пише за brain zaps, което е усещане като за преминаване на ток през мозъка. Но и трябва да се отбележи, че никога не съм намалявал с повече от 5 мг на месец. Колкото повече човек се приближава до 0 мг (никакъв прием), толкова повече трябва да се забавя намаляването до следващата доза. С други думи – разликата от 5 мг между 40 мг и 45 мг е почти никаква. Но разликата отново от 5 мг, но между 10 мг и 5 мг е огромна.

Като правило колкото по-селективен е един антидепресант (като escitalopram), толкова по-лесен е за спиране. По-трудни за спиране спрямо клас SSRI са клас SNRI и TCA.

Бременност

Всички SSRI антидепресанти освен paroxetine са в една и съща категория, която гласи, че безопасността им е спорна по време на бременност. Paroxetine със сигурност е опасен за плода и не бива да се приема по време на бременност. Не искам да плаша тук никоя майка, но ако в момента сте бременна или познавате бременна приятелка, която взима paroxetine, трябва незабавно лечението да бъде сменено. Силно вероятно със sertraline като втори най-потентен след paroxetine.

За останалите антидепресанти отново се прилага принципът на по-малкото зло. Има ли опасност за плода? Особено първите 3 месеца има под някаква форма. След това много по-ниска. Има ли опасност обаче за майката ако не си пие лекарството? Също има. Това може да прецени вашият лекар. Ако депресията или тревожното разстройство не е овладяно, със сигурност за плода не е добре да не спите и в кръвта ви хронично да има високи нива на стресови хормони като кортизол и адреналин.

Нещо, което също трябва да се знае е, че приемането на бензодиазепини по време на бременност е недопустимо и строго забранено. За съжаление много майки не осъзнават или отричат това и лично съм имал спорове с жени, които приемат бензодиазепин по време на бременност и рационализират това свое решение по различни начини. Понякога не разбирам хората – да пиеш и пушиш и то в първите месеци на бременността лично за мен е повече от безотговорно, защото увреждаш чужд организъм, дори без да му дадеш шанс да се защити и предопределяш качеството му на живот, но да не навлизаме в тази тема.

Списък с бензодиазепини: diazepam (диазепам), lorazepam (лорапам), clonazepam (ривотрил, клонопин), alprazolam (ксанакс).

При бременност следва да се предпочита антидепресант от клас SSRI (без paroxetine) спрямо SNRI или TCA.

Взаимодействие с други медикаменти

SSRI антидепресантите имат значителни разлики върху влиянието на специфични чернодробни ензими, което може да доведе до нежелани реакции с други медикаменти и/или да повиши потентността на медикамента при хора с нарушена чернодробна функция или по-възрастни пациенти. Най-силно влияние над чернодробните ензими и възможност за взаимодействие има при paroxetine и fluoxetine. Някъде по средата стоят sertraline, citalopram, fluvoxamine. Изцяло безопасен е escitalopram.

Особено опасно е взаимодействие на SSRI антидепресант с MAOI антидепресант. Поради тази причина трябва да са минали минимум 14 дни от спирането на MAOI антидепресант преди започване на SSRI или обратното. Изключението е fluoxetine заради своя дълъг период на полу-живот, след спирането на който трябва да минат минимум 5 седмици преди прием на MAOI. Ако това правило не се спази, има повишен риск от серотонинов синдром, при който нивата на серотонин стават прекалено високи.

Полу-живот

Времето на полу-живот е нужното време, за да спадне на половина концентрацията на медикамента в организма. То се използва за ориентировъчна оценка за скоростта, с която медикаментът се елиминира и колко време отнема да се изчисти от организма.

Fluoxetine е уникален с това, че времето му на полу-живот е много дълго – от 2 до 4 дни, а неговия активен метаболит norfluoxetine от 4 до 16 дни.

Всички останали имат полу-живот в диапазона 20-35 часа. Paroxetine има сравнително кратък.

Дългото време на полу-живот има предимства, че при пропускане на доза, няма негативен ефект. Затова fluoxetine е подходящ за хора, които често забравят да пият медикаментите си и които не са стриктни в спазването на режим. Също така дългият полу-живот позволява взимането на дозата веднъж дневно, тъй като концентрацията ѝ през следващите часове няма да се промени съществено. Като минус може да се посочи, че при пациенти, които взимат и други лекарства, не може да има оптимален прозорец през дена, в който концентрацията на антидепресанта да е ниска, така че да взаимодейства по-малко с друг медикамент.

Обратното – късото време на полу-живот позволява по-лесна комбинация с други лекарства (например – антидепресантът сутрин, другото лекарство вечер). Когато това не е фактор, е добре дозата да се дели на 2 пъти и да се взима през 6 часа (примерно), защото иначе нивата в кръвта ще спаднат бързо. Също така пропускането на доза е възможно да се усети веднага от човека.

Sertraline има променливо време на полу-живот в зависимост от възрастта и пола на пациента като при мъжете той е около 30% по-къс (22.4 часа) спрямо жените (32.1-36.7 часа).

Много дълъг полу-живот има vortioxetine – 66 часа.

Линейна и нелинейна фармакокинетика

Citalopram, escitalopram и sertraline имат линейна фармакокинетика спрямо дозата. Това означава, че двойно покачване на дозата води до двойно покачване на коцентрацията в кръвта. Тройно до тройно и т.н. Т.е. дозата покачва пропорционално ефекта на медикамента.

При fluvoxamine, fluoxetine и paroxetine това не е така. Покачването на дозата води до много по-голямо увеличение на коцентрацията в кръвта и от там до ефекта от медикамента. Затова трябва да се внимава много и дозата на тези медикаменти да не се променя рязко и в големи граници преди да се даде време за наблюдение на ефекта от това. Същото важи и при намаляване.

Тази особеност на paroxetine, както и изброените му качества досега, го прави най-трудния за правилно дозиране (и в двете посоки) и спиране антидепресант.

„Най-добрият“ SSRI антидепресант

Няма такъв. Всеки има свои характеристики, които го отличават от останалите. Важно е да се вземат предвид всички изброени неща до тук и да се подбере такъв с най-подходящ профил. При лошо повлияване (ниска ефективност или много странични ефекти) трябва да се анализират проблемите и да се избере следващият, с който да се направи опит. На пациентите трябва да бъде обяснено, че не може да се предвиди реакцията на техния организъм и често опит с друг медикамент не означава ниска квалификация на лекуващия лекар.

Моля, вижте написаното по-горе относно SNRI. Напоследък наблюдавам много често явлението, че след смяна на почти всички SSRI човекът пак не се повлиява, което може да е в следствие от мутация в ген SLC6A4, което да изисква употребата на SNRI или атипичен антидепресант.

Относно SSRI може да се изведат някои следните изводи.

Най-бързодействащият

Escitalopram най-бързо достига антидепресивния си ефект. В контраст fluvoxamine постига това най-бавно.

Най-седативен

Това е желателно особено много при тревожно разстройство или ажитирана депресия. Paroxetine и fluvoxamine имат силно изразен седативен ефект.

Напълно неподходящи в тези случаи са активиращи антидепресанти като fluoxetine и sertraline.

Най-активиращ

Обратното на седативен. Това качество определя свойството на медикамента да „вдига“ човека и да го прави активен. Такъв подход е желателен при много тежка клинична депресия, апатия, липса на енергия и отсъствие на тревожност/ажитираност. Подходящи са fluoxetine и sertraline.

Неподходящи в тези случаи са седативни антидепресанти като paroxetine и fluvoxamine.

Най-нисък риск от взаимодействия с други медикаменти

Escitalopram и в по-ниска степен sertraline и citalopram.

Най-добре толериран антидепресант

Escitalopram като най-селективен, с най-малко странични ефекти и най-малко взаимодействащ с други медикаменти, е най-подходящ.

За пациенти, които има тенденция да пропускат дозите си и не са стриктни, fluoxetine поради дългия си полу-живот е най-подходящ.

Психиатричен генетичен тест

Защо някои хора се повлияват много добре от някой SSRI и почти изобщо от друг? Защо при някои хора са нужни високи дози, а при други ниски? Отговорът е, че ние не сме еднакви. При някои хора може да има мутация в ген, която води до много бързото разграждане на някой SSRI, но не на друг, тъй като те се разграждат от различни ензими. Или пък обратното – много бавна.

От април месец 2018 в България се предлага генетичен тест. Той може да покаже много точна информация за това това кой антидепресант е подходящ за конкретния човек и да съкрати много процеса на проба и грешка при хора, които не се повлияват добре. Препоръчвам горещо да прочетете следната статия по темата: Психиатричен генетичен тест.

Заключение

Темата е изключително деликатна и трудна. Възможно е да съм допуснал грешки, така че ще се радвам на професионално мнение и лични наблюдения от практикуващи лекари. Надявам се информацията тук да е полезна предимно на психиатри в тяхната практика, както и на пациенти, които искат да направят двойна проверка дали изписаният им медикамент, неговата доза и схема на прием са подходящи. Надявам се информацията да не бъде използвана за начало на самолечение, а само за проверка на вече назначено такова. Със сигурност не съм взел някои неща предвид, а и антидепресант рядко се изписва самостоятелно, а често се комбинира с повече медикаменти, които взаимно да се допълват. Като пример мога да дам себе си – аз лично стартирах преди години с 5 (!!!) медикамента и 6 аларми на телефона кога какво да пия, с корекции през няколко седмици. Ефектът беше поразителен.

В този ред на мисли нищо не замества опитния психиатър.

Защо да ми вярвате

Защото не защитавам чужди интереси, а вашите. Нямам за цел да ви продам нещо, да ви убедя в нещо за моя лична изгода, да ви взема парите. Защото съм посветил страшно много време на това самият аз да се възстановя и да предам наученото след мен, с което да съм полезен на другите. Защото съм получил информацията си от сериозни източници. Защото съм прекарал време в това да разбера как да интерпретирам научни изследвания и да отсявам ненадеждните, изчел съм доста книги, чул съм много гледни точки, говорил съм с доста психиатри, още повече терапевти, чул съм безброй истории, извлякъл съм много, много изводи. Не вярвайте на мен, вярвайте на синтезираната информация от тук:


Част от прочетените книги. За съжаление няколкото учебника по психиатрия не бяха налични по време на снимката, както и справочниците МКБ-10 и DSM-5.

Източници

Comparison of Selective Serotonin Reuptake Inhibitors (SSRIs)

Selecting a Selective Serotonin Reuptake Inhibitor: Clinically Important Distinguishing Features

Fluvoxamine

Paroxetine : a review of its pharmacology and therapeutic potential in the management of panic disorder.

Citalopram and Escitalopram: A Summary of Key Differences and Similarities

Escitalopram is more effective than citalopram for the treatment of severe major depressive disorder

Efficacy of escitalopram in the treatment of major depressive disorder compared with conventional selective serotonin reuptake inhibitors and venlafaxine XR: a meta-analysis

Similar Effectiveness of Paroxetine, Fluoxetine, and Sertraline in Primary Care: A Randomized Trial

Fluoxetine versus sertraline and paroxetine in major depression: tolerability and efficacy in anxious depression.

Systematic review and guide to selection of selective serotonin reuptake inhibitors.

Paroxetine in the elderly depressed patient: randomized comparison with fluoxetine of efficacy, cognitive and behavioural effects.

Predictors of an acute antidepressant response to fluoxetine and sertraline.

Sertraline versus paroxetine in the treatment of panic disorder: an acute, double-blind noninferiority comparison.

Antidepressant medication change in a clinical treatment setting: a comparison of the effectiveness of selective serotonin reuptake inhibitors.

SSRI-induced sexual dysfunction: fluoxetine, paroxetine, sertraline, and fluvoxamine in a prospective, multicenter, and descriptive clinical study of 344 patients.

Side-effect profile of fluoxetine in comparison with other SSRIs, tricyclic and newer antidepressants: a meta-analysis of clinical trial data.

Vortioxetine

Vortioxetine (Brintellix): A New Serotonergic Antidepressant

35 Comments on “Антидепресанти – сравнение”

  1. Толкова точна, разясняваща и полезна статия отдавна не бях чела! Поздравления за перфектния начин на представяне. Само да отбележа, че съм изчела сума ти неща за антидепресантите, по-специално за механизъм на действие на SSRI, тъй като приемам такъв от няколко месеца и се информирам за най-добрия начин на спиране. Благодаря ви за статията!

  2. Благодаря. Пожелавам ти бързо възстановяване.

  3. Εverytһing is very оpen with a precise explanation of the ϲhaⅼlenges.
    It was really informative. Your ᴡеbsite is useful. Thank you for sharing!

  4. You’re welcome! If you need any support with translation into a foreign language, please let me know.

  5. Превъзходна статия – ясна, изчерпателна, структурирана, достъпно поднесена! Благодаря!

  6. Потърсих в Хеликон „Слушай Прозак“ от П.Крамър, но за жалост не е преведена. По точно не е преведено нищо от него. Благодаря за безценната информация за действието на АД. Лично аз пия есобел от три седмици.

  7. Силвена, за съжаление нито една книга на П. Крамър не е преведена. За мен неговите книги най-много ми отвориха очите. След това разговарях с няколко психиатъра с дългогодишна практика, които потвърдиха повечето ми изводи. Пий си есобел-а и не позволявай на писания в интернет да ти пречат да се лекуваш.

  8. Здравейте! Искрено съм възхитена от това, което сте направили, за да се справите с проблема си! И съм много благодарна, че го споделяте с хората! Респект! Моят проблем е май също като вашия – депресия, паник атаки, соматични симптоми като при вас и накрая генерализирана тревожност. Смятах, че е проява на слабост и трябва да се справя сама. Не можах.

    (коментарът е съкратен, отговорил съм лично)

  9. Много благодаря за отговора! И за подкрепата и окуражаването. Очевидно това е изпитание, което се праща, за да предизвика процес на тотална трансформация. Явно пътят е дълъг и труден, но сигурно наградата в края му си струва. Благодаря още веднъж и късмет.

  10. Много добре написано. Аз пия золофт за тревожно разстройство, но от него не мога да стоя на едно място.

  11. Здравко, това се нарича ажитираност. Изключително неприятна е, но най-често отшумява след първите 1-2 седмици. Най-добре е това да се обсъди с лекуващия психиатър и за кратко да бъде добавен друг медикамент, който да компенсира склонността към ажитираност. Най-често това е слаб нерволептик и/или бензодиазепин. Ако след тези няколко седмици ефектът продължи, е вероятно да има нужда от смяна с по-седативен медикамент като Сероксат. Не съм лекар и мнението ми не бива да бъде използвано за лечение самостоятелно.

  12. Здравейте!
    Много добра статия!
    Аз пия Ципралекс и ми помага много. Пия го от година, преди това бях на Золофт, но не ми повлия добре! Имам въпрос… планирам бременност, но не мога да спра Ципралекса и не искам… какво мислите за приема му през цялата бременност? Със Золофт от една група ли са?

  13. Да, от една група са. Повече по темата може да се прочете в следната статия: https://strahbg.com/?p=2061
    Безотговорно е онлайн да давам съвети. Участват прекалено много фактори, които трябва да се обсъдят дълго и широко с лекуващия лекар, преди да се вземе конкретно решение. Не съм лекар, нямам нужната квалификация да съветвам никого.

  14. Здравей, ходих при Йорданова, освен велаксина, който приемам от 12 години, ми изписа Лирика по половинка вечер и след четири дни още половинка сутрин. Прочетох в нета коментари от пациенти, които са го пили и те са меко казано стряскащи. От сорта, че се привиква, че трудно се спира, че дори се влошаваш и ме е страх да си го купя и да го пия. От коя група e това лекарство и какви са отзивите според теб, ако си запознат разбира се

  15. Не се чете в интернет. Пробва се и се следят резултатите. От 20 човека, може да има 20 различни реакции и нито една да не е сходна. Няма как. Страх не страх, начинът е един – пробва се.

  16. Много ти благодаря за отговора и куража, който ни даваш. Прочетох най-важните теми в сайта ти. Те са изключително полезни и човек си дава сметка за толкова много неща, които не е трябвало да прави. Ще послушам съвета ти и ще започна да го пия, пък каквото – такова. Страха ми да пия нещо допълнително от велаксина дойде от една психиатърка, която каза, че двете хапчета, които съм пила толкова години, са били недостатъчни, за да постигнат терапевтичния ефект и че трябва да увелича с още едно цяло хапче. След като я послушах , на 11 ден след приемането на допълнителната доза, изпитах такива симптоми, които в никакъв случай не искам да описвам, за да не изплаша някого от тук. Казах й как съм се чувствала и тя каза временно да мина пак на двете хапчета. Честно казано, не знам защо я послушах за трите, тъй като аз сама вече от толкова години познавам тялото си. Знам горе -долу колко време минава след като съм правила опит за намаляване, влошила съм се и отново съм се върнала към дозата, която винаги ме е стабилизирала. Тъкмо бях почнала да се успокоявам и да се стабилизирам и хоп, увеличи – каза -дозата. Въпроса ми е, нормално ли е да съм се влошила от новата доза и ще се стабилизирам ли, след като пак съм минала на тази, която винаги ме е връщала към доброто ми състояние. Днес е 13 ден, откакто съм на 2 хапчета и не съм ок, това нормално ли е. Последния път преди две години, когато за последно бях в подобно състояние, минаха около 2 месеца, за да се подобря. Поради тази причина се страхувам от лириката, защото все още ми е пресен случая за влошаването ми преди 2 седмици. Извинявам се за дългия пост и ще съм много благодарна, ако мога да чуя и твоята гледна точка.

  17. Забравих да спомена, че от 2 седмици започнах да правя йога всеки ден и да медитирам. Започнах и психотерапия

  18. Моля! Радвам се, че ти е полезен сайтът. Все по-често при подобни въпроси, давам на хората следната статия. Истината е, че не мога да гадая. Каквото и да ти кажа, ще е грешно. Стигнах до този извод през годините. Преди подвеждах хората, сега просто казвам „не знам“. По-малкото зло е. Виж статията и ще разбереш защо. Единственият възможен начин да се разбере каквото и да е, е да се пробва. Да, може да се влошиш, може да стане по-зле, но пък иначе няма да разбереш дали не може да стане по-добре.

  19. Здравейте, искам да попитам Бифлокс предизвиква ли увеличение на теглото?

  20. Здравейте! Отлична изследователска работа, представена ясно, точно и етично на обикновен език. Аз не съм българка, не живея в България и нямам нищо общо с антидепресанти. Попаднах на вашия сайт търсейки информация (предимно на родния си език, гръцки) за начина по който действат хормоните. Диагноза на Хашимото ти поражда такива въпросителни особено когато губиш доверие в съвременната симптомно-ориентирана медицина.

    Вие как мислите, възможно ли е депресия -фобии-паника и т.н. но дори и автоимунните разстройства да имат общ корен в ядрото на централната нервна система и следователно – да се инициират и – обратно- да се лекуват с радикална промяна на начин на мислене, рационалност и философия ? В края на краищата, невро-имунно-хормоналните тъкани и функции принадлежат на една единственна интегрално действаща система.

  21. Привет, Анна. Благодаря. Напълно съгласен съм с теб – възможно е. Дори не просто е възможно, а съм го виждал доста пъти. Човекът коренно променя начина си на мислене, философията си, нагласата си към света. Слага други очила, с които пречупва различно света и вижда други цветове. Съответно това има директен резултат върху хормоналната среда вътре в него. Успокоява се, центрира се, започва да спи добре и намаляват силно или дори изчезват проблеми и в хормонален аспект.

    Обаче! Това не значи, че с всеки ще стане така. Т.е. лично според мен тази промяна е нужна, да не кажа задължителна, обаче това не я прави автоматично решаваща. И според мен тук се корени грешното и нереалистично мислене на доста хора. Те понякога вярват, надяват се, изискват дори когато направят тези промени в живота си, магически проблемите им да изчезнат. Ако стане, стане. Но ако не стане, е нужно да се погрижат за телата и умовете си и по друг начин, освен с променено мислене.

  22. Здравейте пия золофт от близо месец със 3×1/2ксанакс и един деанксит на ден изписани от психиатърката ми.Но едно нервно напрежение безпокойство в тялото ми не ми дава мира.Просто не минава .Трябва ли още да чакам да подейства золофта и дали въобще ще ми оправи това състояние или да я моля да ми го смени с друг?

  23. @Таня: Не знам. Обикновено, обаче, месец е вече достатъчно, за да са преминали всякакви начални смущения и ако състоянието не е задоволително, не е лоша идея консултация. Освен това Ксанакс не бива да се приема дълго време (повече от няколко седмици).

  24. Благодаря за отговора.Според теб золофта добър вариант ли е за такова състояние като мойто, дори не знам как се казва и тя не ми казва ,нямам паник атаки не съм се затворила в къщи ходя си на работа гледам си децата.Просто едно нервно състояние придружено с топли вълни и гадене.Неспокойно ми е не ме свърта от къде идва това състояние нещо ми се обърка нервната система ли според теб?По цял ден смуча валидол, мента глог и валериана .На моменти има проблясъци.Съня ми се беше нарушил изписа ми хедонин по едно вечер и сега спя.Не иска да ми намали ксанакса явно защото ми седи тази напрегнатост.

  25. @Таня: Няма как да кажа подходящ ли е. Това не се разбира по името на антидепресанта, а по това как човекът реагира. Все едно да попиташ някого дали за него е най-подходящият аналгетик е аспирин, ибупрофен или аналгин. Всеки ще има най-добра реакция към един от тях и по-лоша с друг профил на страничните ефекти към друг. Всички разстройства в тревожно-депресивния спектър се лекуват с подобни медикаменти – повлияват както депресия, така и всички видове на тревожност. Разликите са в това как ги повлияват. Познавам хора, които от първия път имат добра реакция (като мен), както и други, при които се нацелва правилният след 6-7 опита и няколко години по-късно. Не се шегувам. Затова съветвам хората ако до няколко седмици няма видимо подобрение (колкото и малко да е), да сменят подхода и комбинират с други методи, описани в сайта. Не разчитай само на хапчетата – слаб подход е. Прави всичко останало.

    Най-вероятно ми описваш „ажитираност“ – това е усещането, че не те свърта на едно място, все едно си все навита пружина и не можеш да си намериш място и да си спокойна. Отвътре извира напрежение, което нон-стоп те напряга. Аз бях така ужасно дълго време – повече от година. Така или иначе не мога да ти кажа кой знае колко повече, дори да ми задаваш повече въпроси. Както съм обяснил в следната статия, няма как да ти бъда полезен онлайн. Най-добре говори с лекаря си и му сподели притесненията си, а ако не желае да те изслуша и да смени подхода, смени лекаря.

  26. Здравейте, чудесна статия. Преди седмица бях на психиатър. Диагнозата, която ми постави е – тревожно разстройство с фобии и социално разстройство. Изписа ми Золофт и Флуанксол, които още не съм започнала да пия, притеснявам се от многобройните странични действия, за които прочетох. Най-вероятно ще стартирам терапията, особено след прочетеното от вас, но ме гложди един проблем и искам съвет – как в дългосрочен план медикаментите ще ми помогнат, не искам постоянно да съм на хапчета….моят проблем е силното безпокойство що се касае здравословното състояние на близките ми (не и моето,подчертавам), което в повечето случаи е хиперболизирано….но когато на дневен ред няма нещо сериозно, съм що годе спокойна и…нормална,просто при възникване на бележка, предстоящи изследвания и т.н. ставам неадекватна и в главата ми се развиват само страшни сценарии. Не знам докато съм на лечение как ще е в подобни ситуации, но когато не съм….ще ми излекуват ли болната психика.Да, знам че трябва да работя и върху себе си, не мога да чакам да стане като с магическа пръчка,но е по силно от мен. Работя в медицинските среди и това,което съм видяла и прочела…явно ми се отрази много негативно… Чудя се дали и да потърся второ мнение или 1во да пробвам с психолог,психотерапевт….знам ли? Ще бъда благодарна да чуя и вашето мнение.

  27. @Ваня: Ще се наложи да извървиш пътя в собствената си глава. Преди да се престрашиш, няма да започнеш. Може да ти отнеме месеци, може години, може десетилетие. Колкото по-рано започнеш да опитваш, толкова по-добре. Няма и как да имам адекватно мнение – нито те познавам, нито знам случая ти, нито мога да ти помогна. На сайта съм описал какво е проработило за мен. Всеки е различен. Започни да работиш над проблемите си. Сайтът е достатъчно изчерпателен с информация. Вече от там нататък всеки трябва да пребори сам своите демони, които го саботират и му пречат.

  28. Здравейте. Искам да попитам как мога да сменя сераксата с золофт или нещо подобно понеже имам много упорит проблем с червата запек и не мога да се справя. Възможно ли е директно дасе мине на золофт примерно или нещо друго което ми препоръчате.

  29. @Симона: Отдавна не давам съвети и не го считам за правилно. Препоръчвам точно едно – обръщане към специалист, който да вземе много неща предвид и да следи развитието. Аз не съм лекар.

  30. Здравейте,
    Първо бих искала да Ви благодаря за изключително изчерпателната и полезна информация,
    Аз страдам от тревожно-депресивни състояния от вече може би 15 години, когато се отключиха за първи път. През това време е имало периоди в продължение на години, през които съм се чувствала отлично. До скоро пих Сероксат и с него се чувствах много добре като цяло. За съжаление, колкото и пъти да се опитвах да го спирам, въпреки много плавното намаляване на дозите, състоянието ми се влошаваше и пак се налагаше да го започна и така доста години. В началото на тази година след като го бях намалила на 1/4 отново се отключи състоянието и то доста лошо. Понеже правя опити за забременяване, реших да се консултирам с друг лекар и той категорично ми забрани да пия Сероксат и ми каза, че трябва да го сменим. Преминах на Золофт в комбинация с още няколко лекарства – Флуанксол, Ламиктал и Ремирта вечер. И така пия ги вече 8 месеца, но още не се чуствам съвсем добре или поне така, както се чувствах със Сероксата.Не знам дали има такава съществена разлика между тези медикаменти. Притеснявам се да не би тези лекрства да ми пречат да забременея. Според лекарката не би следвало да има проблем, но някак си се притеснявам. Възможно ли е всичките тия 4 лекарства да са по-безвредни отколкото един Сероксат? Имаш ли някаква информация за Ламиктал (ламотригин)? Лекаря ми каза, че бил добър за тревожност и предовратяване на депресивните епизоди. По принцип в листовката пише, че е за епилепсия и БАР. Обмислях да се върна пак на Сероксат, но категорично ми забрани след като искам да забременея. Чудя се дали да не търся и друго мнение.
    Ще съм Ви много благодарна, ако може да ми дадете повече информация и някакви насоки. Предварително благодаря! С пожелание за много здраве, хармония и душевно спокойствие!

  31. @Вили: Радвам се, че информацията е полезна. Както винаги, когато някой ми пише само за антидепресанти, му обръщам внимание, че те не са всичко. Възможно е състоянието да се поддържа от един куп други фактори извън медикаментозната терапия и тя да се явява компенсаторна. Например: https://strahbg.com/?p=2802

    Да, Сероксат не е подходящ по време на бременност или опити за забременяване. Золофт се води по-подходящ. Не мога да коментирам обаче комбинацията от Флуанксол, Ламиктал и Ремирта как биха се отразили – просто нямам интереси в тази посока и никакъв клиничен опит.

    „Не знам дали има такава съществена разлика между тези медикаменти.“ – със сигурност има голяма разлика. Всичките са коренно различни от Сероксат/Золофт, които са по-скоро сходни. И пак казвам – нямам идея как се комбинират с бременност.

    „Възможно ли е всичките тия 4 лекарства да са по-безвредни отколкото един Сероксат?“ – изключително добър въпрос, на който също нямам отговор, защото не съм лекар и не съм се интересувал от темата забременяване изобщо (по разбираеми причини – мъж съм). Всичко това го казвам в контекста на бременност. Ако ме питаше просто за тревожност, категорично бих ти казал, че ако си добре само на Сероксат спрямо Золофт+Флуанксол+Ламиктал+Ремирта, то само Сероксат е очевидно правилното решение.

    Ламиктал (ламотригин) е антиконвулсант и тимостабилизатор = стабилизатор на настроението. Казано по друг начин е първа линия на действие при епилепсия (предотвратява епилептични пристъпи) и при БАР, където предотвратява промени в настроението нагоре-надолу. Пак казвам – не съм лекар, не съм компетентен и нямам клинична практика, за да давам съвети.

    Моята лична гледна точка е, че ако нямаш хипоманийни или манийни епизоди, а само пропадания надолу (униполярна, а не биполярна депресия), то тимостабилизатор не е необходим. Разбира се, има хора, при които тимостабилизатор подобрява общо състоянието им и тогава има смисъл от него. Всеки път като казвам депресия, имам предвид и тревожност. Те вървят ръка за ръка и в мозъка са отговорни едни и същия засегнати механизми за дисрегулацията им.

    И все пак – съветвам те да наблегнеш на други неща извън медикаментозната терапия. Лично аз ако бях разчитал само на нея, нямаше да съм и на половина толкова добре, колкото съм в момента (без да твърдя, че съм 100% добре).

  32. Здравейте,

    След прекаран Ковид съм с много изострена нервна система, силна хипохондрия, постоянно се чувствам зле, излаедвам си всичко, не спя много спокойно и често редувам емоционалните нагласи. Бях при психиатърката ми днес, понеже имам като цяло паник атаки и генерализирано нервно напрежение, преди време дъм пил тритико и ципралекс, но миналата година април ги спрях по схема и бях много добре до срещата ми с корона вируса. Изписаха ми днес Ремирта вечер 10-15мг и през деня Дуксет 30мг, моля да споделите дали имате мнение или наблюдение над тязи комбинация и евентуално какви нежелани ефекти да очаквам.
    Аз съм на 31 години не пуша, не пия, храня се здравословно и спортувам редовно, но уви психиката е слаба…

  33. @Росен: Комбинацията е стандартна. Колкото до странични ефекти – непредвидими са. Опитва се и каквото стане. Съветвам те да прочетеш целия сайт. Темата е комплексна. Може видиш и новата страница Преодоляване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *